Smrt kod Hvara

Uhićeni vlasnik i kapetan broda na kojem su se plinom otrovali Talijani

Hina

Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

U četvrtak ujutro obojica će, zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku



ZAGREB Vlasnik i kapetan broda na kojem je zbog trovanja ugljičnim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, uhićeni su u srijedu jer su ugradili agregat u strojarnici broda zbog čega je došlo do istjecanja otrovnih plinova, izvijestila je policija.


Nakon prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, danas su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni i u prostorije hvarske policije dovedeni 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda, obojica hrvatski državljani, radi provođenja kriminalističkog istraživanja, stoji u priopćenju splitsko-dalmatinske policijske uprave.


Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova – ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika.


Šestero otrovanih




U četvrtak ujutro obojica će, zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku.


Splitsko-dalmatinska policija podsjeća da je u utorak u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirano. Radi se o tri punoljetne osobe u dobi od 64, 56 i 44 godina koji su stabilno te dvoje djece – u dobi od 11 i pet godina koja su životno ugrožena. Svi su Talijani.


Jučer, nakon zaprimljene informacije poduzete su mjere i radnje prvog zahvata, na mjesto događaja izašao je zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koji je rukovodio očevidom.


Također, tijelo 57-godišnjeg preminulog muškarca prevezeno je na Odjel patologije radi obavljanja naložene obdukcije.


Danas tijekom dana nastavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu uz asistenciju službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, službenika Službe za očevide i kriminalističku tehniku ove PU i službenika PP Hvar, priopćila je policija.


Stradao Eugenio Vinci


Podsjetimo, 57-godišnji talijanski menadžer Eugenio Vinci jučer ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara. Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.


Policija je izvijestila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizirano u splitskom KBC-u. Među njima je i dvoje djece.


Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice.


Iako se isprva pretpostavljalo da su se turisti otrovali hranom, utvrđeno je da je uzrok trovanja udisanje ugljikovog monoksida.


Petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica i dalje se bore za život. Ishod je neizvjestan.


Najam broda 11.900 eura


Corriere della Sera objavio je da su brod za odmor Atlantia unajmili od hrvatskog vlasnika za 11. 900 eura u špici sezone. Istraga bi po svemu sudeći mogla krenuti i u tom smjeru što je novi značajni detalj nakon teške tragedije.


Riječ je o brodu dužine 21 metar s pet soba izgrađenog u Turskoj 1992. a koji je rekonstruiran 2009. i 2015. godine.


Portal »La Sicilia Web« objavio je da je riječ o vlasniku tvrtke Atlantia Cruising iz Splita Zoranu Bauku koji je, zasad, odbio razgovore s medijima.


Preminuli Eugenio Vinci bio je generalni direktor talijanske modne marke Pop 84 poznate po trapericama kakve su se mogle naći i u našim izlozima tijekom 90-ih.


Vinci je od 2013. bio direktor društva Dico, koje upravlja talijanskim trgovačkih lancem Tuodi. Prije toga upravljao je kompanijom Bioenergie, specijaliziranom za obnovljive izvore