Okrutni suprug

U pritvoru nasilni umirovljenik iz Matulja: Suprugu nakon svađe grubo gurnuo i slomio joj rebro

Fiore Vežnaver

Boris Valjan može iz pritvora ako plati jamstvo od 50.000 kuna / snimio Vedran Karuza

Boris Valjan može iz pritvora ako plati jamstvo od 50.000 kuna / snimio Vedran Karuza

Teško pokretna žena 67-godišnjeg Borisa Valjana završila je u bolnici s prijelomom rebra, a nasilnik je završio u pritvoru kako ne bi utjecao na svjedoke i zbog bojazni da bi mogao ponoviti kazneno djelo, budući da suprugu zlostavlja već duže vrijeme



Nakon svađe je dvaput gurnuo prema kauču svoju teško pokretnu suprugu, koja je pritom udarila u rukohvat i slomila rebro, a poslije je natočio hladnu vodu u zdjelu i njome zalio ženinu glavu. Inkriminacije su to pod kojima je jučer u riječki zatvor smješten 67-godišnji Boris Valjan, umirovljenik nastanjen na matuljskom području. Osumnjičen je za kazneno djelo tjelesne ozljede, i to za drugi, »teži« stavak, zbog karakteristike ličnosti žrtve koja pravno spada u posebnu ranjivu osobu, pa mu prijete do tri godine zatvora, dokažu li se na kraju optužbe.


Nemio slučaj zbio se u utorak navečer, u kući u kojoj žive supružnici Valjan. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja što je pretočena i u policijsku kaznenu prijavu, grub napad na ženu, obilježen i zlostavljanjem, dogodio se nakon verbalnog sukoba supružnika što je izbio zbog nedolaska Borisa Valjana po svoju tešku pokretnu suprugu u lokalnu ambulantu.


Okrutan čin


Sumnjiči se da je u jednom trenutku rukama uhvatio suprugu za glavu i odgurnuo je u smjeru kauča. Nesretnica je lijevom stranom tijela udarila u drveni rukohvat kauča. Ustala je zatim, no nasilni muž je tada uhvatio ženu i ponovo je bacio preko kauča. Žrtva je preko kauča pala na pod, no više nije mogla ustati zbog bolova od udarca.




No, muževljevom maltretiranju tu nije bio kraj, sudeći po inkriminacijama policije i tužiteljstva. Boris Valjan odlazi u drugu prostoriju, u kuhinju, i počinje točiti hladnu vodu u zdjelu. Koji trenutak kasnije vraća se do nesretne supruge i polijeva je po glavi. Nakon toga je tu torturu hladnom vodom ponovio još jednom, prijeteći joj pogrdnim riječima i da će je ubiti.


Nesretna žena se poslije svega ipak uspijeva podignuti s poda i bježi u potkrovlje obiteljske kuće. Zaključala se kako bi spriječila daljnje nasilje svog muža i tu je ostala dva sata. Ali, zbog jakih bolova, žena je odlučila napustiti pokrovlje, sišla je u dnevni boravak i od supruga zatražila da pozove Hitnu pomoć. Muškarac se sumnjiči da je u prvi trenutak to odbio učiniti, ali je uslijedilo uzastopno traženje žene da joj ispuni molbu, pa je na kraju pristao nazvati Hitnu. Uskoro je stigla medicinska ekipa koja je ozlijeđenu ženu prevezla u riječki KBC, gdje se ispostavilo da je zadobila prijelom desetog rebra.


Sve poriče


Boris Valjan je pak kasnije priveden u policiju na kriminalističko istraživanje, a nakon što su nedvojbeno utvrđene sumnje da se u pozadini slučaja nalazi kazneno djelo, po službenoj dužnosti je i policija podnijela kaznenu prijavu i on je priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Na tom ispitivanju Valjan je poricao da je počinio delikt za koji se tereti.


Osumnjičeni je jučer poslijepodne priveden sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor po dvjema točkama, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i bojazni da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od 50 tisuća kuna, čijim plaćanjem Valjan može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode. Tužiteljstvo je u svom prijedlogu za određivanjem istražnog zatvora napomenulo da je osumnjičenik osoba koja suprugu zlostavlja dulje vrijeme, da se prema njoj ponaša okrutno, prijeti joj te učestalo psihički i fizički napada. Pritvoreni muškarac je dosad neosuđivan.