Putovnice za kriminalce

U lipnju odluka o optužnici za krivotvoritelje putovnica iz akcije Border

Hina

Očekuje se da bi do tada dio optuženika mogao postići nagodbe s tužiteljstvom koje tvrdi da je skupna pod vodstvom Zvonka Šendulovića prodala 68 krivotvorenih hrvatskih putovnica i na tome zaradila najmanje 680 tisuća eura



ZAGREB – Zagrebački Županijski sud odgodio je do početka lipnja razmatranje optužnice protiv sedmeročlane skupine koju USKOK tereti da su od 2006. do kraja 2010. krivotvorili i prodavali hrvatske putovnice za koje su naručitelji, uglavnom pripadnici krim miljea iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, plaćali po 10.000 eura.


Sutkinja Jasna Smiljanić zakazala je za 6. lipnja novu sjednicu optužnog vijeća na kojemu optužnicu protiv skupine uhićene u akciji Border može potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu. Očekuje se da bi do tada dio optuženika mogao postići nagodbe s tužiteljstvom koje tvrdi da je skupna pod vodstvom Zvonka Šendulovića prodala 68 krivotvorenih hrvatskih putovnica i na tome zaradila najmanje 680 tisuća eura.


Šendulović je navodno od 2006. do kraja 2010. u Hrvatskoj, Srbiji i BiH povezao okrivljenike te s naručiteljima dogovarao izradu krivotvorenih isprava, preuzimao njihove fotografije i pola dogovorenog iznosa.




USKOK tvrdi da je u lanac bio uključen i službenik hrvatskog konzulata u Tuzli Marijan Dominković. On je navodno na temelju obavijesti o osobama koje nemaju putovnicu od dvojice osječkih policajaca Brune Margaretića i Zorana Rudničkoga te referentice zagrebačke policije Radojke Cvetković tražio dodatnu provjeru kao i druge podatke iz MUP-ovog informacijskog sustava.


Nakon dobivanja podataka Dominiković je, kažu u USKOK-u, na ime tih osoba krivotvorio punomoći za podizanje rodnih listova, domovnica te odjave prebivališta. Sve te krivotvorene dokumente predavao je Šenduloviću koji je istodobno, za osobe za koje će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH zatražiti putne isprave, pribavio i krivotvorene osobne iskaznice BiH i Srbije, u kojima su bile fotografije naručitelja krivotvorenih hrvatskih putovnica.


Potom su Dominiković i službenica hrvatskog konzulata u Mostaru, Marinka Tupaja, zaprimali zahtjeve za izdavanje putovnica, iako su znali da se sve temelji na krivotvorenoj dokumentaciji.


Optužene, među kojima je i odbjegli srpski državljanin Darko Gojić, se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, krivotvorenje isprava, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na te zlouporabe.