Suđenje za podmetanje požara

VLASNIK ZAPALJENOG KAFIĆA METROPOLIS: ‘Nakon što nas je izvrijeđao, optuženom sam opalio šamar’

Slavica Kleva

Arben Maloku nalazi se u istražnom zatvoru od 1. veljače / Snimio Roni BRMALJ

Arben Maloku nalazi se u istražnom zatvoru od 1. veljače / Snimio Roni BRMALJ

Čuo sam galamu, bubnjanje s vratima i vidio punu bocu kako leti s vanjskih vratiju prema šanku. Okrivljeni je počeo lupati po vratima, galamiti, i opet nas je vrijeđao. I tada je otišao zajedno sa svojim prijateljem – rekao je svjedok



RIJEKA  »Sjedio sam s gazdom i još jednim prijateljem u separeu. Taj dečko, ovdje okrivljeni, tražio je piće pa je konobar pitao gazdu može li dati još jedno piće toj dvojici koji su i došli neposredno prije zatvaranja lokala. No, gazda je rekao da ne može jer brzo zatvaraju, bilo je skoro pola noći.«


Tako je počeo iskazivati svjedok jučer pozvan u sudnicu pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Brankica Grgurić koja sudi 34-godišnjem Arbenu Malokuu, optuženom da je izazvao početkom veljače požar u zametskom lokalu Metropolis.


– Kad je gazda rekao da ova dvojica ne mogu više naručivati, a niti dobiti  piće, okrivljeni je gazdi nešto dobacio i pritom rekao: »A kako mogu ova tri p… piti?«. Ja sam mu rekao da ne vrijeđa, a on mi je dobacio »Puši mi k…«. Hoćeš prestati vrijeđati, pitao sam ga, a on se dignuo sa stolice mašući rukama nakon čega sam mu opalio šamar otvorenim dlanom – potvrdio je svjedok u sudnici.


Vratio se u separe




– On bi se možda i tukao, ali je ipak stao, nakon čega sam mu pružio ruku i vratio se sjesti s društvom u separe. I u tom trenutku sam čuo galamu, neko bubnjanje s vratima i vidio punu bocu kako leti s vanjskih vratiju prema šanku. Okrivljeni je počeo lupati rukama po vratima, galamiti, a nalazio se djelomično između vanjskih i unutarnjih vratiju lokala. I opet je upotrebljavao iste riječi, vrijeđao nas. I tada je otišao zajedno sa svojim prijateljem. Mi smo se vratili u lokal još dvedesetak minuta i pomogli gazdi, s obzirom na to da je vlasnik hodao u to vrijeme uz pomoć štaka. Čuo sam ja za tog dečka (Malokua, op. a.) da je inače dobar, ali kad popije da postane agresivan. Da, bio je alkoholiziran – odgovorio je svjedok na pitanje sutkinje Grgurić. – Ovog njegovog prijatelja, s kojim je bio u Metroplisu, poznajem iz viđenja.


– Ne, mi nismo izlazili iz lokala na cestu – potvrdio je svjedok.


– Ovdje je prošli put svjedočio Malokuov prijatelj koji je rekao da su dvojica izašla za okrivljenikom na cestu i više puta ga udarila – konstatirala je sutkinja Grgurić, pitavši svjedoka je li to istina.


Nije imao pitanja


– Što mislite, kako bi izgledao okrivljeni da je to istina – odgovorio je svjedok protupitanjem, potvrdivši tako da nije vidio da je netko Malokua udario. Maloku, koji se od 1. veljače zbog podmetanja požara u Metropolisu nalazi u istražnom zatvoru, nije imao pitanja za svjedoka.


Arben Maloku je optužen da je 1. veljače ove godine u zametskom ugostiteljskom lokalu Metropolis nakon verbalnog sukoba s vlasnikom i konobarom, u žaru svađe bacio punu staklenu bocu piva u smjeru vlasnika, izrevoltiran činjenicom da mora napustiti lokal.


Iz osvete je taksijem krenuo prema benzinskoj postaji Petrol Martinkovac-jug, ulio u kanistar pet litara benzina pa se taksijem ponovo oko 2.30 sati vratio pred Metropolis. Fizičkom snagom otvorio je vrata terase, a potom provalio i vrata unutrašnjeg dijela lokala.


Ušao je u prostor pored tapiciranog separea pa s namjerom da uništi lokal prolio i pripalio benzin. Nakon toga je izašao iz lokala, a vatra koja se u međuvremenu proširila nanijela je vlasniku lokala veliku materijalnu štetu. Vlasnik lokala traži milijun kuna odštete.