Policijska istraga

Ubojica sa Zrća nije puno otkrio policiji: Nakon ubojstva izbrijao gustu kosu i autostopom pobjegao u Split

Suzana Bandić

Ubojica doveden u Zadar a danas u 9.30 istječe rok za podizanje kaznene prijave / Screenshot N1

Ubojica doveden u Zadar a danas u 9.30 istječe rok za podizanje kaznene prijave / Screenshot N1

Oružje kojim je 25-godišnji Douglas C., kako britanski mediji tvrde da je ime ubojici, ubio svog sunarodnjaka Ugu Wilsona još uvijek nije pronađeno



ZADAR  Britanski mediji objavili su jučer fotografiju i identitet na smrt izbodenog 26-godišnjeg sunarodnjaka ispred kluba Kalypso na najpoznatiojoj hrvatskoj plaži Zrće u Novalji navodeći kako je riječ o Ugu Wilsonu zvanom Kraze, ali i vijest kako je njegov ubojica uhićen jučer u jutro na aerodromu Resnik kod Splita pri pokušaju bijega iz Hrvatske.


Kako je ubojica kojeg su policajci identificirali na snimkama kamera s objekata gdje se zločin dogodio iz Novalje na Pagu stigao do Splita još uvijek nije poznato, no zna se da je za bijeg s mjesta zločina stopirao sunarodnjaka s motorom.


Do parkirališta gdje ga je zatekao otrčao je odjeven samo u kupaće gaće do koljena, a policija ga je okarakterizirala kao tamnoputog muškarca jače tjelesne građe s gustom crnom kosom.




No, tu gustu kosu on je izbrijao na ćelavo nakon ubojstva i dvostrukog pokušaja ubojstva, moglo se čuti na konferenciji za medije održanoj ispred stožera za provedbu mjera sigurnosti za turističku sezonu, od Željka Prše, zamjenika glavnog ravanatelja policije za kriminalitet.


Izrazio nadu kako će u zakonskom roku, koji istječe danas u 9.30 sati, policija uspjeti odraditi sve potrebne dokazne radnje. Trenutno se provodi ispitivanje osumnjičenika, saslušat će se četvero sjedoka a dvojica koja su sudjelovala u događaju, 21-godišnjak koji je lakše ozlijeđen te još jedan koji je prošao bez ozlijeda, bit će pozvani na prepoznavanje osumnjičenika.



Za ubijenog 26-godišnjaka britanski mediji naveli su kako je bio član bande koja je tijekom 2012. i 2013. terorizirala trgovine tehničkom opremom Carphone Warehouse u Londonu. Grupa od osam mladića pokrala je 42 poslovnice u koje su ulazili maskirani kapuljačama. Nakon što su ih uhitili, na suđenju je otkriveno da su prouzročili 4,2 milijuna kuna štete, a ubijeni Ugo je bio osuđen na 27 mjeseci zatvora. Opraštajući se od njega na facebooku je jedan prijatelj napisao kako se samo trebao odmarati na Zrću gdje je u tijeku festival elektronske glazbe Hidout i ništa više. No očito njegov prijatelj nije znao za njegove planove – zaraditi na brzinu podosta novca.



– Vjerujem da ćemo izuzeti i snimke s kamera koje su jasne i nedvojbene, da podnesemo kaznenu prijavu na vrijeme – kazao je Prše dodajući kako će osumnjičenik biti predan pritvorskom nadzorniku PU ličko-senjske, a potom, na zahtjev zadarskog ŽDO-a i sucu istrage kojtrebao osumnjičeniku, za kojeg britanski mediji navode kako je riječ o Douglasu C. (25), odrediti istražni zatvor jer bi u protivnom mogao pobjeći iz Hrvatske. Prše je istaknuo da je sasvim izgledno da će se osumnjičenik braniti šutnjom.


The Sun objavio fotografiju Uga Wilsona The Sun


The Sun objavio fotografiju Uga Wilsona The Sun



– Oružje još uvijek nije pronađeno, bojimo se da će to biti teško. Vjerojatno ga je negdje odbacio ili prikrio jer u njegovoj osobnoj prtljazi ga nije bilo. Pokušat ćemo pribaviti adresu njegovog prebivališta u Novalji ili Gajcu pa vjerujemo da ćemo ga pronaći – istaknuo je Prše, dodajući kako policija nema motiv sukoba osim što su doznali kako je sukobu prethodilo naguravanje i razmjenjivanje ružnih pogleda. Kazao je kako osoba koja je na motoru odvezla osumnjičenika s mjesta zločina nije bila pomagač niti neki drugi način involvirana u slučaj. Također, kako je hrvatska policija u kontaktu s britanskim kolegama, no da informacije do kojih su došli nisu za javnost u ovom trenutku. Britanski mediji informacijama o ubijenom Ugu potkrijepili su tezu kako je do sukoba između dviju britanskih bandi došlo najvjerojatnije zbog borbe oko prevlasti nad teritorijem na kojem će prodavati opijate, odnosno popularne balončiće koji su u Velikoj Britaniji zabranjeni, a u Hrvatskoj legalni.

Britanac koji je s teškim i po život opasnim ozljedama dovezen u zadarsku bolnicu, a potom i hospitaliziran u Jedinici intenzivnog liječenja se oporavlja. Više nije životno ugrožen pa je premješten na Odjel Kirurgije.


S njim je razgovor vezan uz nemili događaj na Zrću zadarska policija obavila još u srijedu prijepodne. Kriminalističko istraživanje ovog događaja još je u tijeku, a očekuje se kako bi policija uskoro mogla doći i do ostalih sudionika, a ne isključuju ni podizanje novih kaznenih prijava.