Sudu prikazana snimka

UBOJSTVO NA ZAMETU Dramatična snimka krvavog Đeminog pohoda pokazala: Jadna Milka nije imala šanse

Fiore Vežnaver

Ubadao nožem dok žrtva nije pala mrtva - Džemal Merdanović / Foto M. GRACIN

Ubadao nožem dok žrtva nije pala mrtva - Džemal Merdanović / Foto M. GRACIN



RIJEKA – Nesretna Milka Grivičić, krvavog lica i odjeće, pokušava ustati s tla. No, ne uspijeva u tome, ostaje ležati na uskom puteljku. Malo kasnije Džemal Merdanović, čovjek koji joj je zadao smrtonosne ubode, s nožem u ruci hoda po dvorištu svoje kuće. Ubojica nakon toga, sada bez hladnog oružja, prolazi tik pokraj ubijene žene i odlazi na cestu, gdje će sačekati policiju.


Dio je to dramatičnih događanja, vezanih za jezivo ubojstvo na Gornjem Zametu prošlog ljeta, koje su pratitelji suđenja za taj stravičan slučaj jučer mogli vidjeti i na ekranu velikog televizora u sudnici riječkog Županijskog suda. Agonija nesretne Milke Grivičić, njeni posljednji trenuci života, ostali su naime, zabilježeni na videosnimkama dviju nadzornih kamera, postavljenih oko kuće Džemala (77) i njegove supruge Slavice (62) Merdanović.


Osim Džemala, okrivljenog za ubojstvo, na optuženičkoj klupi sjedi i njegova žena, koja se tereti da je nakon zločina sakrila snimač povezan s nadzornim kamerama.




Snimke videonadzora se i inače znaju koristiti na suđenjima, no ovo je prvi put da se u Rijeci u nekom procesu za ubojstvo gleda u sudnici videozapis na kojem su ostali zabilježeni i vrlo bitni dijelovi događaja, kao što su posljednji trenuci života žrtve.


Vraća nož u vazu


U sudnici, pred vijećem sutkinje Ike Šarić, pregledano je jučer 12 snimki s najvažnijim dijelovima, koje su obuhvatile vrijeme od 18 minuta, od 13.10 do 13.28 sati 31. srpnja prošle godine, a najveći dio nakon smrtnog ranjavanja žene. Prikazivanje serija snimki počelo je onom na kojom se vidi kako 55-godišnja Milka Grivičić ulazi sa stvarima u uski puteljak, jedini kojim može doći do svoje kuće (Džemal je svojatao tu stazu, mada je Milka, sudskom odlukom, imala pravo služnosti staze).


Ubojica je krvavi nož sakrio u vazu s cvijećem / Foto F. VEŽNAVER


Ubojica je krvavi nož sakrio u vazu s cvijećem / Foto F. VEŽNAVER



Na drugoj snimci već se vidjelo kako Džemal izlazi iz svoje kuće u susret nailazećoj Milki. Ključni dio događaja, ubadanja nožem, kojeg je Džemal vjerojatno uzeo iz jedne od vaza sa cvijećem u dvorištu, nije se dao razabrati zbog velikog stabla pred kamerom.



Ekspertice su u psihijatrijsko-psihologijskom vještačenju zaključile da je Merdanović u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno. Kod njega nema duševne bolesti, a na zločin se može gledati tako da je on posljedica nagomilane frustracije kod Merdanovića, inače rigidnih mišljenja i stavova. Kod njega je zamjetan nedostatak empatije i otežana samokontrola. Ocijenjeno je da je kod njega bila izražena trajna borba protiv »nepravde«, naravno iz njegovog kuta gledanja, koja ga je dovodila do novih frustracija.



Na sljedećoj snimci, zabilježenoj s prve kamere, ponad puteljka, vidi se kako je Milka Grivičić na tlu i bezuspješno pokušava ustati, nakon čega ostaje ležati. Na daljnjim snimkama ostalo je zabilježeno da se Džemal, nakon što je na putu zadao susjedi smrtne rane, vraća s nožem u ruci u svoje dvorište i obraća se svojoj supruzi Slavici. Snimke nemaju tona, no da se zaključiti kako joj govori da se vrati u kuću.


Malo kasnije je Džemal u dvorištu već bez noža u ruci (poslije će za očevida okrvavljeni nož biti pronađen u jednoj vazi za cvijeće). Na sljedećoj snimci vidi se kako Džemal Merdanović prolazi pokraj žene kojoj je oduzeo život i odlazi na cestu. Kamera i dalje bilježi kako Milka nepomično leži. Deset minuta od trenutka zadavanja smrtnih rana stiže policija, prvi policajac ulazi na puteljak gdje zatječe mrtvu ženu. Uskoro stiže i ekipa Hitne pomoći, koja pomaže majci ubijene, Anki Jakovljević, da prebrodi prve minute nakon strašnog gubitka kćeri.


Deset sekundi života


No, najveći dio jučerašnjeg raspravnog dana protekao je u objašnjenjima vještaka sudske medicine dr. Dražena Cuculića koji je obrazlagao ozljede koje je zadobila žrtva, u obdukcijskom zapisniku specifirane pod 12 točaka. Nesretna Milka Grivičić zadobila je osam ubodnih rana, od kojih je jedna bila bezuvjetno smrtna, još jedna opasna po život, a još tri osobito teške. Ekspert sudske medicine je napomenuo da redoslijed ozljeda nije moguće sa sigurnošću utvrditi, osim posljednje, najpogibeljnije.


– Sve rane zadobila je u vremenu od 30 sekundi do jedne minute. Sve ozljede nastale su dok su žrtva i napadač bili sučelice, i sve su, osim jedne, na lijevoj strani tijela žrtve, konstatirao je dr. Dražen Cuculić ocijenivši da je posljednja bila rana koju je nesretnica zadobila u predjelu lijevog pazuha, a probila je lijevo plućno krilo i srčanu klijetku.



Milka Grivičić sve rane zadobila je u vremenu od 30 sekundi do jedne minute. Sve ozljede nastale su dok su žrtva i napadač bili sučelice.



– Ova ozljeda je nespojiva sa životom, nikakva hitna medicinska pomoć joj nije mogla spasiti život, naglasio je vještak sudske medicine, dodajući da je kod žrtve mogućnost kretanja s takvom ozljedom srca svedena na miminum, ali može 10-20 sekundi puzati ili pomicati se, ali se više ne može podignuti na noge. Dr. Cuculić je kazao da i same snimke pregledane u sudnici ukazuju na vjerojatnost da je to bila posljednja ozljeda u nizu koju je zadobila, da je vidljivo kako pokušava ustati, ali ne može i pada u položaj u kojem je i nađena.


Rana je zadana zamahom jakog intenziteta, a dubina ubodnog kanala je najmanje 15 centimetara. Nož od 32 centimetra, s oštricom od 21, predočen u sudnici vještaku, pogodno je sredstvo za zadavanje ove rane, kao i svih drugih podvukao je dr. Cuculić.


Sinkopa na čekanju


Vrlo opasna bila je i ubodna rana straga na leđima, u visini prsnog koša, kod koje je sječivo probilo pluća.


– Dubina ubodnog kanala je više od deset centimetara, rana je dovela do kolapsa pluća, nađeno je više od litre krvi, obrazložio je vještak. Žrtva je nakon takve rane imala još mogućnost kretanja, djelovanja, čak je bilo moguće da dočeka živa Hitnu pomoć, ali je nužan bio hitan medicinski zahvat da joj se spasi život. Ova rana i ranije navedeni ubod u srce mogli su nastati jedan za drugim, a žrtva je pritom mogla biti u stojećem položaju, lijevom stranom okrenuta prema napadaču, koji je tada morao držati nož u desnoj ruci.


Tri ubodne rane je, između ostalih, Milka Grivičić zadobila na trbuhu, dvije su dubine 4-5, a jedna 6-7 centimetara, i mogle su nastati u nizu, jedna za drugom, a prestavljaju osobito tešku ozljedu, obrazložio je ekspert sudske medicine. Na tijelu žrtve nađena je i ubodna rana lijeve nadlaktice, obrambene naravi. »Uzmicala je ili se pokušavala obraniti od oštrice noža, pojasnio je dr. Dražen Cuculić.«


U sudnicu su jučer stigle i psihijatrica dr. Klementina Ružić i psihologinja dr. Helena Sveško-Visentin, koje su dale pismeni nalaz i mišljenje nakon psihijatrijskog vještačenja. Zaključeno je da će one dati dopunu svog nalaza nakon što im se dostavi cijeli spis. Tako će sve do sljedeće rasprave, zakazane za sredinu srpnja, ostati enigma, barem za javnost, kako vještakinje gledaju na tvrdnje Merdanovića da je u trenucima ubojstva imao sinkopu te da se ne sjeća ničega.



Sutkinja Ika Šarić pročitala je jučer dio obimne dokumentacije, među kojima i nalaz da je Džemal Merdanović u vrijeme ubojstva bio trijezan. DORH je dostavio podatke o 11 spisa u kojima su akteri bili i Merdanovići, a dio prijava je i odbačen. Odbačena je, uz ostalo, prijava koju je Slavica Merdanović podnijela protiv majke Anke Grivičić dva tjedna nakon ubojstva, tvrdeći da joj je ona prijetila. Džemal je pak ranije podnio četiri prijave protiv Milke Grivičić i njenih bližnjih, ali su sve odbačene. Obrana je jučer priložila sudu devet dopisa koje je Džemal Merdanović, smatrajući da je obespravljen, poslao na niz adresa, među kojima su DORH, ministar pravosuđa, Ministarstvo branitelja i Sabor, klub zastupnika Živog zida.