Od supočinitelja do pomagača

Uskok ublažio optužnicu protiv Bačića u slučaju »kamioni«

Hina

Rončević i njegov tadašnji pomoćnik ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja, jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu



ZAGREB – Uskok je danas u slučaju »kamioni« ublažio optužnicu protiv drugookrivljenog bivšeg zamjenika ministra obrane Ive Bačića kojega sada tereti za pomaganje u spornoj nabavi vojnih kamiona, a ne kao supočinitelja, što je teži oblik kaznenog djela.


Nakon što je tužiteljica na ponovljenom suđenju u spis predala izmijenjenu optužnicu, sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović na prijedlog obrane odgodio je raspravu.


Izmijenjenom optužnicom Uskok i dalje tereti bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika da su pri nabavi kamiona Ministarstvo obrane (MORH) oštetili za oko 10 milijuna kuna.




Rončević i njegov tadašnji pomoćnik ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja, jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.


Vrhovni sud je postupak vratio na početak jer je utvrdio da je prvostupanjski sud »štetu širokih razmjera« nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi MORH-a da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda.


U ponovljenom postupku sudsko vijeće stoga treba utvrditi štetu visokih razmjera i utvrditi postoji li razlika između cijene iz ugovora i tržišne cijene te nakon toga ocijeniti predstavlja li eventualna razlika u cijeni i štetu velikih razmjera, ili se radi o nekom drugom obliku kaznenog djela.


Financijsko-knjigovodstvena vještakinja Smiljana Josipović je na ponovljenom suđenju 25. studenog utvrdila da je Ministarstvo kamione nabavilo 2004. po tržišnoj cijeni, odnosno da nije bilo razlike između tržišne i ugovorene cijene.


Bačić je lani krajem studenoga u svojoj obrani ustvrdio da je od početka sumnjao kako je u nabavi kamiona bila riječ o »muljaži«. Budući da o tome do tada nije govorio objasnio je da mu je Rončević rekao kako će navesti da je on bio protiv odluke o izravnoj pogodbi pa se osjećao izigranim kada Rončević to nije napravio. Ipak, smatra da je Rončević postupio sukladno zakonu kad je donio odluku o izravnoj pogodbi.


Prvostupanjskom presudom iz prosinca 2010. zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Ministarstvo obrane 2004. kupilo 39 Ivecovih kamiona za oko 34 milijuna kuna, iako se istu količinu kamiona moglo kupiti za 24 milijuna kuna da je prihvaćena ponuda tvrtke »MAN Importer Hrvatska« iz prethodno poništenog natječaja.


Rončević je od početka tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Tvrdi i da nije bilo nepravilnosti pri nabavi vojnih kamiona i da se prema zakonu o javnoj nabavi iz 2004. vojna oprema mogla nabavljati neposrednom pogodbom s jednim ili više ponuditelja.