Odveli dijete iz bolnice

U Rijeci u veljači počinje suđenje roditeljima koji su odbili liječenje dječaka oboljelog od raka

Šarlota Brnčić

Arhiva NL

Arhiva NL

Hana Gržetić i Viktor Brnobić odgovarat će za smrt svojeg sina koji je preminuo u dobi od devet godina nakon što su roditelji odbili liječenje. Obrana i optužba pozvat će velik broj svjedoka koji bi trebali govoriti za i protiv postupka roditelja



U riječkom Županijskom sudu održano je jučer pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv 38-godišnje Hane Gržetić iz Omišlja i 41-godišnjeg Viktora Brnobića iz Kostrene zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Županijsko državno odvjetništvo roditelje tereti da su grubo prekršili djetetova prava, uslijed čega je prouzročena smrt dječaka u dobi od nepunih deset godina. Sudac Saša Cvijetić odredio je da će sudski postupak roditeljima početi 22. veljače. Kako neslužbeno saznajemo, i optužba i obrana će pozvati veliki broj svjedoka čijim bi iskazima trebali potkrijepiti svoje argumente za i protiv osude roditelja. 


Drugo mišljenje


Okrivljenike se tereti da su od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinkovog limfona te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine. Optuženi su da su na izričiti vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice, te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika, te uskratili pravo na liječenje.


U optužnici se navodi da su drugo mišljenje zatražili tek 1. rujna, kada je u klinici u Avianu u Italiji verificirana dijagnoza akutne limfoplastičke leukemije T-fenotipa, što je očekivani klinički tijek neliječenja T-staničnog ne-Hodkinovog limfoma, pa da su i tada odbili liječiti dijete po protokolima službene medicine i konvencionalnim metodama suvremene medicine. Nadalje, da je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja zloćudne bolesti i njenog širenja po svim vitalnim organima što je posljedično dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine. 


Bijeg u Lič




Za slučaj se saznalo u javnosti nekoliko dana prije dječakove smrti. Početkom kolovoza dječaku je u Dječjoj bolnici Kantrida dijagnosticiran rak limfnih čvorova, no nakon jednog dana provedenog na Kantridi, roditelji su ga odveli iz bolnice, potpisavši izlazak uz izliku da žele još jedno mišljenje. Dječja bolnica je obavijestila o tome Centar za socijalni rad u Omišlju, jer je dijete nakon razvoda roditelja živjelo s majkom, a koji 13. kolovoza pokreće postupak za oduzimanje prava uz privremenu mjeru, da se dijete da na čuvanje i odgoj u Lovran. Isti dan podnijeli su i kaznenu prijavu, a 14. kolovoza sudu su podnesena dva prijedloga za lišavanje roditeljstva i donesena privremena mjera za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje. 


Roditelji su dobili odgodu na sudu jer su priložili dokumentaciju da s dječakom odlaze u Aviano 1. rujna po drugo mišljenje. Liječnik u Avianu je utvrdio da je bolest progradirala u leukemiju, a u kontaktu s njime, liječnici Dječje bolnice Kantrida saznali su da je dječakovo zdravstveno stanje jako loše. Isti dan stiže odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju djeteta te da daljnju brigu o zdravlju i liječenju preuzima dodijeljeni skrbnik, no na adresi nitko nije zatečen. Roditelji su s bolesnim dječakom otišli u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, u Lič, ali djetetu je bilo sve gore. Kada su pozvali hitnu pomoć bilo je, nažalost, prekasno i dječak je preminuo nakon dva sata.