Pokvarena hrana

UBOJITI OBROK Student pojeo ostatke pašte i salse za večeru – ujutro pronađen mrtav

P. N.

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Dvadesetogodišnji je student za večeru pojeo paštu, koja je pet dana stajala na kuhinjskom ormariću



Dvadesetogodišnji student poznat pod imenom AJ, jedne je večeri pojeo paštu sa salsom. Ta je hrana stajala u kuhinji, pri sobnoj temperaturi, proteklih pet dana. Nakon večere koju je podgrijao u mikrovalnoj, AJ je osjetio da mu je loše, ali je odlučio sve prespavati.


Zbog bolova u trbuhu, mučnine i glavobolje, nekoliko se puta budio da bi povraćao. Njegovo su tijelo sutradan pronašli njegovi šokirani roditelji, prenosi Daily Mail. 


Autopsija je otkrila da je umro zbog trovanja hranom koje je uzrokovala bakterija bacillus cereus. Ova bakterija stvara spore i proizvodi toksine, a uzrokuje povraćanje i proljev.




Unatoč tome što je AJ osjećao sve navedene simptome, vjeruje se da je došao do zaključka da se otrovao paštom, ali nije uzeo nikakve medikamente, već je samo pio puno vode.


Uskoro su spomenuta pašta i salsa poslane na analizu u Nacionalni referentni laboratorij za epidemije uzrokovane hranom. Otkriveno je da su toksini, nastali zbog spomenute bakterije, toliko snažni da su uzrokovali zatajenje jetre, zbog čega je mladić i umro. Rezultati su otkrili i da je bakterijom bila zaražena pašta, ali ne i salsa umak.


“Mnogi ljudi jedu paštu i druge oblike tjestenine od prije dan ili dva i nemaju problema”, rekao je doktor Bernard iz Nacionalnog laboratorija. “No treba biti oprezan s hranom koja je ostavljena čak i na nekoliko sati”, dodaje Bernard, za Daily Mail.