Priveden pa pušten

Ugurao čak 9 Afganistanaca u alfu pa izletio s ceste. To mu nije bilo dosta pa je išao po još

Fiore Vežnaver

Foto: F. VEŽNAVER

Foto: F. VEŽNAVER



RIJEKA – U dva navrata je u autu krijumčario skupinu migranata, naguravši u prvom slučaju u »alfa romeo« čak devet Afganistanaca, od toga dva u prtljažniku, no tada su ga izdale vozačke vještine, pa je s njima i izletio s ceste.


Inkriminacija je to pod kojom je uhićen Edo Brkić (21), rodom iz Brčkog (BiH), a sada s adresom u Zagrebu. Zavarivač, koji sada živi u Zagrebu i radi u jednoj zagrebačkoj tvrtki, priveden je jučer poslijepodne pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci, na ročište na kojem se trebalo odlučiti o prijedlogu tužiteljstva da mu se odredi istražni zatvor, zbog opasnosti da bi, ostane li na slobodi, mogao pobjeći. No, sudac istrage Vlado Bosner nije prihvatio prijedlog za pritvorom, ali mu je odredio mjere opreza: državljaninu BiH oduzeta je putovnica i mora se jednom tjedno javljati policiji u Zagrebu.


Mladi zavarivač se tereti da se u prijevoz ilegalnih migranta upleo iz koristoljublja, da je temeljem dogovora s organizatorom krijumčarenja za to trebao biti nagrađen s 1.000 eura.




Prema dosadašnjoj rekonstrukciji slučaja, blizu naselja Svinjarevci kod Vukovara u petak u 11 sati u »alfa romeo 156«, talijanske registracije, u vlasništvu drugog muškarca, smjestio je devet ilegalnih migranata, državljana Afganistana, koje je trebao prevesti do Rijeke.


Riječ je o Afganistancima koji su prije toga na nezakonit način, mimo graničnog prijelaza, iz Srbije ušli u Hrvatsku. Sedmorica migranata sjela su u kabinu auta, dok su dvojica bila prisiljena voziti se u prtljažniku. Zato se Brkić tereti i da je ilegalce prevozio na nečovječan i ponižavajući način, u prostoru koji nije naminjenjen prijevozu putnika. No, u jednom trenutku putovanje im se iznenada prekinulo. Brkić je autom sletio u odvodni kanal, a nakon toga su se migranti razbježali i sklonili se u šumu.


Sat i pol nakon polaska s prvom skupinom migranata Brkić je, prema dosad utvrđenom, preuzeo novih sedam Afganistanaca koji su ranije ilegalno prešli iz Srbije u Hrvatsku. Od sedam migranata, u dobi od 18 do 27 godina, njih petoricu posjeo je u kabinu vozila, dok su dvojica opet biti prisiljena voziti se na ruti do Rijeke u prtljažniku »alfe 156«. Ali, svima je plan propao kada ih je u petak navečer kod tunela Čardak na autocesti Rijeka – Zagreb zaustavila policija.


Sva osmorica koja su se vozila u »alfi« privedena su u policijsku postaju, a vozač, zavarivač iz Brčkog, podvrgnut kriminalističkom istraživanju. Nakon okončane policijske istrage predveden je na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje se odlučio na obranu šutnjom. Sudac istrage dopustio je da se u daljnjem postupku može braniti sa slobode, ali mu prijeti pritvor, ne bude li se redovito javljao zagrebačkoj policiji.


No, bez obzira branio se sa slobode ili ne, za delikt za koji je osumnjičen prijeti mu kazna od tri do dvanaest godina zatvora.