Hrvatsko pravosuđe

Ubio četiri svoja psa, petog živog zakopao, prijetio susjedima ubojstvom, ali sud smatra da ne treba u zatvor

Vanja Vesić

Darko Č. je ubio četiri psa, petog živog zakopao te prijetio ubojstvom svjedocima, a određene su mu tek mjere opreza



Stanoviti Darko Č., 63-godišnjak, krajem travnja ubio je četiri svoja psa, petog živog zakopao i u pet navrata prijetio susjedima ubojstvom, no nije završio ni 30 dana u istražnom zatvoru jer je tako odlučila sutkinja velikogoričkog županijskog suda. Smatrala je dovoljnim da se 63-godišnjaku iz općine Pušća odrede mjere opreza poput zabrane približavanja oštećenicima i javljanje policijskoj postaji – svakog drugog ponedjeljka u mjesecu.


Prilično nevjerojatan slučaj s margina novinskih kronika tek bi trebao dobiti svoj epilog nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu uputilo žalbu sa zahtjevom da se seoskom psihopatu odredi istražni zatvor zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.


DORH je objavio da je 63-godišnji osumnjičenik 24. travnja 2018. u dvorištu obiteljske kuće u mjestu Hruševac Pušćanski usmrtio četiri svoja psa i još jednu nesretnu životinju zakopao živu.




Dan kasnije zaprijetio je ubojstvom svojoj prvoj susjedi, najvjerojatnije svjedokinji monstruoznog čina, a iste je prijetnje ponovio i idućeg dana, vitlajući sjekirom prema njoj. Idućeg jutra oko 5 sati raspamećeni 63-godišnjak opet je zaprijetio susjedi ubojstvom, a oko 6.30 sati, »ohrabren« alkoholom, držeći nož ispod jakne, zaprijetio je ubojstvom još dvojici susjeda koji su po odluci Općine Pušća privremeno čuvali njegova druga dva psa.


Aktualnom odlukom velikogoričke sutkinje Darku Č. određena je zabrana približavanja žrtvama na razdaljinu manju od 100 metara, kao i uspostavljanje veze s oštećenicima. Tužiteljstvo je zatražilo istražni zatvor protiv njega zbog opasnosti od ponavljanja nedjela i opasnosti od utjecaja na svjedoke.