Presuda

UVJETNI ZATVOR Krijumčara grupe Pakistanaca na Rupi otkrila – prljava multipla

Fiore Vežnaver

Na graničnom prijelazu Rupa  policajcima je bio sumnjiv prljavi auto / arhiva NL

Na graničnom prijelazu Rupa policajcima je bio sumnjiv prljavi auto / arhiva NL

Na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije policajcima je bio sumnjiv prljavi auto Gorana Stojiljkovića, a on je u konačnici pristao ispričati cijeli slučaj. Njegov kompanjon Mihail Mihailović je kao prethodnik škodom već prešao granicu



 Uvjetne zatvorske kazne izrekao je riječki Općinski sud dvojici srbijanskih krijumčara grupe ilegalnih migranata. Goran Stojiljković, 51-godišnjak, i Mihail Mihailović, 49-godišnjak, obojica s adresom u Pančevu, dobili su po godinu dana zatvora, kaznu koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo.


Dvojica iz Pančeva proglašena su krivim zbog šverca sedmorice migranata 20. rujna prošle godine, za što im je čovjek imena Aki obećao nagradu od 700 eura, prevezu li grupu stranaca kroz Hrvatsku, od granice sa Srbijom do Slovenije, a krajnje odredište bilo je mjesto blizu Trsta. Goran Stojiljković je u automobil fiat multipla smjestio sedmoricu stranih državljana i s njima krenuo prema Sloveniji, dok se ispred njega u škodi fabiji vozio njegov kompanjon Mihail Mihailović, koji je bio prethodnica i trebao dojaviti Stojiljkoviću ako bi uočio na ruti policajce u kontroli. Tako su ilegalne migrante dovezli do Rupe, gdje su stranci izašli iz vozila i otišli u šumu. No, na kraju nije sve završilo po njihovom planu jer je Stojiljković uhićen na granici.


Smatra se krivim


Goran Stojiljković, bravar po zanimanju, na suđenju je izjavio da se smatra krivim i da se iskreno kaje zbog učinjenog. Objasnio je da je očevom multiplom krenuo s migrantima na put što je trajao dvadesetak sati i nije nigdje stajao. Njegov kompanjon u škodi je prije njega došao do hrvatsko-slovenske granice i prešao u Sloveniju. Dogovor je bio da, nakon što uđe u Sloveniju, ponovo pokupi ilegalce koji su u međuvremenu izašli i pješice prešli granicu te ih odveze do mjesta udaljenog 20-ak kilometara od Trsta. On i Mihailović su se trebali čuti poslije prelaska granice. No, dogodilo se to da je Stojiljkovića na graničnom prijelazu zaustavila policija, on je priznao u što se upleo te policiji predao svoj mobitel. U svojoj obrani na sudu ispričao je da je policajac njime nazvao Mihailovića te misli da je ovaj prekinuo vezu, nakon što mu se policajac predstavio.




Ranije u istrazi, na prvom ispitivanju u tužiteljstvu, Stojiljković je ispričao da su on i kompanjon u kavani u Pančevu upoznali čovjeka imena Aki ili Ači koji im je rekao da treba prevesti neke ljude do Trsta, a za to se plaća 100 eura po svakom koga se preveze. Kolebali su se, ali su na kraju odlučiti prihvatiti ponudu, pritisnuti lošom materijalnom situacijom. U dogovoru s Akijem, kupili su u Srbiji hranu i odvezli je tim osobama koje su se nalazile u šumi udaljenoj osam kilometara od Županje. Nakon što su isporučili hranu, vratili su se u Srbiju, a sutradan krenuli na put za Sloveniju.


Izravna namjera


U Vinkovcima su usput kupili kartice za mobitele kako bi mogli međusobno komunicirati. Stojiljković je kazao da je prije dolaska na granični prijelaz između Hrvatske i Slovenije, pola kilometra prije, pustio iz vozila putnike za koje misli da su bili pakistanski državljani, dok je Mihailović za to vrijeme već prešao granicu. Na graničnom prijelazu je policajcima bio sumnjiv njegov prljavi auto pa su tražili objašnjenja, a on je u konačnici pristao ispričati cijeli slučaj.


Sud je zaključio da su obojica optuženih – i Mihailović, rodom iz Crne Gore, kojem se sudilo u odsutnosti – počinili kazneno djelo s izravnom namjerom. Olakotnim im je sud cijenio materijalne i obiteljske prilike. Stojiljkoviću da je otac dvoje djece o kojima skrbi, njegovo priznanje delikta i kajanje. Mihailoviću je olakotnim cijenjeno da je udovac, umirovljenik i otac troje djece. Obojici je u tom smislu cijenjena i dosadašnja neosuđivanost.