Strašna sankcija za krađu koralja

UHIĆEN U RIJECI Sicilijanac ne želi iz Via Rome – u Tunisu ga čeka mučenje

Fiore Vežnaver

Vito Mirabile i njegov brat Francesco

Vito Mirabile i njegov brat Francesco

Izručenjem  talijanskog državljanina Vita Mirabilea, koji odluku čeka u riječkom pritvoru,  bio bi narušen pravni poredak jer to znači da bi se osoba izručila državi koja je odredila izručeniku tjelesno kažnjavanje, dakle nečovječno postupanje – ističe se u podnesku obrane riječkom Županijskom sudu



RIJEKA  Odvjetnici talijanskog državljanina Vita Mirabilea (46), kojem je prije dva i pol mjeseca određen ekstradicijski pritvor i u riječkom zatvoru čeka hoće li ga Hrvatska izručiti Tunisu, primili su dokumentaciju oko procesuiranja Talijana u toj afričkoj zemlji. No, u presudi se navodi i da mu je izrečena sankcija nespojiva sa standardima u civiliziranom svijetu.


– Iz dostavljene presude prvostupanjskog suda Tunisa proizlazi da je našem branjeniku određeno i – tjelesno kažnjavanje. Već samo to predstavlja razlog da se utvrdi kako nisu ispunjeni uvjeti za izručenje – smatraju njegovi riječki odvjetnici Milan i Srđan Markiš.  


Riječki pritvorenik Vito Mirabile,   rođen u Švicarskoj, a s adresom u gradu Mazara del Vallo na zapadu Sicilije,  uhićen je   9. ožujka u hotelu u središtu Rijeke temeljem Interpolove tjeralice (iz lipnja 2015. godine), a dan kasnije   određen mu je ekstradicijski pritvor.




Njegovo ime i fotografija našli su se na tjeralici uz inkriminaciju da je upleten u krijumčarenje koralja, kao član kriminalnog udruženja.  Po   informacijama iz tjeralice, radi se o slučaju u kojem je tuniška granična policija pri pretrazi prikolice vozila pronašla 11 paketa koralja, namijenjenih crnom tržištu u Italiji.


Utvrđeno je da  čovjek koji je bio za upravljačem  zaustavljenog vozila  radi u  tvrtki za međunarodni transport obitelji Mirabile.


Presuda trojici


Nedavno je, dan prije isteka roka, stigla  iz Tunisa tražena dokumentacija o slučaju. U njoj se navodi da je prvostupanjski sud u Tunisu krajem prosinca prošle godine donio presudu trojici, među kojima je i Vito Mirabile, zbog krijumčarenja koralja,  zaplijenjenih zajedno s kamionom i prikolicom.


Po presudi je Vito Mirabile u odsutnosti osuđen na četiri godine zatvora, te je određena kazna od milijun i 595 tisuća tuniških dinara, što iznosi više od pola milijuna eura. No, iznenađujući je navod da je aktualnom pritvoreniku riječkog zatvora odmjerena i – tjelesna kazna!


– To je protivno svim međunarodnim standardima i propisima, tjelesna kazna protivna je i Ustavu RH. Udovoljavanjem ovakvoj zamolbi došlo bi do narušavanja pravnog poretka jer to znači da bi se osoba izručila državi koja je odredila izručeniku tjelesno kažnjavanje, dakle nečovječno postupanje. To se protivi i Ustavu RH koji zabranjuje  mučenje, surovo ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje. Radi se o ustavnim pravima koja se ne mogu ograničiti.  Europska konvencija za zaštitu ljudski prava i temeljnih sloboda propisuje  da nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ni nečovječnom postupanju ili kazni. Radi se o zabrani koja ima apsolutni karakter. Ovo predstavlja zapreku za izručenje, protivi se  svim pravnim standardima i civilizacijskim dosezima  – podvlači se i u podnesku obrane riječkom Županijskom sudu.



– Ne mogu ni zamisliti situaciju da mi brat bude izručen toj afričkoj zemlji. Kakvi standardi tamo vrijede, možemo vidjeti i po ovoj presudi kojom mu se izriče i fizička kazna. Kakva, ne želim ni pretpostavljati – priča nam   Francesco Mirabile, brat pritvorenog, dok ispijamo kavu u kafiću blizu riječkog zatvora. – Vito je već 74 dana u pritvoru, a tome se ne nazire kraj. U zatvoru je već izgubio deset kilograma. Sve je to vrlo stresno i za cijelu njegovu širu obitelj, a kamoli ne za njega. Prvi put je u zatvoru, neporočna je osoba, nikad dosad procesuiran – naglašava Francesco Mirabile, koji je i unajmio stan u Rijeci, s nadom će da bratu Vitu biti ukinut pritvor i da će se sa slobode moći boriti protiv izručenja. Otprije je određena jamčevina od 750 tisuća kuna, čijom uplatom može na slobodu,  no   za obitelj je ta svota prevelika.


Odvjetnici Milan i Srđan Markiš kažu da postoje još tri razloga zbog kojih Talijana ne treba izručiti Tunisu, a jedan je da nije ispunjen uvjet da kazneno djelo zbog kojeg se traži izručenje postoji i u domaćem zakonodavstvu.


Zastupnici Mirabilea ističu i da je iz dostavljene dokumentacije nejasno, odnosno nije precizirano traži li se izručenje  radi poduzimanja kaznenog progona ili izvršenja sankcije. K tome, u molbi za izručenje se navodi da je Vito Mirabile osuđen na četiri godine zatvora zbog pristupanja grupi i počinjenja kaznenog djela protiv imovine te na godinu zatvora zbog krijumčarenja, a u priloženoj presudi se navodi samo kazna od četiri godine.


Poziv na ročište


Obrana zaključno navodi da je Mirabile državljanin Europske unije i da bi se u odnosu na njega trebala primjenjivati jednaka zaštita koja je Ustavom predviđena za građane Hrvatske.


– Ustav RH zabranjuje izručenje hrvatskih državljana, a s obzirom da je Hrvatska članica EU-a, takva zaštita bi se trebala odnositi i na državljane EU-a, što izručenik jest – podvlače odvjetnici Markiš.



– Nikad se u praksi nisam susreo sa situacijom da se traži izručenje osobe  koju u zemlji izručenja čeka tjelesna kazna – naglasio je riječki odvjetnik Milenko Škrlec, čije se bavljenje kaznenim pravom u praksi mjeri desetljećima. – Mislim da bi trebalo odbiti ovaj zahtjev za izručenjem – smatra Škrlec, dodajući da se ovakva kazna protivi hrvatskom Ustavu, i ne samo njemu. Obrazlaže da regulativa i inače nalaže da se odbije zahtjev za izručenjem ako je izgledno da bi se prema izručeniku moglo nehumano postupati, protivno civilizacijskim standardima. Vrlo slično je razmišljanje i odvjetnika Gorana Marjanovića, koji također drži da bi valjalo odbiti prijedlog za izručenje, s obzirom da je tjelesno kažnjavanje protivno pravnom poretku RH i europskim konvencijama.


– Ukoliko sud ipak smatra da ovi argumenti nisu dovoljna osnova za odbijanje izručenja, predlažemo da se zastane s postupkom i postavi pitanje sudu nadležnom za tumačenje prava EU-a, a to je Europski sud pravde u Luxembourgu – ističe se u podnesku riječkih odvjetnika.  


Sam Mirabile pak i dalje tvrdi da nema nikakve veze s inkriminacijama, da mu nije ni poznato da se protiv njega vodio kazneni postupak.


On i odvjetnici sada čekaju poziv na ročište u riječkom Županijskom sudu, na kojem bi izvanraspravno vijeće trebalo donijeti odluku izručuje se ili ne Sicilijanac afričkoj zemlji u kojoj ga, po svemu sudeći, očekuje i tjelesna kazna.