Crikvenička tragedija

Ubojičina majka svjedočila na suđenju 24-godišnjem Kulišeku: Sin mi je rekao da je ubio Sotonu

Fiore Vežnaver

Dino Kulišek navodno i dan-danas čuje glasove koji su počeli 11 mjeseci prije događaja / Foto Silvano JEŽINA

Dino Kulišek navodno i dan-danas čuje glasove koji su počeli 11 mjeseci prije događaja / Foto Silvano JEŽINA

Sve je učinio nesvjesno. Imao je halucinacije i glasove u glavi, s kojima je razgovarao. Pokojnog mladića doživljavao je kao nekoga tko je na njega bacio uroke, rekla je Kulišekova majka



RIJEKA – Znam što je moj sin napravio i što je vidio u žrtvi. Vidio je Sotonu, vraga, to mi je sam poslije rekao. Poslije sam saznala da se pokojni mladić stvarno bavio tim ritualima, da je bio sotonist, da je u sobi imao naopako okrenute križeve. To sam čula i od majke bivše pokojnikove cure koja je sada u Katoličkoj zajednici, gdje je otišla zbog odvikavanja od droge, a imala je i psihičke probleme. Kada je učinio to za što je optužen, Dino nije bio svoj, nije znao što se događa, po mom mišljenju. Nije bio pri sebi, nije znao ni tko je ta djevojka koju je ozlijedio. Sve je učinio nesvjesno. Imao je halucinacije i glasove u glavi, s kojima je razgovarao. Pokojnog mladića doživljavao je kao nekoga tko je na njega bacio uroke.


Izjavila je to jučer Sandra Kulišek, svjedočeći u nastavku suđenja svom sinu, 24-godišnjem Dinu Kulišeku iz Dramlja, optuženom za jezivi zločin u zgradi u crikveničkoj Ulici kralja Tomislava u srpnju 2014. godine – ubojstvo 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo.


– Znam u kakvom je stanju Dino bio 11 mjeseci prije nego što se ovo dogodilo, znam to bolje od vještaka – konstatirala je na početku svjedočenja majka optuženog za zločin, pojašnjavajući da je sin inače znao biti psihički odsutan, ali da je mislila da je to posljedica uživanja marihuane, zbog koje ga je više puta podvrgnula testiranju, a nalaz je svaki put bio pozitivan. Ispričala je da je sin imao nesanice, da mjesecima nije spavao kako treba, tresle su mu se ruke, tako da ni čašu nije mogao držati.


Tražio egzorcista




– Bio je usporen, mršav… No, poslije svega sam saznala da je uzrok nešto drugo, a ne marihuana koju je konzumirao par godina, a u međuvremenu sam čula da je uzimao i druge droge, ukupno pet vrsta. Tek kada je nakon ovog događaja završio u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu (BOLS u Svetošimunskoj) ispričao mi je što je proživljavao – kazala je svjedokinja, objašnjavajući da joj je sin rekao da se bojao da će, ispovijedi li joj se, završiti na liječenju, na psihijatriji.


– Da sam odmah znala, poslala bih ga na drugo mjesto. Kada je smješten u Švetošimunsku bolnicu tražio je egzorcista. Sin mi je rekao da se pokojni mladić bavio crnom magijom, da je izvodio neke rituale, da to nije mogao podnijeti. Zašto je to dopustio? Rekao je da je najprije mislio da je riječ o zezanciji, dok mu nije počeo ulaziti u snove. Imao je halucinacije, čuo glasove u glavi, s kojima je i razgovarao, osjećao je jake smradove. Prema njegovim riječima, i dan-danas čuje glasove koji su počeli 11 mjeseci prije događaja. Vrijeme je da moj sin dobije adekvatnu terapiju – zaključila je majka optuženog.


Vjeruje da njen sin »nije bio svoj« kada je počinio zločin, i po tome što joj je rekao da mu je Ivan Jagodić otvorio vrata, a zna da su vrata stana provaljena.


– Vjerojatno je tek kasnije shvatio da je i ozlijedio djevojku, bio je u stanju psihoze – konstatirala je svjedokinja. Potvrdila je da je sina svojedobno vodila psihologu, nakon što je počeo uživati marihuanu i od odličnog učenika u osnovnoj školi doživio drastičan pad u ocjenama. Zbog svega su bile česte svađe kući. Majka optuženog ustvrdila je da je od sina, dok je bio u Svetošimunskoj bolnici, saznala da je odlazio kod Ivana Jagodića uživati drogu jer je tamo to mogao. Kazala je da je doznala i da se dogodilo nekoliko slučajeva u kojima se Dino iznenada srušio, a njegovi prijatelji su to ocijenili kao epilepsiju.


Pričao s glasovima


Za glasove u sinovljevoj glavi nakon svega je saznala da su ga nagonili na loše stvari, da su mu loše govorili protiv svih ljudi.


– Govorili su mu: »Ukradi ovo, napravi ovo!« Nije htio – pričala je majka, pojašnjavajući da je sin ljeti dobio otkaz na nizu radnih mjesta, jer bi šefovi čuli kako priča s tim glasovima. – Sin je za sve krivio pokojnog mladića, rekao je da je sve od njega krenulo, da mu se prikazivao i noću – ustvrdila je majka, koja je sina okarakterizirala povodljivim, lakovjernim i osobom koju su svi iskorištavali. – Ali, nije bio agresivan, nikada se kao dijete nije potukao – naglasila je.



Suđenje je prekinuto i nastavit će se za mjesec dana, kako bi se u međuvremeno obavilo i drugo dopunsko psihijatrijsko nadvještačenje, a eksperti iz Popovače trebaju uzeti u obzir i svjedočenje majke optuženog i trojice njegovih prijatelja, u istrazi i na suđenju, kako bi se dodatno rasvijetlilo duševno stanje Kulišeka u vrijeme zločina.



Upitana je li sin tjeran iz kuće, objasnila je da su – kada su noćni pozivi i izlasci postali preučestali te problem s drogom eskalirao – odlučili da će ga smjestiti kod djeda i bake u Veprinac, kako bi bio izoliran od lošeg društva, ali bi on tada pobjegao i spavao izvan kuće, što se dogodilo tri puta. Potvrdila je da je mjesec-dva prije ubojstva između njenog sina i ubijenog nastao problem zbog marihuane koju nije nabavio njen sin, ali smatra da to nema veze s ubojstvom.


– Da li je sin prije događaja spominjao sotonizam? Ne, bio je vjernik, išao je u crkvu – podvukla je majka optuženog za zločin.


Dopuna vještačenja


U sudnici je jučer još jednom saslušana forenzička psihijatrica Tia Žarković Palijan iz Neuropsihijatrijske bolnice iz Popovače, koja je koautor nadvještačenja – treće ekspertize, po kojoj je Kulišek u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno. U međuvremenu je obavila i dopunu vještačenja, no njen posljednji zaključak potpuno je na tragu ranijih stavova. Naglasila je da u dopuni vještačenja nije mogla zaključiti ništa nova, bez obzira na neke stavove drugih liječnika koji su se mogli čuti u sudnici, a zastupali su mišljenje da se kod Kulišeka radilo o akutnom psihotičkom poremećaju, no ona ne misli tako. Vještakinja je konstatirala da liječnik koji liječi pacijenta ne može biti objektivan.



Elektrizirana atmosfera u sudnici bila je prisutna kad je psihijatrica Tia Žarković Palijan saslušavana prije godinu dana (odvjetnik Visković psihijatrici: »Ne vičite na mene! Nisam ja vaš pacijent!«, Palijan: »Nikad se ne zna!«), a verbalno sučeljavanje vještakinje i odvjetnika optuženih bilo je prisutno i jučer. Najizraženije je to bilo nakon što je vještakinja u jednom trenutku, poslije velikog niza pitanja odvjetnika Pavasovića Viskovića, konstatirala da je malo pretjerao s jednim pitanjem, a on je odgovorio da je posljednji put završio u novinama uz njenu doskočicu, pa ukazao da bi trebala biti manje nervozna. Pridružio se drugi Kulišekov branitelj, odvjetnik Goran Marjanović, koji je i podignuo ton, no na kraju se sve brzo smirilo, a sutkinja Jesenka Kovačić najavila je kaznu ako se to ponovi.



Kulišekov branitelj, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, zapitao se je li moguće da nekoliko liječnika, među kojima dva psihijatra, tako kardinalno pogriješe u svom mišljenju u roku od 72 sata nakon događaja, našto je vještakinja konstatirala da zapravo nisu pogriješili, da se treba poštovati radna dijagnoza, i onih liječnika BOLS-a, te da je terapija koju oni primjenjuju šira. Odvjetnik se zapitao i zašto se ovog pacijenta, ako ga se smatra ubrojivim, dvije i pol godine drži na antipsihoticima.


Psihijatrica Tia Žarković Palijan ostala je pri svom mišljenju da je kod Kulišeka bilo simuliranja, poglavito kada su u pitanju slušne halucinacije. Vještakinja, koja je u svom osnovnom nalazu navela da optuženik »iznosi neuvjerljive i simulirane sadržaje«, ponovila je da Kulišek nije bio uvjerljiv, da nema »emocionalne pratnje, to što navodi nije doživljeno«. Nagnalo je to odvjetnika Pavasovića Viskovića da opet reagira i zapita kako je to Kulišek uspio obmanuti ukupno 12-13 psihijatara.