Razbojstvo

U istražnom zatvoru petorica osumnjičenih za pljačku na Žitnjaku

Hina



Petorici osumnjičenoj za razbojstvo nad zaštitarima i krađu 320 tisuća kuna iz dostavnog vozila sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se na sudu.


Svi su zatvoreni zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti nedjelo, a jedan od njih koji ima državljanstvo Srbije te BiH i zbog opasnosti od bijega.Protiv pljačkaške skupine u kojoj je i višestruko optuženi, ali nikada osuđeni Željko Vrbat, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu zbog razbojništva, ali i prisile prema službenoj osobi te krivotvorenja isprava jer su na vozilu imali lažne tablice.Riječ je o audiju kojega su »s nepripadajućim njemačkim registracijskim pločicama« petorica osumnjičenih nabavili tijekom prosinca, otkrilo je tužiteljstvo izvještavajući o pokretanju istrage.

Opisujući tijek njihove akcije tužiteljstvo navodi da je »prema unaprijed stvorenom planu« i petookrivljenik u ponedjeljak automobilom ‘passat’ pratio dostavni ‘citroen’ u kojem su bila dvojica zaštitara i oko 320.000 kuna. O njihovom kretanju obavještavao je ostale koji su ‘audijem’ presreli dostavno vozilo u trenutku kada se zaustavilo pred semaforom na križanju Ulice grada Gospića, Koledovčine i Servisne ceste.


Tužiteljstvo sumnja da su prva četvorica okrivljenika zaustavili dostavno vozilo odnosno da je prvookrivljenik ostao sjediti na mjestu vozača, dok su preostala trojica okrivljenika izašli iz vozila i prišli kombiju gdje je jedan od njih najprije kundakom puške razbio staklo na vozačevim vratima, a potom oružjem udario vozača u glavu nanijevši mu hematom na zatiljku. Tada ga je izvukao iz vozila zapovjedivši mu više puta da preda novac. »Vozač je u strahu za svoj život pritiskom na gumb u automobilu otključao prtljažni prostor vozila i izašao te prišao prtljažnom prostoru vozila gdje je bio novac«, objavilo je Državno odvjetništvo.Dodaju da je istovremeno drugookrivljenik uperio pištolj prema glavi suvozača koji je sjedio na suvozačevu mjestu dostavnog vozila te ga natjerao da izađe iz vozila, a trećeokrivljenik je stajao ispred dostavnog vozila i držao pištolj uperen prema obojici oštećenika. »Kad je vozač iz prtljažnog prostora dostavnog vozila izvadio i predao im kofer s novcem u kojem je bio iznos od oko 320.000 kuna, okrivljenici (svi osim prvookrivljenika) su ušli u vozilo marke Audi A6 u kojem ih je čekao prvookrivljenik te su se dovezli na adresu u Zagrebu (Radnička cesta br. 282/1) gdje je prvookrivljenik predao torbu drugom muškarcu zasad neutvrđenog sadržaja tražeći od njega da ju pospremi i pričuva mu je«, dodaju tužitelji.Navode i da su četvorica sumnjivaca potom ‘golfom’ nastavila vožnju do naselja Petruševec gdje ih je uočio policajac koji ih je službenom ‘škodom’ pokušavao sustići i zaustaviti.

No, u tome nije uspio jer su se u jednom trenutku polukružno okrenuli, a potom i zaustavili, uperili u policajca »podesni predmet nalik na dugačko vatreno oružje« i pobjegli kada se sklonio iza službenog automobila. Ipak, u organiziranoj potrazi osumnjičeni su uhićeni kada su ušli u naselje Jelkovec.