Podravske Sesvete

Uskok podigao optužnicu: HDZ-ov načelnik s dvojicom poduzetnika oštetio općinu

Vanja Vesić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



ZAGREB  USKOK je podigao optužnicu protiv dugogodišnjeg HDZ-ovog načelnike Općine Podravske Sesvete, 59-godišnjeg Ivana Derežića te dvojice suradnika, lokalnog obrtnika, 60-godišnjeg Z. P., i menadžera jedne tvrtke, 44- godišnjeg B. S., zbog navodnog lažiranja duga Općine prema obrtu drugookrivljenog.


Optužnicom se stavlja na teret da su općinski proračun oštetili za 87.101 kunu, a da je obrt drugookrivljenog Z.P. stekao ilegalnu korist na račun poreznih obveznika.


Optužnicom se načelniku općine Derežiću stavlja na teret da je s B. S., predsjednikom uprave trgovačkog društva, na zahtjev Z. P. potpisao Ugovor o cesiji u kojem je lažno navedeno da će poduzeće 44-godišnjaka, radi podmirenja svojih obveza prema obrtu 60-godišnjaka, ustupiti svoja potraživanja prema Općini u spomenutom iznosu.




Iako su znali da navedena tvrtka nema nikakvih potraživanja prema Općini, na temelju tako sročenog ugovora HDZ-ov općinski načelnik naredio je da se s računa općine »skine« novac i provede ilegalna isplata. USKOK ističe da su malverzaciju i stvarna potraživanja pokušali prikriti izradom lažne dokumentacije.


Trojac se tereti zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te pomaganja i poticanja na zloupotrebe.