Zlouporabe u gospodarskom poslovanju

U Splitu počelo suđenje zbog malverzacija u Hajduku

Hina

Na optužnici su se našli Željko Kovačević (58), Petar Reić (57), Ivan Maršić (62), Ivo Šurjak (61), Velimir Strinić (52) i Ivan Zelić (65) koji su rekli kako će svoju obranu dati nakon dokaznog postupka



SPLIT – Zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju na Županijskom sudu u Splitu danas je pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića započelo suđenje u Slučaju HNK Hajduk.


Na optužnici su se našli Željko Kovačević (58), Petar Reić (57), Ivan Maršić (62), Ivo Šurjak (61), Velimir Strinić (52) i Ivan Zelić (65) koji su rekli kako će svoju obranu dati nakon dokaznog postupka.


Željka Kovačevića i Petra Reića se tereti da su kazneno djelo počinili u listopadu 1997. godine i to Reić kao direktor HNK Hajduk, a Kovačević kao predsjednik Upravnog odbora. Reić je krajem rujna iste godine u Gelsenkirshenu u Njemačkoj preuzeo 300.000 DEM od Brace Vujčića, inače predstavnika Agencije UFA Hamburg i to na ime ugovora kojega je Hajduk zaključio s tom agencijom o pravu prijenosa međunarodnih utakmica. Novac je evidentiran kao uplata u blagajničkoj dokumentaciji devizne blagajne kluba, no ubrzo su od blagajnika Duje Bilića zatražili da im preda taj iznos.




Novac su zadržali za sebe i tako HNK Hajduk oštetili za iznos od 950 tisuća kuna. kako bi prikrili prisvajanje novca u travnju 2000. godine su od blagajnika Duje Bilića zatražili da im preda odgovarajuću blagajničku dokumentaciju, koja se odnosila na uplate i isplate navedenih sredstava, te su je sakrili ili uništili. Nakon toga su blagajniku naložili da sačini specifikaciju u kojoj je navedeno da je Hajduk od agencije dobio svega 50.000 DEM.


Željko Kovačević se tereti da je u svibnju 1998. godine kao predsjednik Upravnog odbora Hajduka i osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima na svim, pa i na deviznim računima, na traženje Velimira Strinića, direktora stadiona, dva puta dao nalog B.A.W.A.G. banci iz Klagenfurta u Austriji da doznači ukupno 35.000 DEM na Strinićev devizni račun. Strinić je novac zadržao za sebe i tako oštetio Hajduk za 133.000 kuna. Potom je Kovačević izradio dva “naloga blagajni”, te ih potpisao i ovjerio pečatom kluba potvrdivši tako da je novac potrošen kao naknada za putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca.


Petar Reić, Željko Kovačević, Ivan Maršić i Ivan Zelić se terete da su od srpnja 1997., pa sve do travnja 2000. godine raznim financijskim makinacijama Hajduku pribavili imovinsku korist u iznosu za oko 91 milijun kuna oštetivši državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave za oko 101 milijun kuna.


Ivan Maršić se tereti da je tijekom travnja i svibnja 1999. godine kao direktor Hajduka od blagajnika Duje Bilića zatražio da mu iz “crne devizne blagajne” isplati i preda 175.000 DEM. Novac je zadržao za sebe, a potom da bi prikrio prisvajanje novca sačinio potvrdu koju su Zvonimir Deranj i Mate Bilić neistinito potpisali potvrđujući tako da su Deranja primio 100.000 DEM, a Bilić 75.000 DEM u gotovini za rješavanje privatnih problema. Hajduk je tako oštećen za 650.000 kuna. Ivo Šurjak se tereti da je početkom svibnja 1999. godine kao športski direktor Hajduka blagajniku dao nalog da mu iz iste blagajne isplati 20.000 DEM čime je Hajduk oštetio za 76.000 kuna.


Na sljedećim raspravama sud će saslušati brojne svjedoke među kojima će biti i Fredi Fiorentini, Mate Bilić, Zvonimir Deranja, Stipe Bradarić, Šime Luketin, Jakša Marasović, Ante Žaja, Ante Dolić, Ivica Boljat, Paško Viđak, Ivan Leko.


Suđenje je zakazano za kraj lipnja.