Predložene odgojne sankcije

Tužiteljstvo traži da se maloljetni napadači – ispričaju bogoslovima

Hina

Predloženo je da se trojici maloljetnika dosudi pojačana briga i nadzor, uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi uz posebnu obvezu da se ispričaju ozlijeđenim bogoslovima, a za četvoricu samo mjera pojačanog nadzora i isprike



ŠIBENIK – Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je danas Vijeću za mladež šibenskog Općinskog suda prijedlog za izricanje maloljetničkih sankcija sedomorici maloljetnika iz Kistanja koji su optuženi da su u ožujku ove godine iz mržnje napali osam polaznika Bogoslovne škole Manastira Krka, te su pritom jednog teže, a petoricu lakše ozlijedili.


Kako stoji u priopćenju šibenskog ODO-a, jedan od maloljetnika tereti se za nanošenje teške tjelesne ozljede iz mržnje, dok su ostala šestorica optužena za nanošenje tjelesnih ozljeda iz mržnje.


Prijedlogom ODO-a, sedmorici maloljetnih osoba stavlja se na teret da su oko 13 sati 17. ožujka 2013. u Kistanjama, zbog vjerske i nacionalne netrpeljivosti, napali osam polaznika Bogoslovne škole iz Manastira Krka, pričekavši ih s pripremljenim granama i daskama kako bi im nanijeli tjelesne ozlijede.




Tijekom sukoba, priopćavaju iz ODO-a, jedan je maloljetnik jednog od polaznika Bogoslovne škole teško tjelesno ozlijedio, dok su šestorica maloljetnika nanijela petorici polaznika lakše tjelesne ozljede.


Zamjenik šibenskog državnog odvjetnika za mladež predložio je da se trojici maloljetnika izreče odgojna mjera iz članka 7. i 12. Zakona o sudovima za mladež, odnosno da im se dosudi pojačana briga i nadzor, uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi uz posebnu obvezu da se ispričaju ozlijeđenim bogoslovima.


Za ostalu četvoricu maloljetnika iz skupine koja je izazvala sukob, državni je odvjetnik zatražio izricanje odgojne mjere pojačane brige i nadzora uz posebnu obvezu da se ispričaju oštećenima, no za njih nije zatražen smještaj u odgojnoj ustanovi.


Ujedno je u predloženo da se, prema Zakonu o kazenom postupku, prema svim maloljetnicima produlji trajanje mjere opreza, odnosno da im se zabrani posjet Manastiru Krka i širem području na udaljenosti ne manjoj od jednog kilometra te da im se zabrani približavanje i uspostavljanje izravne i neizravne veze s napadnutim bogoslovima na udaljenosti ne manjoj od sto metara.