Nesreća na radu

U Opatiji poginuo osječki poduzetnik. Inspekcija istražuje je li uopće smio na skelu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Igor Bogatirov, 44-godišnjak iz Osijeka, koji je uslijed udara bure pao sa skele kod opatijskog hotela Paris s visine od pet metara, zadobio je mnogostruke teške ozljede, uz ostalo i glave



OPATIJA U riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku obavljena je jučer obdukcija koja je pokazala da su uzrok smrti radnika koji je pao sa skele kod opatijskog hotela Paris mnogostruke teške ozljede, uz ostalo i glave, zadobivene u padu s visine.


Smrt muškarca, a riječ je o 44-godišnjem Osječaninu Igoru Bogatirovu, nastupila je nedugo nakon nesretnog slučaja, pada poslije udara bure koji ga je srušio dok je nosio knauf-ploče. Uobičajeno u ovakvim situacijama, obavit će se i dodatne laboratorijske analize, ali na nalaze treba još sačekati.


– Sudbina je bila jača i protiv nje se nije moglo – kazao nam je osječki poduzetnik Zdravko Josić, vlasnik hotela.


(Ni)čiji radnik 




Je li samo »sudbina« i »splet nesretnih okolnosti« uzrok ovog pogibeljnog slučaja ili bi se dio odgovornosti u budućnosti mogao pripisati i »ljudskom faktoru«, odnosno onome tko je dozvolio radove unatoč vremenskim neprilikama, pitanje je na koje smo pokušali naći odgovor, ali nismo uspjeli. Jedna od osoba koja bi možda imala odgovor na to pitanje je inspektor zaštite na radu, koji je s policijom i zamjenicom općinske državne odvjetnice bio na mjestu nesreće. Bezuspješno smo pokušali doći do bilo kakvog odgovora iz ove inspekcije. Kako nam je rečeno, inspektor je cijeli dan bio na terenu.


Nije baš jednostavno bilo saznati niti u kojoj je tvrtki bio zaposlen stradali Osječanin. Naime, na gradilištu hotela Paris stoji tabla na kojoj piše da je ovlaštena tvrtka za izvođenje građevinskih radova karlovačka tvrtka AB gradnja. Već prvog dana pokušali smo ih kontaktirati, ali odgovor o tome je li stradali radnik njihov zaposlenik nismo uspjeli dobiti. Jučerašnji pokušaj bio je uspješniji i iz te tvrtke je stiglo kratko priopćenje u kojemu se navodi: »Jedino što vam možemo reći da je očevid u tijeku, da poginuli radnik nije radnik naše firme i da izražavamo sućut obitelji«. Na naš upit jesu li oni izvođači radova, rečeno nam je da oni »nisu kompletno uvedeni u taj posao, nego su samo zaduženi za prvu fazu radova«. Nakon pola dana kontaktiranja AB gradnje nismo uspjeli dobiti dodatne informacije tko je još uz njih zadužen za građevinske radove.


Tu »enigmu« razotkrio nam je vlasnik hotela, Zdravko Josić. Prema njegovim riječima, glavni izvođač radova na rekonstrukciji i dogradnji hotela je tvrtka AB gradnja, ali je angažirano i nekoliko kooperantskih tvrtki s područja Slavonije.


– Radnik koji je izgubio život nije bio zaposlenik AB gradnje, već jedne od kooperantskih tvrtki iz Slavonije, te je bio čak i njezin suvlasnik – objasnio nam je Josić te naveo kako se radi o firmi Eksterijer j.d.o.o. iz Andrijaševaca koja je osnovana 2016. godine i u kojoj je stradali bio članom uprave.


Osječani iznenađeni 


Vijest o smrti Osječanina na gradilištu hotela Paris u Opatiji brzo se proširila i u Osijeku. Mnogi su bili iznenađeni što je Igor Bogatirov poginuo prilikom pada s građevinske skele. Nisu znali da je završio u građevini jer je Bogatirov nekoliko godina držao dobro posjećen kafić Ecola u Divaltovoj ulici u Osijeku. Nakon ugostiteljskog posla jedno vrijeme je, doznajemo od njegovih prijatelja, u Osijeku prodavao polovne automobile koje je s partnerima kupovao u zapadnoj Europi, većinom u Njemačkoj i Nizozemskoj. Kako je završio u tvrtki koja je obavljala poslove na obnovi hotela Paris, prijatelji nisu znali.


Obnova hotela u središtu Opatije koji je 15-ak godina bio zatvoren i na koji se upozoravalo kao na potencijalnu opasnost za prolaznike, počela je u ožujku prošle godine. Tijekom ljeta radio je dio hotela, a nakon turističke sezone, radovi su intenzivirani kako bi potpuno obnovljeni hotel, koji će u budućnosti imati četiri zvjezdice, spreman mogao dočekati goste u ljetnoj sezoni ove godine.