Spašavanje životinje u Splitu

Veterinarka koja brine o pretučenom ježiću: ‘Ježurko je bio bolje ali sad mu se stanje opet pogoršalo’

P. N.

Foto Splitske šape / facebook

Foto Splitske šape / facebook

Ježurko od jučer ne želi jesti, ali veterinari i volonteri se nadaju da će se izvući. “Inače su ježevi jako obrambeno raspoloženi i sikću, ali Ježurko je baš jako drag i injekcije nije htio primati na stolu nego se sklupčao volonterki u ruke, jako se vezao za nju”, kaže veterinarka Tanja Markulin



Jež kojeg je u ponedjeljak pretukla grupa osmaša ispred Osnovne škole Bol u Splitu, još uvijek se oporavlja kod volonterke, ali danas mu se stanje opet malo pogoršalo, javlja portal Telegram.


Djeca su doslovno igrala nogomet s malenim i bespomoćnim ježom, a zaustavili su ih mlađi učenici koji su ga spremili u kutiju. Nakon dojave uzela ga je volonterka Beti iz udruge Splitske šape te ga odmah odvela u veterinarsku ambulantu Anima gdje je dobio terapiju.


Iako je u utorak već bio malo bolje, te je ponovno dobio infuziju i postao je nešto živahniji, jež danas opet nije dobro, kaže nam veterinarka Tanja Markulin koja brine o njemu.


jež, spašeni jež, okrutna djeca, Splitske šape, Foto Splitske šape / facebook


jež, spašeni jež, okrutna djeca, Splitske šape, Foto Splitske šape / facebook





‘Ježurko od jučer odbija hranu’


“Jučer je bio iznenađujuće dobro, ali danas je nekako mirniji i pospan te odbija hranu pa će popodne opet doći na infuziju, ali živ je”, priča nam veterinarka Markulin i potvrđuje da ježić, kojeg su nazvali Ježurko, još uvijek prima antibiotike, vitamine i infuziju.


“Već jučer je praktički mogao u prirodu, ali nismo bili sigurni je li već počeo samostalno piti i jesti. Volonterka koja ga je uzela k sebi primijetila je da od jučer nije ništa jeo pa ćemo ipak pričekati s vraćanjem u prirodu”, govori nam Markulin.


Ipak, veterinarka uvjerava kako će ježa sigurno vratiti u njegovo prirodno stanište, samo će malo pričekati da budu sigurni da je sposoban nastaviti svoj mali život.


Inače, veterinari ne mogu točno reći koliko je životinjica stara, ali Markulin kaže da se sigurno radi o mladom ježu i to vrlo umiljatom. “Inače su ježevi jako obrambeno raspoloženi i sikću, ali Ježurko je baš jako drag i injekcije nije htio primati na stolu nego se sklupčao volonterki u ruke, jako se vezao za nju”.


Dirnula ju je potpora javnosti


I Markulin je, kao i mnogi drugi, ozbiljno uznemirena činjenicom da su ovo napravila djeca. “Vidite kakvo je to malo biće i kakva je to mala njuškica i okice, pa tko to može udariti? Sve je to naopako”, govori te dodaje kako je dirnuta golemom podrškom javnosti: “Znate, jež je u pitanju pa sam baš iznenađena količinom potpore i lijepih komentara. Svi valjda vole Ježevu kućicu pa svi vole i ježeve”.


Nažalost, Markulin nam je otkrila kako ovakvi slučajevi nisu rijetkost. “Prije nekoliko mjeseci djeca su na Trsteniku tri pačića zatukla kamenjem”, priča i napominje kako su ipak najčešći slučajevi zlostavljanja pasa i mačaka, a često ih u ambulantu dovodi upravo udruga Splitske šape, s kojom surađuju.