Presuda

“Ugodna mlada mama traži galantnog gospodina”- Riječki psiholog osuđen zbog podvođenja

Slavica Kleva

Ilustracija, Foto: Novi list

Ilustracija, Foto: Novi list

Optužnicom se Miletića teretilo da je od rujna 2012. godine pa do 25. travnja iduće godine s jednom ženskom osobom dogovorio da će joj pronalaziti klijente za pružanje seksualnih užitaka. S njom je dogovorio i okvirnu cijenu od 400 do 500 kuna, od čega će ona njemu davati sto kuna po klijentu



RIJEKA Nakon iscrpnog dokaznog postupka jučer je sudac Zlatko Kojundžić nepravomoćno oglasio krivim i osudio 58-godišnjeg psihologa Darija Miletića iz Rijeke jer je zbog zarade poticao na pružanje seksualnih usluga, organizirao i omogućio drugoj osobi pružanje seksualnih usluga.


– Kazneni nalog podignut protiv vas, a na koji ste stavili prigovor odmah nakon što je podignuta optužnica, stavljen je izvan snage pa se nakon dokaznog postupka koji je danas okončan oglašavate krivim za kazneno djelo protiv spolne slobode prostitucijom – kazao je sudac Kojundžić Miletiću.


Uvjet na dvije godine


– Osuđeni ste nepravomoćno na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju deset mjeseci uz uvjet na dvije godine. Dužni ste platiti parnični trošak, paušal u iznosu dvije tisuće kuna te vještaka informatičko-komunikacijske struke u iznosu 14 tisuća kuna. Oduzima vam se i imovinska korist koju ste stekli činjenjem ovog kaznenog djela u iznosu tri tisuće kuna. Temeljem svih izvedenih dokaza, personalnih, u vidi dokumentacije, posebno temeljem nalaza i mišljenja vještaka informatičke struke, odgovorni ste za ova kaznena djela. Presudu s obrazloženjem ćete dobiti u pismenoj formi – rekao je sudac Kojundžić na kraju te kazao da stranke, odnosno Miletićeva odvjetnica Jovanka Barić, ali i zamjenica Općinske državne odvjetnice tužiteljica Barbara Volf Volčanšek, imaju pravo žalbe na izrečenu presudu.


Jučerašnje izricanje nepravomoćne presude epilog je dugotrajnog procesa nakon što je slučaj, prije gotovo točno pet godina, početkom svibnja 2013. godine izašao u javnost.No, nedugo nakon početka suđenja Miletićeva odvjetnica Jovanka Barić zatražila je isključenje javnosti zbog zaštite optuženikovog osobnog i obiteljskog života. I tako je i bilo, postupak se vodio iza za javnost zatvorenih vrata sudnice sve do jučer, kad je javno izrečena presuda. Stoga detalji sa suđenja i nisu dostupni, ali je u cijelosti dokazan navod iz optužnog akta.

A optužnicom se Miletića teretilo da je od rujna 2012. godine pa sve do 25. travnja iduće godine, dakle gotovo punih osam mjeseci, na širem području Rijeke, s ciljem ostvarivanja dobiti s jednom ženskom osobom dogovorio kondicije posla. On će joj pronalaziti klijente za pružanje seksualnih užitaka, s njom je dogovorio i okvirnu cijenu od 400 do 500 kuna, od čega će ona njemu davati sto kuna po klijentu, otprilike 25 posto od zarade.


Oglasi u Burzi


Za tu namjenu Miletić je u Burzi objavljivao oglase: »Ugodna mlada mama željela bi da je u tajnosti pozove kod sebe galantni gospodin. Poslati SMS«. Drugi oglas glasio je »Gospođa iz unutrašnjosti, 45 godina, s obavezom, trenutno sa zaposlenjem u Rijeci, željela bi u diskreciji upoznati galantnog gospodina. Javiti se SMS-om«.


Kao kontakt telefon, stajalo je u optužnici, ostavljao je Miletić svoj broj mobilnog telefona i nakon toga ostvarivao kontakte s većim brojem osoba koje su bile zainteresirane za plaćeni seks. Nakon postignutog dogovora zainteresirane klijente bi povezivao s tom ženom i pritom dogovarao njihove međusobne susrete ili bi tim osobama dao broj telefona radi izravnog dogovora oko pružanja seksualnih usluga. Po pruženoj usluzi žena bi osobno naplaćivala iznos koji je s klijentom prethodno dogovoren pa bi Miletiću predala ranije dogovoren iznos. Po tome ga je tužiteljstvo i teretilo za ostvarenu dobit od najmanje tri tisuće kuna.