Stekao bogatstvo

UTAJA S računa tvrtki koje je vodio Riječanin misteriozno nestajali milijuni. On tvrdi: ‘Ja sam žrtva’

Fiore Vežnaver

Tko je u pravu, policija ili Zoran Antičević, utvrdit će sud / Foto S. DRECHSLER

Tko je u pravu, policija ili Zoran Antičević, utvrdit će sud / Foto S. DRECHSLER

Policijska istraga tvrdi da su s računa tvrtki koje je vodio Antičević milijuni nestajali misteriozno i bespovratno, uz istovremenu utaju poreza. No Antičević veli da je on žrtva



RIJEKA Za još nekoliko milijuna kuna »podebljane« su sumnje u malverzacije protiv Zorana Antičevića (40) iz Rijeke, koji je sredinom svibnja smješten u riječki zatvor pod sumnjom da je počinio financijske makinacije »teške« ukupno oko 13,9 milijuna kuna. Policija je protiv njega podnijela prijavu zbog sumnje da je počinio još šest kaznenih djela iz gospodarskog kriminala. 


Policija navodi da je u nastavku krimininalističkog istraživanja utvrđeno da je osumnjičeni oštetio dvije tvrtke u Primorsko-goranskoj županiji i državni proračun. Tereti se da je kaznena djela počinio u razdoblju od siječnja do srpnja 2015. godine, na štetu tvrtke u kojoj je bio osnivač i direktor, te potom od srpnja 2015. godine do studenoga 2016. godine, na štetu tvrtke u kojoj je bio odgovorna osoba. S računa tih tvrtki podizao je novac, koji nije koristio za njihovo poslovanje, već za osobne potrebe i u druge svrhe, pokazala je policijska istraga.


Oštetio proračun


Osumnjičen je i da u navedenim razdobljima poreznoj upravi nije prijavio i platio PDV, čime je državni proračun oštetio za više od 2,5 milijuna kuna. Na teret mu se stavlja i da nije vodio poslovne knjige koje je bio obvezan voditi.


Zoran Antičević je prije dva i pol mjeseca završio u riječkom zatvoru pod sumnjom da je tri istovrsna kaznena djela počinio kao osnivač i direktor dviju tvrtki sa sjedištem u Rijeci, na istoj adresi, a riječ je, u biti, u sumnjama da je iz tvrtki isisavan novac, a s druge strane nije plaćen porez. Inkrimirano je razdoblje od početka 2016. godine do kraja veljače prošle godine, mada je policijska istraga početno zahvatila razdoblje i do kraja prošle godine. Dosadašnja istraga je pokazala da je s računa prve tvrtke podignuo ukupno oko 9,4 milijuna kuna, a s računa druge firme oko 1,6 milijuna kuna. Novac u ukupnom iznosu od oko 11 milijuna kuna je potom zadržao za svoje osobne i potrebe drugih nepoznatih osoba, čime je oštetio dvije tvrtke, tvrdi tužiteljstvo. U drugoj inkrimirajućoj točki Antičević se teretio da je izbjegao plaćanje poreza na poslovanje tvrtki u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna, od čega se oko 2,4 milijuna kuna odnosi na prvu, a ostatak na drugu firmu, za što je sve oštećen državni proračun, a istodobno je trgovačkim društvima priskrbio nepripadnu korist.

Rekonstrukcija događaja




Riječ je, inače, o dvjema tvrtkama nepoznatim široj javnosti, sa sjedištem na istoj adresi u središtu Rijeke. Treća inkriminacija bila je da se u tvrtkama nisu vodile poslovne knjige kako to zakon nalaže. Tada je objavljeno da osumnjičeni Riječanin u rasvjetljavanju poslovanja tvrtki nije dostavio nikakvu dokumentaciju, pa su nadležni službenici, uz ostalo poreznici, rekonstruirali poslovanje Antičevićevih tvrtki temeljem njihovih poslovnih odnosa s drugim firmama s kojima su radili. Tijekom prve istrage Zoran Antičević je, kako se neslužbeno saznalo, istražiteljima dao objašnjenja u kojima je tvrdio da je on zapravo žrtva, a ne onaj koji se okoristio, te da je konce mućki vodio netko drugi.