A sada - spektakl

Veliki gazda u travnju pred sudom: Mamić će se braniti tezom o montiranom političkom procesu

Danko Radaljac

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Gledano sa strane, to se svakako čini jednom tankom strategijom, s obzirom da bi onda za montiranje političkog procesa morali optužiti i pravosudne organe Sjedinjenih Država, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hong Konga, mjesta odakle su sve stizali podaci o sumnjivim računima obitelji Mamić i njihovih kompanjona.



Veliki gospodar hrvatskog nogometa, Zdravko Mamić, u travnju će napokon sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku te će se morati izjasniti o krivnji za prvi od do sada tri aktualna slučaja u aferi Godot. Braću Mamić i Damira Vrbanovića, nekadašnjeg direktora Dinama, tereti se za izvlačenje novca od transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena, kao i za porezne makinacije čime su u konačnici, kako tvrdi USKOK, ilegalno zaradili oko 90 milijuna kuna.


Zdravko Mamić prošli je tjedan povukao neke poteze koji govore da nije spreman jeftino prodati svoju kožu. Tako je pojačao svoj odvjetnički tim, kojeg je ionako vodio najpoznatiji bračni par pravnika u državi, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. Po novom, tim mu je pojačan Matom Matićem i Dubravkom Krklec. Kako mediji pišu, Sloković i Prodanović će u Osijeku i dalje biti jedini odvjetnici na samom suđenju, dok će Matić i Krklec preuzeti istražne postupke u Zagrebu. Kojih bi, prema pričama, trebalo biti još.


Nije on Dalaj Lama


Matićev angažman ne iznenađuje, on je bio odvjetnik tadašnjem čelniku Dinama i nakon krajnje degutantnog verbalnog napada na ondašnjeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Krklec je s druge strane mnogo zanimljivija priča. Naime, do prije nekog vremena ona je radila – u USKOK-u. Tako da ne čudi da će i ona preuzeti dio oko istražnih postupaka, ako netko zna kako USKOK radi u takvim situacijama, to je ona.




Zdravko Mamić i inače ima tu sklonost gomilanja odvjetnika, tako da je baš u tom spominjanom uhićenju zbog verbalnog napada na Jovanovića imao čak pet odvjetnika. Nije loše podsjetiti da je Mamića u tom postupku oslobodio sudac Rafael Krešić, pod obrazloženjem da Zdravko Mamić nije Dalaj Lama pa da bi njegove riječi, kad i govore o očnjacima s kojih curi krv, imale težinu. Ni viši sudovi ni tadašnje Državno sudbeno vijeće nisu imali nikakvih prigovora na tako besmisleno obrazloženje presude.


Priča o nagodbi


U međuvremenu, pravosudnim krugovima širi se informacija, i to plasirana iz kruga Zdravka Mamića, kako bi on čak bio spreman pristati na nagodbu u ovom prvom slučaju. Jasno, u direktnim odgovorima na ovo pitanje, njegov braniteljski tim za sada tvrdi kako u tome nema istine.


S druge strane, krugovi bliski Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) tvrde kako su se stvarno puštali takvi probni baloni prema njima, da se vidi bi li bili spremni na takav dogovor. No, isto tako, govori se kako USKOK-u u ovom trenutku ne pada na pamet pristajati na bilo što slično, jer drže kako imaju dosta jak slučaj za poslati »tatu domaćeg nogometa« iza rešetaka bez ikakvih nagodbi. Nagodbe trenutačno ne igraju neku ulogu ni iz razloga što pojedine istrage još traju, a mogle bi donijeti i nove dokaze za ovaj prvi slučaj koji je došao do faze samog suđenja.


Državno odvjetništvo i USKOK u ovom prvom slučaju već su izborili jednu pobjedu: suđenje je prebačeno u Osijek. To doduše govori i koliko se općenito vjeruje u objektivnost pojedinih sudova u državi, kad DORH smatra, a Vrhovni sud potvrđuje, kako bi Mamić imao neke popuste da je suđenje u Zagrebu. S druge strane, koliko god im micanje bilo problematično, Mamićev pravni tim zadovoljan je da suđenje nije otišlo u Rijeku.


U kuloarima se spominjala mogućnost da bi u tom slučaju suđenje dobila Ika Šarić, a zbilja nitko ne želi da mu sudi sutkinja koja je stekla reputaciju da je najstroža u državi i da joj nije problem odrezati i preko 10 godina zatvora kad se dokaže da je netko kriv.


Tanka strategija


Kroz medijske nastupe već je jasno i na čemu će se zasnivati obrana Zdravka Mamića. On i njegovi odvjetnici pokušat će čitav proces pokazati kao politički montiran, što je u posljednje vrijeme nerijetka obrana tajkuna, o kakvim god se suđenjima radilo.


Gledano sa strane, to se svakako čini jednom tankom strategijom, s obzirom da bi onda za montiranje političkog procesa morali optužiti i pravosudne organe Sjedinjenih Država, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hong Konga, mjesta odakle su sve stizali podaci o sumnjivim računima obitelji Mamić i njihovih kompanjona.


Takva pravna taktika navodi i na još jedan zaključak: Mamić i odvjetnici imaju zbilja sužen manevarski prostor unutar dokaznog postupka. Nemaju se zakačiti za nešto čime bi mogli rušiti opsežnu dokumentaciju o kretanjima novca. Jer da imaju, to bi im zasigurno bio primarni način obračuna s USKOK-ovom optužnicom. U ovom kontekstu, zapravo ne čude pokušaji nagodbe.


Gledano iz još jednog kuta, Mamići nisu imali sreće. Njihov spis je dodjeljen sucu Darku Krušlinu, kojeg bije glas da je pošten i strog, a presude mu rijetko padaju na Vrhovnom sudu. Jedini je do sada izrekao 40-godišnju zatvorsku kaznu u Osijeku. Uz sve to, poznat je kao sudac koji ne dopušta preveliko otezanje u sudnici.