Skupina tzv. milicije SAO Krajine

U Rijeci počelo suđenje za ratni zločin u Udbini 1991.

Hina

Suđenje u odsutnosti sedmeročlanoj skupini pripadnika tzv. milicije SAO Krajine, predvođenoj Danom Radočajem zvanim Gajota, za ratni zločin odnosno ubojstvo dvojice muslimana u Udbini u kolovozu 1991. počelo je danas na Županijskom sudu u Rijeci



RIJEKA – Suđenje u odsutnosti sedmeročlanoj skupini pripadnika tzv. milicije SAO Krajine, predvođenoj Danom Radočajem zvanim Gajota, za ratni zločin odnosno ubojstvo dvojice muslimana u Udbini u kolovozu 1991. počelo je danas na Županijskom sudu u Rijeci.


Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva iz Gospića iz 2008. Dane Radočaj Gajota, Nikola Ćuruvija, Đorđe Kosanović, Radoslav Korać, Dragan Galović, Damir Radočaj i Dane Radočaj Jablan su 23. kolovoza ubili bratiće Ćazima i Alu Vilića. Oni su, kao i Ćazimov brat Jasmin Vilić, uhićeni i dovedeni u prostorije pokraj nogometnog igrališta u Udbini, gdje se nalazio stožer postrojbe Radočaja Gajote.


Tamo su pretučeni pri čemu su im nanijete mnogobrojne ozljede, a Ćazim Vilić je tijekom premlaćivanja preminuo zbog razbijene lubanje. Ale Vilić je potom odveden u okolicu Udbine gdje su ga Gajota i Ćuruvija ubili hicima iz pištolja. Mrtva tijela obojice Vilića su bačena u jamu Bezdanku, stoji u optužnici. U rasvjetljavanju ovog događaja je već nakon mjesec dana utvrđeno mjesto gdje su tijela bačena pa su u rujnu 1991. izvučena iz jame i predana obiteljima.


Sedmoricu, od kojih su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu, se tereti za ratni zločin počinjen dogovorno te podjelom zadataka pri provedbi. Ova ubojstva imaju odlike ratnog zločina jer se time nastojalo zastrašiti ostalo stanovništvo nesrpske nacionalnosti kako bi napustilo ovaj kraj, ocijenilo je tužiteljstvo.Pred sudskim vijećem kojim predsjedava stukinja Jesenka Kovačić danas su svjedočila braća ubijenog Ćazima, Jasmin i Emsad te udovica ubijenog Ale Vilića.

Jasmin Vilić je kazao da je njega i Ćazima privela skupina Dane Radočaja Gajote te ih je tukla tražeći da govore o navodnim vezama s »ustašama« u hrvatskom selu Lovincu. Rekao je da je njega spasila žena kod koje je tada čuvao stoku, a koja je u više navrata tražila da ga puste prijeteći da će nasilnike prijaviti višim zapovjednicima.


Prisjetio se i da je u jednom trenutku vidio kako mu brata iznose bez svijesti u krvavoj plahti, ali nije znao je li živ. Nakon što je pušten nije znao što se dogodilo s Ćazimom i Alom, koji je nakon njih dovoden u prostorije pokraj igrališta.


Albina Vilić, udovica Ala Vilića, kazala je da su joj supruga odveli dok su večerali te da nije znala što se s njim dogodilo, dok joj to nisu dojavili dvojica mještana. Emsad Vilić nije znao ni da mu je brat uhićen, a o ubojstvu je doznao po pričama Udbinjana. Svo troje su potvrdili da su tijela ubijenih bila unakažena, s odrezanim nosevima, ušima i genitalijama te iskopanim očima.Suđenje se nastavlja 3. veljače.