Optužbe za malverzacije pri nabavi kamiona

Uskok odustao od progona Ive Bačića u aferi kamioni

Ana Raić Knežević

Taj potez tužiteljstvo je povuklo nakon što su Rončević i Bačić danas nadopunili svoje obrane. Uskok smatra da u Bačićevim potezima nije bilo tzv. subjektivnih elemanata kaznenog djela



ZAGREB – Uskok je odustao od kaznenog progona Ive Bačića, pomoćnika bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića u slučaju kamioni. Taj potez tužiteljstvo je povuklo nakon što su Rončević i Bačić danas nadopunili svoje obrane. 


Tužiteljstvo smatra da u Bačićevim potezima nije bilo tzv. subjektivnih elemanata kaznenog djela.


Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić danas su u dopunama obrane ponovno odbacili optužbe za malverzacije prilikom nabave vojnih kamiona kojima su po tvrdnjama Uskoka državni proračun oštetili za oko 10 milijuna kuna.




Rončević i Bačić dopune svojih obrana iznijeli su nakon što je Uskok prošlog tjedna izmijenio optužnicu kojom Bačića umjesto za supočinjenje sada tereti za pomaganje u zlouporabama položaja i ovlasti što je blaže kazneno djelo.


Rončević je ustvrdio da on na ni koji način nije zlorabio položaj i ovlasti i da izmijenjena optužnica ignorira dokaze iznesene na suđenju prema kojima je netočno da je do revidiranja količine vozila došlo bez konzultacija. Rekao je da je prema Zakonu o javnoj nabavi imao pravo na nabavu vojnih vozila izravnom pogodbom te da se za “Iveco” odlučio temeljem konzultacija i mišljenja Uprave za logostiku Glavnog stožera Oružanih snaga i Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju Ministarstva obrane.


Dodao je, da su vozila “Iveco” i “Mercedes” na pozivnom natječaju ispunila sve tražene uvjete, a u izravnoj pogodbi se odlučio za “Iveco” jer je njihova cijena bila povoljnija.


“Manova” ponuda, kazao je Rončević, bila je povoljnija, ali cijena nije bila konačna niti su ta vozila udovoljavala traženim tehničkim karakteristikama.


Bačić je kazao da je bio običan činovnik koji je samo izvršavao nalog ministra. Tvrdi da je bio protiv toga da se ide u nabavu kamiona izravnom pogodbom, jer su prijedlozi govorili da se ide u pogodbu s više ponuditelja.


“Kad je ministar rekao da se ne želi opterećivati s “Manom” i da donosi političku odluku što sam ja drugo mogao, uzeti knjižicu i ići na ulicu”, rekao je Bačić. Tvrdi da nije nikoga od ponuditelja favorizirao, da njegove sugestije nisu uvažene i da je odluku o predmetu nabave donio ministar. Povjerenstvo kojem je on bio na čelu nije odlučivalo nego je provodilo nalog ministra, zaključio je Bačić.