Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina

U masovnom grobištu Obernjak ekshumirani ostaci 36 osoba

Hina

Potkrijepljena je sumnja kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH



ZAGREB Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata priopćio je danas da je završeno otkopavanje i prebrojavanje posmrtnih ostataka u masovnom grobištu na lokaciji Obernjak na Medvednici (Zagrebačka gora), gdje su ekshumirani ostaci ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem.


»Prema nalazima vještaka sudske medicine, sa sigurnošću se može utvrditi da ukupan broj pronađenih posmrtnih ostataka odgovara broju od 36 osoba, a na određenom dijelu lubanja utvrđeni su defekti karakteristični za defekte nastale projektilima vatrenog oružja«, ističe se u priopćenju. Uz posmrtne ostatke pronađeno je nekoliko predmeta kao i osobnih predmeta žrtava, koji će biti upućeni na daljnju obradbu.


»Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH«, dodaje se u priopćenju.




Prema različitim izvorima, nakon okončanja Drugog svjetskog rata, odnosno nakon što su lječilište preuzele postrojbe Jugoslavenske armije (JA), otamo je nestalo između 170 i 210 pacijenata i članova bolničkoga osoblja.


Otkopavanja na Obernjaku izvela je jedinica za ekshumaciju MORH-a, uz asistenciju MUP-a i posebnu pomoć Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a vještačenje posmrtnih ostataka obavili su stručnjaci iz zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu.


Grobište, koje je zasad privremeno obilježeno, u daljnjem će postupku biti primjereno uređeno i trajno obilježeno, a na jesen je u planu nastavak s otkapanjima masovnih grobišta na drugim lokacijama u obližnjima Gračanima (sjeverni dio Zagreba).


Kako bi što potpunije i vjerodostojnije rasvijetlio sudbinu nestalih iz lječilišta Brestovac, te utvrdio okolnosti njihova nestanka i egzekucije, Ured poziva sve one koji imaju bilo kakve informacije o tome da im se obrate na broj telefona 01/5503 063 ili putem elektroničke pošte na adresu [email protected].