Sezona lopovluka

UČESTALE KRAĐE: Plaže su eldorado za dugoprstiće

Šarlota Brnčić

Prenapučene plaže s mnoštvom kupača prava su meka za lopove / Snimio Marko GRACIN

Prenapučene plaže s mnoštvom kupača prava su meka za lopove / Snimio Marko GRACIN

Kradljivci koriste već i malu nepažnju turista čija imovina ostavljena bez nadzora postaje njihov lak plijen. Osim po plažama, krade se i po kampovima, apartmanima i kućama za odmor



Svake godine sa zahuktavanjem turističke sezone neminovno proporcionalno raste i takozvani turistički kriminal pa tako, čini se, posebice krađama na plažama nema kraja. To je, nažalost po okradene, najjednostavniji način da se kradljivci domognu ponekad i vrlo bogatog plijena vrijednog i više desetaka tisuća kuna. Krade se sve i svašta, od kamera do fotoaparata, mobitela, nakita, novčanika u kojima vrlo često stranci nose sav novac što su ga donijeli na ljetovanje, sunčanih naočala te drugih, dugoprstićima interesantnih stvari. Po plažama svakodnevno operiraju koristeći brojnost prisutnih kupača, a dovoljno je samo malo nepažnje pa da turistima u tren oka nestane torba sa svim stvarima.


Na Kvarneru se krade po otocima, od Krka do Raba, na plažama Crikvenice, Novog Vinodolskog, Opatije pa sve do Brseča, a unatoč stalnim policijskim upozorenjima i nizu apela objavljenih u javnosti, čini se da i dalje velik broj turista ostavlja svoju imovinu bez nadzora. Građanima se u cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja savjetuje da na plažu ne nose vrijedne i, vjerojatno u tom trenutku, nepotrebne stvari, da ponesu onoliko novca koliko im je potrebno za sitne troškove, da dokumente i novac ne drže zajedno te da ukoliko sa sobom nose bankovnu karticu, zapisani PIN broj i karticu drže odvojeno.


Provjeriti prozore


Poželjno je dragocjenosti poput tehničke robe i zlatnine ostaviti u sefu sobe, hotela, apartmanskog naselja i slično, provjeriti pri odlasku iz apartmana, sobe hotela ili kampera jesu li zatvoreni svi prozori i vrata kao i, ukoliko se na plažu ide automobilom, da ga se obavezno zaključa, zatvore prozori i da se ne ostavljaju vrijedni predmeti na vidljivome mjestu.




Među omiljenim metama kradljivaca, osim plaža, uobičajeno su kamperi i automobili kako stranih, tako i domaćih turista. Česti su slučajevi krađa iz kampera, bilo na odmorištima gdje se tijekom puta stranci zaustavljaju radi okrijepe, bilo u autokampovima. Kradljivci iz njih najčešće odnose prijenosna računala, iPod-ove, digitalne kamere, objektive, sunčane naočale, pa čak i CD-e raznih izvođača. Naravno, ukoliko pronađu novac i nakit, odnose i to. S obzirom na to da velik broj stranih turista sa sobom donosi i bicikle, već su godinama i prijevozna sredstva na dva kotača na meti zlonamjernika. Tako iz godine u godinu raste i takav tip krađa.


Ima i kradljivaca koji se uspješno domognu tuđih stvari čak i kad su one pohranjene u sefove. Tako je prošle godine, sredinom kolovoza, zabilježena i krađa sefova s novcem, dokumentima i ostalim predmetima iz dviju soba hotela na području Crikvenice i Novog Vinodolskog, a da se ne govori o brojnim krađama iz apartmana gdje vrlo često sami turisti kradljivcima olakšaju posao ostavljajući odškrinute prozore i vrata balkona.


Kuće bez nadzora


U vrijeme turističke sezone i godišnjih odmora mnogi građani napuštaju svoje kuće i stanove na duže vrijeme, a nerijetko i bez nadzora, što dovodi i do povećanog broja provala. Neki od njih se povratkom kući iznenade kad shvate da su im ukradeni novac, nakit, umjetnine i druge vrijednosti pa je tako samo prije nekoliko dana na području Rijeke i Riječkog prstena evidentirano desetak provala u kuće i stanove. Na gotovo svim lokacijama su otuđeni novac i nakit u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna.


Da stvar bude gora, ima i onih stranih gostiju koji na naše more ne dolaze samo kako bi uživali, već i »zaradili«. Upravo se tijekom ljeta događa da, pored domaćih kradljivaca, na more stižu i oni inozemni. Slučajevi da su strani državljani doputovali na Jadran kako bi spojili ugodno s korisnim, događali su se i tijekom proteklih godina, a zabilježeno je i više slučajeva organiziranih skupina, posebice Rumunja i Bugara specijaliziranih za računalne prevare.


U kolovozu 2011. godine na širem području Opatije pronađen je tako automobil bugarskih nacionalnih oznaka, a tijekom očevida pronađeni su predmeti zahvaljujući kojima je razotkrivena dobro organizirana skupina. Krim-obradom slučaja došlo se do saznanja da su počinitelji tijekom srpnja i kolovoza na ukupno 12 bankomata na širem području Rijeke, Opatije, Crikvenice, Krka te susjednih županija neovlašteno postavili čitače magnetnih zapisa s minijaturnim kamerama za očitavanje PIN brojeva, tzv. skimmer uređaje. Korištenjem ovako presnimljenih podataka obavljeno je više nezakonitih novčanih transakcija.


Inozemne skupine


Godinu dana ranije, 2010. godine, po ljeti je otkriveno i uhićeno nekoliko dobro organiziranih inozemnih kriminalnih skupina. Uhvaćeni su Albanci koji su stajali iza više desetaka provala u kuće i stanove, a čiji je način rada bio da se fiktivno prijave na nekoj adresi na kojoj su ostajali svega nekoliko dana. Provalnici su ulazili u stanove preko balkona, a ako to nije bilo moguće, razbijali su rolete ili grilje na prozorima. Iz kuća i stanova odnosili su nakit, skupocjene satove, domaći i strani novac, bankovne kartice, osobne dokumente, mobitele i slično, a znali su vlasnike »olakšati« i za automobile parkirane u dvorištu ili garaži.


Po spremnosti im mogu konkurirati trojica Slovaka, inače duboko »zagrizlih« u kriminal, a koje je na djelu te iste godine bila zaskočila krčka policija. Provalnička trojka je itekako bila poznata slovačkoj policiji, a u domovini su se sumnjičili za više teških kaznenih djela. Boravili su u stanu u Omišlju koji je bio pun »radnog alata«: od veće količine provalničkog alata, do prijenosnih računala, kapa »fantomki«, minijaturnih kamera za nadzor i radioveza. Spremali su se duže vrijeme ostati na području Hrvatske i pokušati opljačkati tko zna koliko lokacija da ih u tome na vrijeme nije bila spriječila naša policija.