Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
O torturi u kući strave svjedočio Bojan Škorić

Ugostitelj mučen u Marinićima prijavio da mu optuženi prijete

Kuća Tomislava Petrovića u kojoj je oteti Bojan Škorić mučen / Foto I. TOMIĆ
Kuća Tomislava Petrovića u kojoj je oteti Bojan Škorić mučen / Foto I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2014. u 16:08 2014-02-05T16:08:00+01:00

Otmičari su na prevaru namamili Škorića u kuću Tomislava Petrovića, tukli ga do nesvjesti, vezali lancima, prijetili vrelim uljem i puškom. Škorić tvrdi da mu i sad prijete, za što bi mogli biti opet pritvoreni 

RIJEKA Zamjenik Općinskog državnog odvjetnika Damir Gosić jučer je nakon petosatne rasprave u slučaju prošlogodišnje otmice i iznude Bojana Škorića (30) za što su optuženi Tomislav Petrović (31), Nikola Božić (27), Kristijan Daka (33) i Bruno Fabijanić (29), zatražio da izvanraspravno vijeće Općinskog suda donese odluku u eventualnom ponovnom određivanju istražnog zatvora za optužene, a koji su iz njega izašli uz jamčevinu. 

  Svjedok Bojan Škorić prije samog početka rasprave prijavio je da mu optuženi prijete, pa je pozvan pravosudni djelatnik kako bi spriječio moguće daljnje verbalne konflikte između svjedoka i optuženih neposredno prije ulaska u sudnicu. Kako je tijekom svjedočenja Škorić jučer nekoliko puta istaknuo činjenicu da mu pojedini optuženi prijete i nakon što su uz jamstvo izašli iz zatvora te da zato ima dokaze prijavivši prijetnje i policiji, tužitelj Gosić je kazao da će provjeriti navode oštećenog. 

 Čupanje zuba

– Ukoliko se utvrdi da su optuženi, koji su uz jamčevinu dali obećanje da neće ometati kazneni postupak niti počiniti nova kaznena djela, posredno ili neposredno prijetili svjedoku, prekršili obećanje da se oštećenom ne smiju približavati na udaljenosti manjoj od 300 metara, tražit ću da se za njih ponovo odredi istražni zatvor, kazao je Gosić. 

Bijeg u Bosnu

 Jamčevina za Božića i Daku iznosila je 200 tisuća kuna, za četvrtooptuženog Fabijanića 150 tisuća. Tomilav Petrović nalazio se u bijegu od siječnja do sredine srpnja kada je temeljem tjeralice uhićen u Sarajevu. Četvorka je nakon istrage optužena da su se unaprijed dogovorili i isplanirali kako će i na koji način, prevarom namamiti, a zatim i iznuditi od Škorića 50 tisuća eura.

  Sva četvorica optuženih rekli su da se ne osjećaju krivima. Pred vijećem kojem je predsjedala sutkinja Damira Delost uslijedilo je iscrpno svjedočenje Škorića o događaju koji se zbio 20. siječnja prošle godine. 

  – Došao sam u Tomislavovu kuću na Marinićima. Ne sluteći ništa, pokucao sam, on mi je otvorio vrata i odmah je krenulo udaranje teleskopskim palicama. Svi su imali potkape. Odveli su me u dnevni boravak i nastavili tući dok nisam pao u nesvjest. Probudio sam se vezan lancima i lisicama, i noge i ruke. Sve napadače poznajem, više ili manje dvije tri godine, a Tomislava cijeli život. Fabijanić mi je rekao da sam »im ja kao zlatna poluga«, repetirao je kalašnjikov i stavio mi cijev u usta. »Gdje su novci, pitao me, nije mi problem opaliti metak. Božić je u jednom trenutku rekao da »mi pripremaju vruće ulje i da će me polijevati njime. Tražili su od mene dvjesto tisuća eura, no kad sam vidio gdje to ide, slagao sam da imam 50 tisuća eura kod mame. Tomislav je tražio da mu novac uplatim u Erste banci, istovremeno šećući po dnevnom boravku s nožem govoreći mi da će mi vaditi zub po zub, nastavio je Škorić. 

  – Neposredno prije događaja prodao sam neke aparate za zabavu i ustupio najam jednog opatijskog lokala, ni izbliza za tolike novce koliko su tražili. Danas nemam ništa, idem na psihoterapiju, kupujem lijekove, ali nisam izliječen. Stalno mi se vraćaju slike, ni danas ne znam zašto su mi to napravili, kazao je oštećeni. 
 

Potez očajnika

– Stavili su mi majicu na glavu, zamotali je ljepljivom trakom, sva četvorica me nosili preko dvorišta do podruma i tu me ostavili vezanog. Nakon što sam tako vezan proveo u podrumu cijelo poslijepodne i noć, skupio sam hrabrost, nekako sam se izvukao iz lanaca, jedna mi je tenisica ispala, te sam zubima otvorio prozor i iskočio zavezanih ruku, preskočio sam ogradu. Oni su krenuli za mnom, ali su pretpostavljam, odustali, ipak je gusto naseljeno područje, a ja sam trčao zavezan i s ljepljivom trakom preko ustiju. Prve dvije kuće bile su zaključane, ušao sam u treću, zatekao sam stariju gospođu koja me od šoka izbacila van i pozvala svog sina. Onda su me uveli u kuću, zaključali vrata i pozvali policiju, rekao je Škorić. 

  Na pitanje Petrovićeva odvjetnika Gorana Marjanovića o prirodi odnosa s prvooptuženim, Škorić je pojasnio da su odlazili na kave i ljetovali. Svi optuženi su zaključili da Škorić nije konzistentan u iskazu te da ima nelogičnosti u njegovom opisu događaja. No, obrana je najavila da će poljuljati navode optužnice što tek treba uslijediti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.