Kad proključa zla krv

U Hrvatskoj su u proteklih sedam godina počinjena 352 ubojstva. Najčešći razlog je – ljubomora

Vanja Vesić

Monstruozni ubojica David Komšić dobio je 30 godina zatvora / Foto Željko LUKUNIĆ/PIXSELL

Monstruozni ubojica David Komšić dobio je 30 godina zatvora / Foto Željko LUKUNIĆ/PIXSELL

Broj ubojstava posljednjih godina je u porastu, a ove godine nešto je manji. Bračne razmirice i emotivni kolapsi česti su povodi brutalnih krvoprolića koja šokiraju javnost. Počinitelji najtežih zločina često su vrlo mlade, tek punoljetne osobe



U Hrvatskoj je od 2010. do kraja 2017. godine policija evidentirala čak 352 slučajava ubojstva, a u prvih devet mjeseci ove godine još 17 takvih zlodjela, gole su brojke iz MUP-ove statistike o najtežim kaznenim djelima o kojima redovito izvještavamo na našim stranicama. 


U prošloj godini zabilježen su 43 ubojstva, isto koliko je evidentirano i 2016, ali osjetno više u odnosu na 33 slučajeva u 2015. i 35 ubojstava u 2014. godinu. Ako je suditi po godišnjim trendovima broj ubojstva u Hrvatskoj ponovno je u porastu, no spomenuti podaci za prvih devet mjeseci možda će na izmaku 2018. ponovno pokazati neke optimističnije brojke.


Zločini ubojstava najčešće se događaji u obiteljima i među bračnim ili izvanbračnim partnerima a kao najčešći izvršitelji krvavog kaznenog djela osobe su labilnog karaktera i psihe, nerijetko u problemima s alkoholom ili drogama, evidentiranih zbog nasilja u obitelji ili izvan nje.


Masakr u automobilu




Među partnerima najčešći motiv ubojstva je ljubomora i gola osveta zbog neprihvaćanja prekida veze ili braka. Statistika pokazuje da su najčešći počinitelji ubojstava u narušenoj vezi muškarci u zrelim godinama a žrtve žene, njihove bračne ili izvanbračne partnerice.


Ipak, u svih 43 evidentiranih ubojstava lani u Hrvatskoj statistički je najviše smrtno stradalih muškaraca, njih 25, ali i značajan broj žena, njih 18. Po strukturi ubojstava među bliskim osobama, partnerima, roditeljima, djecom i rodbinom muškarci su bili ubojice u 14 slučajeva dok su tri ubojice bile ženske osobe.


Po strukturi žrtava ubojstva koje se dogodilo u bliskom odnosu 12 je žena i 7 smrtno stradalih muškaraca. Ono što dodatno zabrinjava jest i činjenica da se u posljednje dvije godine kao izvršitelji najtežih ubojstava u vezi ili u obitelji pojavljuju vrlo mlade osobe koje su tek postale punoljetne.


Jedno u nizu jezivih ubojstava koje je potreslo Hrvatsku izvršio je 20-godišnji David Komšić, narcisoidni sin iz imućne obitelji ugostitelja i povremeni konzument marihuane i kokaina. Trudnicu i bivšu djevojku 18-godišnju Zagrepčanku Kristinu Krupljan iskasapio je nožem zadavši joj 88 uboda i rezova po cijelom tijelu na sjedištu njezinog auta nakon »oproštajnog« izlaska 22. veljače 2017.


Nepravomoćnom presudom za osobito okrutno ubojstvo osuđen je na 30 godina robije. Nije se mogao pomiriti s prekidom s djevojkom koju je tijekom veze zlostavljao i napadao. Tek punoljetni mladić u žižu javnosti dospio je još u travnju 2016. godine zbog prometne tragedije kada je očevim »mercedesom« na križanju zagrebačke Vukovarske i Donjih Svetica pregazio 72- godišnjeg muškarca koji je »na crveno« prelazio pješački prijelaz.


Ubod u vrat


Vozač se nije zaustavio pomoći unesrećenom a tijekom uhićenja arogantni mladac našao je za shodnim prijetiti i dobacivati policiji i fotoreporterima. To što je iza njega ostalo mrtvo tijelo kao da ga nije previše diralo.


Deset mjeseci kasnije mladi bahati vozač postao je monstruozni ubojica. Iskasapio je u automobilu bivšu djevojku koja je imala novu vezu i čekala dijete s drugim partnerom.


Iza zatvorenih vrata Županijskog suda u Varaždinu još uvijek traje suđenje 21-godišnjoj Nuši Bunić koja je u noći 15. lipnja 2017. bivšeg momka Nikolu Tureka (30) na livadi uz Dravu probola nožem u vratnu arteriju a potom pobjegla i izmislila priču kako ju je silovao. Ostavljen na milost i nemilost nesretnik je obilno krvavio i na jedvite jade uspio nazvati pomoć i reći što se dogodilo.


Turek se automobilom pokušao odvesti do varaždinske Hitne pomoći, no, nije dospio daleko. Sugrađanin ga je pronašao u obližnjoj ulici u lokvi krvi. Zbog obilnog krvarenja pao je u šok i dobio moždani udar.



2010. 582011. 482012. 512013. 412014. 352015. 332016. 432017. 43


Nakon dvodnevne borbe liječnika preminuo je u varaždinskoj bolnici. Kobne večeri sastao se s bivšom djevojkom kako bi je dozvao pameti. Prijetila je samoubojstvom a zapravo ga je namamila u smrtonosnu klopku.


Poremećena djevojka planirala je ubiti svoga bivšeg dečka a svoje sulude namjere podijelila je sa svojom prijateljicom koja je posvjedočila sudu o bolesnoj Nušinoj namjeri. Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da Bunić boluje od graničnog poremećaja ličnosti te teško kontrolira svoje emocije i impulse.


Pucanj u potiljak


Bolesno ljubomorna i posesivna nije mogla prihvatiti da je njihova veza propala. Pokojni Turek bio je predsjednik lokalnog motociklističkog kluba »Baroker« a brojni prijatelji i znanci pamte ga i po društvenom angažmanu za lokalnu zajednicu i organiziranju humanitarnih akcija za djecu. Preko bliskih članova doznalo se da je obitelj njegove organe donirala.


Samo nekoliko mjeseci ranije hrvatsku javnost potreslo je šokantno dvostruko ubojstvo u Čistoj Velikoj koje je izvršio također mladi punoljetnik i to u vlastitom domu. Kobnog 25. ožujka 2017. dvadesetogodišnji Tin Šunjerga očevim pištoljem ubio je oba roditelja, svoju majku i oca a onda otišao kod prijatelja na tulum.


U svibnju ove godine nepravomoćno je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. Najprije je ubio majku Silvanu u automobilu, ispalivši joj metak u potiljak, a kasnije i oca Marina, splitskog specijalca kojeg je likvidirao u garaži kuće.



Zagreb, 19. ožujka 2018. ubojstvo nožem: Zoran Vučić (53) pred očima djeteta usmrtio svog punca s 9 ubodnih i reznih rana, ozlijeđena i supruga – 8 godina zatvora (nepravomoćno)


Zagreb, 28. prosinca 2017. ubojstvo nožem: Alkoholizirana Božica Nišević (42) u prekoračenju obrane iskasapila pijanog muža nasilnika Dražena Pavlovića sa 76 uboda i rezova – 6 godina zatvora (nepravomoćno)


Zagreb, 29, studenoga 2017. ubojstvo pištoljem: Nečasno otpušteni policajac Dubravko Sikermeštar s četiri hica u garaži ubio bivšu djevojku Anu Kurtanjek (30), a potom ubio sebe. (FOTO3)


Kutina, 10. studenoga 2017. infanticid: U skrovitom dijelu šume nadomak Husaina u izgorenom autu pronađena karbonizirana tijela dvoje mališana od 1,5 i 5 godina života i tijelo njihove majke (29). Majka zapalila djecu i sebe.


Novska, 20. srpnja 2017. ubojstvo i samoubojstvo: Alkoholizirani policajac Gordan Jagatić (44) pred djecom ubio svoju ženu Gordanu (42) također policajku a potom pucao sebi u glavu. Preminuo u bolnici.


Zagreb, 24. svibnja 2017. ubojstvo i samoubojstvo: Željko Tudić (70) hicem iz pištolja ubio suprugu Mariju (61) i sebe, dva tjedna nakon što je njegov susjed na identičan način presudio svojoj partnerici i sebi. Naime, Miroslav Jakopčić(53) pištoljem je ubio svoju ženu Sandru (39) a potom i sebe.


Pula, 23. svibnja 2017. infanticid: Chiara Pašić uz pomoć 15-godišnje maloljetnice ugušila svog trogodišnjeg sinčića Denisa. Odlukom Vrhovnog suda iz rujna 2018. majci potvrđena kazna zatvora od 33 godine.



Roditelje je ubio s planom i motiviran podmuklom osvetom jer su mu prigovarali zbog drogiranja i lijenosti. Pucao je u zatiljak iz neposredne blizine, a smaknuću majke Silvane Šunjerge svjedočio je njegov prijatelj koji nije prijavio prijateljev zločin, pa je zbog toga dobio uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine.


Ubojica je bio u potpuno ubrojivom stanju. Roditeljske zabrane i prigovore doživljavao je kao oduzimanje slobode, on ih je mrzio i zbog toga se bezrezervno osvetio, zaključio je Županijski sud u Zadru koji ga je nepravomoćno kaznio s 40 godina robije.


Rodila u zatvoru


Prošlotjednom presudom Županijskog suda u Varaždinu na 10 godina zatvora osuđena je 28-godišnja Slađana Brkić poremećena trudnica koja je nožem zaklala svoga nevjenčanog muža Dejana S.(46) pred očima mališana kobnog 15. veljače ove godine u zajedničkom domu u podravskom mjestu Gola.


Kako smo opsežno izviještavali o detaljima ove teške obiteljske tragedije ubola ga je dva puta u prsa zahvativši srce. Nesretnom ocu i očuhu mališana nije bilo spasa.


Troje žrtvine djece iz prvog braka od 11, 14 i 15 godina ostala su bez oba biološka roditelja. Majka im je preminula prije pet godina od karcinoma i o njima sada skrbi bliski rođak.


Slađanino dijete iz prethodne veze završilo je u domskom smještaju. Među djecom tu je i nedavno rođena djevojčica. Slađana Brkić inače podrijetlom iz Gorskog Kotara postala je prva žena koja je rodila u zatvorskoj bolnici. Uz izrečeno sud joj je odredio obavezno psihijatrijsko liječenje koje može potrajati i do odsluženja 10-godišnje zatvorske kazne.