Stravičan slučaj

U RIJECI POKRENUTA ISTRAGA Slijepu i nagluhu djevojčicu prisiljavali na prošnju – batinama

Šarlota Brnčić

Ujak je iskoristio invalidnost djevojčice, a kako neslužbeno saznajemo, slijepa je na jedno, a slabovidna na drugo oko. Pored toga je i gluha na jedno uho. Morala je prositi za tobožnju operaciju, a isprošeni novac i invalidninu njezin ujak je zadržavao za sebe



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 37-godišnjeg D. H. iz Karlovca i 40-godišnje D. H. iz Rijeke.


Muškarac se sumnjiči za protupravno oduzimanje slobode, povredu djetetovih prava i trgovanje ljudima, a žena za trgovanje ljudima te povredu djetetovih prava.


Osumnjičena Riječanka je saslušana u državnom odvjetništvu, a zatim prepraćena u riječki Županijski sud na ročište o odlučivanju o istražnom zatvoru. Razlozi odvjetništva za određivanje istražnog zatvora bili su opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela, a što je dežurni sudac istrage Duško Tišma i usvojio.




Za 37-godišnjakom na snazi je tjeralica s obzirom da je u bijegu. Sumnjiči ga se da je od rujna 2015. do 17. prosinca 2017. godine na području Karlovca, Rovinja, Splita, Poreča, Novigrada i Rijeke, prisiljavao svoju maloljetnu nećakinju na prošnju. Iskoristio je njezinu invalidnost, a kako neslužbeno saznajemo, slijepa je na jedno, a slabovidna na drugo oko.


Pored toga je i gluha na jedno uho. Morala je prositi za tobožnju operaciju, a isprošeni novac i invalidninu njezin ujak je zadržavao za sebe. Ograničio joj je slobodu kretanja, držeći ju zatvorenu u kući. Oduzeo joj je dokumente i liječničku dokumentaciju. U više navrata ju je tukao rukama po glavi i tijelu. Sumnjiči se i da joj je govorio da će ju zatvoriti ako i samo pokuša pobjeći.


Njezina majka sumnjiči se da ju je iz Rijeke uputila u Karlovac pod izlikom da će pomoći u čuvanju ujakova djeteta. Da ju je ostavila na njegovoj adresi, iako je znala da ju prisiljava na prošnju, da joj je ograničio slobodu kretanja, kao i da ju fizički i psihički zlostavlja.


Četrdesetgodišnjakinji se stavlja na teret i da je brata u tome podržavala, kao i da po tome nije ništa poduzimala te da se sve to nastavilo i nakon što joj je kći nedavno postala punoljetna.