Ivan Tomljanović

Ubojica iz Senja otkrio motive: Evo što je dovelo do stravičnog krvoprolića u disko klubu

Slavica Kleva

Ivan Tomljenović, Foto: Roni BRMALJ

Ivan Tomljenović, Foto: Roni BRMALJ

Osramoćen i ponižen otišao je kući pa ravno iz sefa u ormaru spavaće sobe uzeo revolver Smith&Wesson i pištolj HS s većom količinom streljiva pa tako naoružan se uputio ponovo u Konobu



RIJEKA Na jučerašnjoj sjednici izvanraspravnog vijeća Županijskog suda donesena je, zbog opasnosti od ponavljanja djela, odluka o produljenju istražnog zatvora 56-godišnjem Ivanu Tomljanoviću iz Senja, optuženom za ubojstvo i dvostruki pokušaj ubojstva.


Prije tri dana podignuta je optužnica protiv Tomljanovića zbog krvoprolića što se dogodilo 16. rujna prošle godine oko 5.40 sati u prostoru disko kluba Konoba u centru Senja, u Ulici kralja Zvonimira bb. Povod sukobu i u konačnici ubojstvu i pokušaju dvostrukog ubojstva leži u banalnoj svađi.


Kad je 26-godišnji J. M. zatražio od Tomljanovića da napusti klub, a on to nije namjeravao, obratio se za pomoć redaru u disku Tomislavu Lopcu tražeći od njega da ga zaštiti od J. M.-a, s obrazloženjem da ga tjeraju van iz kluba.


»Odi ća, odi van«




»Pusti me na miru«, rekao je Tomljanoviću Lopac, »odi ća, odi van«. Odmah nakon toga Tomljanoviću je prišao J. M. i uz riječi »šta sam ti ja reka’«, ponovo ga tjerao iz kluba i pritom ga udario nogom u stražnjicu. Tomljanović je pao na pod, a prisutni u lokalu su se počeli smijati, ali Tomljanović je ipak izašao.


No, nije dugo čekao za povratak, osramoćen i ponižen otišao je kući pa ravno iz sefa u ormaru spavaće sobe uzeo revolver Smith&Wesson i pištolj HS s većom količinom streljiva pa tako naoružan se uputio ponovo u Konobu.


Na samom ulasku u klub Tomljanović je počeo pucati, prvim hicem upucao je J. M. u prsa, ali on je uspio pobjeći iz disko kluba. Tomljanović je nastavio pucati prema Tomislavu Lopcu koji je uslijed ispaljenih hitaca pao na pod pa unatoč tome što ga je Lopac molio da ga ne ubije, ispalio u njega još metaka od kojih jedan u glavu uz riječi: »Što se sad ne smiješ, ajd’ me sad istjeraj van«.


Nije prestao pucati


Tomljanović se nastavio kretati po prostoriji s oružjem tražeći pogledom one koji su mu se smijali i tjerali ga ponavljajući: »Tko će mi se smijati, tko će mi se rugati?«.


Tada je uočio i T. R. kako se pomiče prema izlazu pa je njemu ispalio metak u bedro, a drugi u desni kuk te je T. R. pao na samom izlazu iz kluba. Ali Tomljanović nije prestao pucati, stao je iznad ranjenog T. R. pa mu ispalio hitac u glavu. I tek tada je Tomljanović izašao iz diska jeze i strave, ali su ga građani u daljnjem naumu onemogućili, držali su ga do dolaska policije.


Nesretni Lopac pogođen je sa šest zrna, ozljede su bile tako teške da je na mjestu preminuo. Dvadesetšestogodišnji J. M. je zadobio otvorenu ranu prsnog koša, a 27-godišnji T. R., također pogođen s tri hica, teško je ozlijeđen.


Tijekom istrage prikupljeni su dokazi, ispitani svjedoci, oštećenici, provedena su toksikološka vještačenja, biološko vještačnje tragova krvi pronađenih na mjestu zločina.


Vještak je utvrdio da je optuženi u trenutku događaja bio u pijanom stanju s koncentracijom alkohola od najmanje 1,5 promila, a naloženo je i balističko vještačenje. Stoga je i optužnica formulirana na način da je Tomljanović počinio teško ubojstvo jer je ubio iz bezobzirne osvete, a namjeravao je iz bezobzirne osvete lišiti života još dvije osobe.


Uz odvjetnika Marka Kuvača Tomljanović je prvi put ispitan odmah nakon događaja i kad je zatvoren, branio se šutnjom, sredinom veljače iznio je obranu pred tužiteljem.


Ne zna koliko je popio


Priznao je da je tijekom tog popodneva pio sa susjedima, a potom od jednog do drugog lokala, da bi na koncu u neko doba ušao u Konobu. Kaže da ne zna koliko je pive popio, ali da je bio dobro pijan. Unijela mi se jedna osoba u lice, veli optuženi, galamila je i tjerala me van iz disko kluba jer da smetam njegovim djevojkama. Te večeri, kaže, nije riječ prozborio s ubijenim Lopcem.


Drugi napad na njega, kaže Tomljanović, zbio se kod šanka kad mu je prišla druga osoba, galamila na njega, istrgla mu pivsku bocu iz ruku i udarila ga u stražnjicu. Osjećao se poniženo i osramoćeno jer su se gosti smijali i sve to ga je dovelo do »ekstremne razdraženosti«.


– Pao mi je mrak na oči, više nisam znao za sebe, otišao sam kući i bijesan istjerao ženu iz sobe, uzeo oružje pa natrag u Konobu… – kaže Tomljanović i dodaje da je imao jedan prekid svijesti pa kad je došao k sebi da je vidio Lopca u kojeg je pucao, više se ne sjeća ničega, ostalo mu je u glavi da je pucao u J. M. Sljedeće čega se sjeća je osjet tereta na sebi, držao ga je jedan čovjek na podu. U prostorijama policije, veli, pokajao se, bilo mu je žao…


Tijekom istrage, svi svjedoci su vrlo slično iskazivali događaje koji su prethodili krvoproliću.


– Ta osoba krenula je u njihovom pravcu tražeći nekoga tko mu je pobjegao. Ta osoba imala je pištolj u ruci. Došla je do njih pa se jedan od dečki digao i rekao: »Nemoj mene, nisam ja ta osoba«. Tomljanović im se obratio riječima: »Pazite ubuduće kako se odnosite prema starima…«


Svjedok koji je zaskočio Tomljanovića na ulici pitao je zašto je pucao u dečke, a ovaj da mu je dogovorio »da je on napravio svoje i da ga više nitko neće zaje…«. Također, svjedok je rekao da mu je Tomljanović, dok ga je držao na podu, rekao »da su ga tukli, izbacili iz diska, da im to nije prvi put i da to više ne može popiti«.


Nakon što optužnica postane pravomoćna, zakazat će se i termin suđenja.