Agoniji nema kraja

U raljama lihvara: »Neće ti pomoći ni USKOK ni policija ako ne platiš dug«

Ana Raić Knežević

Pozivima iz call-centra, pismima i izravnim prijetnjama, predstavnici kreditnih ureda pokušavaju uplašiti žrtve  pa su mnogi u strahu bili prisiljeni potražiti zaštitu policije



ZAGREB   Iako je protiv skupine vlasnika kreditnih ureda predvođene Slovencima Markom Romaničem i Ninom Bevcom podignuta optužnica, te bi se uskoro trebali naći na optuženičkoj klupi i odgovarati zbog sklapanja lihvarskih ugovora kojima su od stotina građana izvukli najmanje 91 milijun kuna, za njihove žrtve agonija time nije okončana.


Prema USKOK-ovoj optužnici čak 660 građana našlo se u raljama samo ove skupine kamatara koji su pod krinkom desetaka tvrtki otvorenih diljem Hrvatske nudili kredite s izuzetno visokim kamatama, upisujući se na nekretine dužnika iako su one svojom vrijednošću premašivale vrijednost zajmova. No, bez obzira što se pravosudni sustav protiv lihvara pokrenuo žrtve još uvijek strepe za svoje sudbine, te su i dalje izložene pristiscima i prijetnjama da nastave vraćati zelenaške kamate.


Pozivi iz call-centra


Među žrtvama ovih kamatara, točnije kreditnog ureda »Kaligrafija«, je i 58-godišnja udovica čiju smo borbu za vlastiti krov nad glavom bez kojeg je umalo ostala zbog lihvarskog zajma počeli pratiti prošle godine. Kako smo pisali ova majka troje djece uspjela je uz pomoć odvjetnika Bože Kelave na sudu ishoditi nepravomoćnu presudu kojom je ugovor sklopljen s »Kaligrafijom« proglašen nevažećim. Sudska odluka još nije pravomoćna, a svoju žrtvu kamatari ne puštaju na miru. Više i ne zna odakle joj sve stižu pozivi i tko joj sve dolazi pred kuću.


 – »Znaš da ti djeca moraju prijeći cestu«, bila je jedna od prijetnji što su mi ih uputili, a čak su na prijevaru, glumeći ljude iz crkve, pokušali od moje majke dobiti potpis dokumentacije za kuću ne bi li ju prenijeli na svoje ime. Bila sam na kraju prisiljena sve prijaviti policiji, ispričala nam je 58-godišnjakinja koja međutim ovih dana nije jedina podnijela prijavu zbog uznemiravanja i prijetnji predstavnika kreditnih ureda.

»Nijemi« odvjetnici




– Dobivam pozive iz tzv. call-centra, a dobila sam i pismo u kojem mi se sugerira da nastavim plaćati dugovanja, ispričala nam je jedna od žrtava.


– Uvjeravali su me da im ni USKOK ni policija ne mogu ništa, jer lihvarski ugovor više ionako nije kazneno djelo, nastavlja nam prepričavati objašnjavajući kako je pokušala kontaktirati zagrebačkog odvjetnika koji je u potpisu dopisa što joj je upućen iz kreditnog ureda, no nitko nije odgovarao na naznačeni broj telefona.


 I »Novi list« je u nekoliko navrata zvao istog odvjetnika, koji je uredno upisan u imenik Hrvatske odvjetničke komore, međutim, odgovora nije bilo.

Ništa nam nije želio objasniti ni zadarski odvjetnik koji se već duže od godinu dana legitimira kao osoba koja je naslijedila potraživanja kreditnih ureda koji su poharani u velikoj policijsko-uskočkoj akciji u svibnju 2012. godine. Nakon što smo mu se predstavili »odglumio« je da ne čuje ništa nakon čega se telefonska linija prekinula.


 – Na broj s kojeg me uporno zovu i inzistiraju da nastavim plaćati rate, te mi nude neka nova zaduživanja odnosno reprograme duga nije moguće uzvratiti poziv. Taj pritisak, budući da prijete da će mi uzeti stan, više nisam mogla podnijeti pa sam sve ponovno prijavila policiji i USKOK-u, potvrdila nam je žrtva kamatara kojoj je u dopisu objašnjeno kako je njezino dugovanje preuzela druga tvrtka. Tako je za sada nemoguće utvrditi tko stoji iza ovih prijetnji i tko doista nastavlja potraživati dugove od građana.

»Novi list« je kontaktirao i riječkog odvjetnika Slobodana Večerinu koji je u sporu što ga je pokrenula 58-godišnjakinja zastupao »Kaligrafiju«, no on nam je uzvratio kako više nije njihov punomoćnik.


Rješenje – tužbe


– Zovu me stalno, nude mi nove zajmove i prijete da će me izbaciti iz stana, zavapila nam je profesorica iz Rijeke koja dobiva svakodnevne pozive iz call-centra. Jedan od zaposlenika kreditnog ureda u kojem je posudila novce čak joj se pokušao približiti uvjeravajući ju da je »dobar momak«, no na kraju joj je i on ponudio novo zaduživanje na što nije pristala.


– Građani koji su uzeli zajmove uz lihvarske kamate mogu se zaštititi jedino tužbama protiv kreditnih ureda i na taj način ishoditi presude prema kojima se ti ugovori proglašavaju nevažećima. Za jednu klijenticu dobio sam spor i spasio joj stan što su joj ga kamatari pokušali uzeti, no za to vrijeme sjeli su joj preko Fine na račun kojeg sada pokušavamo odblokirati. To, međutim, nije jednostavno jer čak ne možemo utvrditi protiv koga moramo pokrenuti postupak. I u ovom slučaju potraživanje kreditnog ureda prenijeto je na drugu tvrtku zbog čega uopće ne znamo s kim se borimo. Fina je samo provela ovrhu i za sada ne možemo spriječiti uzimanje novca s računa, rekao nam je ogorčeno odvjetnik Božo Vučković.