Širenje istrage

Tužiteljstvu zanimljivi i ugovori braće Mamić s Gradom Zagrebom, ali i neki drugi transferi

Danko Radaljac

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovacev / CROPIX



ZAGREB Luka Modrić još je u Madridu prije nekog vremena dao izjavu lokalnim poreznicima o poslovima oko svog transfera, koji su je pak proslijedili hrvatskim kolegama. Dao ju je u prisutnosti svog španjolskog odvjetnika, a kako ovo nije bio klasično policijsko uzimanje izjave, Modrić će ipak još jednom morati svjedočiti o problematici transfera i 50-ak posto koliko je na kraju od njega zaradila obitelj Mamić.


Kako Novi list doznaje, Porezna uprava, PNUSKOK i Uskok su u posjedu ispisa transfera sredstava sa i na račun Mamića u nekoliko europskih država. Ti ispisi na kraju i jesu bili okidač za akciju, jer su pokazali kretanje novca koje nije uvijek bilo u skladu s javno dostupnim informacijama. Malo je neprimjetno u medijima prošla kronologija samih kaznenih djela za koja se sumnjiče braća Mamić te Damir Vrbanović. Naime, Uskok Mamiće terete da su novac od Luke Modrića počeli uzimati godinu dana nakon što je njegov transfer u londonski Tottenham ostvaren.


Modrić u »pijetlove« prelazi u ljeto 2008. godine. Famozni aneks ugovora, koji nije proveden pri HNS-u, prema Uskoku nastaje godinu dana nakon toga. Još je evidentnija razlika kod Dejana Lovrena, od kojeg su novci iskorišteni za fiktivno zatvaranje duga Zorana Mamića prema zagrebačkom klubu. Naime, iz Dinama u Lyon odlazi u zimskom prijelaznom roku s 2009. na 2010. godinu, a sporni aneks ugovora, jednom nepotvrđen kod HNS-a, počinje primjenjivati u ožujku 2011. godine, 14 mjeseci poslije Lovrenovog odlaska. Kako se neslužbeno saznaje, baš su na ovom slučaju transferi novca jako sumnjivi te se čvršćim uvezivanjem država na djeljenju takvih informacija došlo do indicija o kaznenom djelu. Naime, banka je položila 4,4 milijuna eura na ime kredita 7. ožujka 2011. godine.




Isti dan se stigao napraviti sporni aneks ugovora, plaćene su Lovrenu 25.894.262 kune, a on je, ponovno isti dan, taj iznos transferirao na račun Zorana Mamića, koji je pak, ponovno tog  7. ožujka, novac u iznosu od 24.083.324 kune, proslijedio na račun Dinama, zadržavši ostatak od skoro dva milijuna kuna sebi. Fiktivno je tako Dinamo sam sebi uspio vratiti pozajmicu za Mamića, jasno uz daljnje troškove otplate kredita i poreza, što je ostalo klubu. Baš su ispisi ovih transfera, koji su se nerijetko događali u nekoliko minuta, potvrdili Poreznoj i Uskoku da tu nisu čista posla.


Zdravka i Zorana, pored činjenice da noće u Remetincu, trebaju zabrinuti i najave iz tužiteljskih krugova da će se sad krenuti istraživati i drugi transferi. Među njima je i onaj Andreja Kramarića prema Rijeci, jer u Uskoku sumnjaju da se tu ponovno radilo o poslovnim manevrima u kojima je oštećen Dinamo. No, to nije sve.


Opširnije u tiskanom izdanju