Opet iza rešetaka

Tri i pol godine zatvora pljačkašu naivne starice. To je onaj tip što je prijetio skokom s dimnjaka u Rijeci

Fiore Vežnaver

Dražović je ponudio 92-godišnjoj Riječanki da joj ponese torbu, a kad su došli u njen stan gurnuo je ženu na pod, strgao s vrata zlatni lančić i oteo novčanik s 1.630 kuna. To je najružnije nedjelo u crnom nizu kriminalu sklonog grafičkog dizajnera



RIJEKA Na tri i pol godine zatvora osuđen je Romeo Dražović (39) iz Rijeke, proglašen krivim za pet kaznenih djela; razbojništvo, pokušaj razbojništva, dvije prijevare i krađu.


Sutkinja riječkog Županijskog suda Jesenka Kovačić donijela je presudu na temelju sporazuma stranaka, nagodbe oko kazne koju je Dražović postigao s tužiteljstvom. Dražović, kojeg je zastupao odvjetnik Pero Radić, priznao je u tužiteljstvu inkriminacije, a do daljnjeg ostaje u pritvoru s kojeg je i doveden na jučerašnje pripremno ročište na sudu. Presudom je utvrđeno da se oštećenima dosuđuje imovinsko-pravni zahtjev, što znači da im mora namiriti pričinjenu štetu.


Dražović, po zanimanju grafički dizajner, inače dobro poznat policiji i pravosuđu, tereti se da je dva razbojnička prepada izveo istog dana, 14. kolovoza prošle godine, u manje od sat vremena, u središtu Rijeke. Najprije je oko 8.40 sati ušao u poslovnicu Auro Domusa u Krešimirovoj ulici u Rijeci i djelatnici rekao da želi kupiti eure.





Romeo Dražović skrenuo je na sebe pažnju javnosti početkom lipnja prošle godine – četiri mjeseca prije no što je pritvoren zbog serije delikata – kada se popeo na visoki dimnjak uz zgradu riječkog Centra za socijalnu skrb u Laginjinoj ulici i, s bocom pića u ruci prijetio da će se baciti ukoliko ga novinari ne saslušaju. Izazvalo je to intervenciju dežurnih službi, uz ostalo i vatrogasaca.


– Da li činjenica da sam bio u zatvoru mora biti moj stalni životni pratitelj? Jednom kriminalac, cijeli život kriminalac? – zapitao je tada, uz ostalo, Romeo Dražović, vičući s vrha dimnjaka. Nakon što je iznio svoje viđenje problema oko smještaja te nemogućnosti rada i zaposlenja, spustio se s dimnjaka, pa je odveden u psihijatrijsku kliniku.



Još i psuje 


Kada mu je rekla koliko kuna mora platiti, Dražović joj je kazao: »Sada ćeš me slušati, ovo je pljačka!« Izvukao je nož, prišao iza pulta djelatnici prema kojoj je usmjerio hladno oružje, uz riječi: »Daj mi novac! Daj mi zlato!« Došlo je zatim do kraćeg naguravanja razbojnika i zaposlenice, tijekom kojeg je ona aktivirala alarm, pritisnula »panic-tipku«. Razbojnik je na to, uz psovku, ubrzanim korakom otišao s mjesta događaja.


Riječanin se sumnjiči da je 50 minuta kasnije napao jednu staricu u Laginjinoj ulici u Rijeci. Rekonstrukcija događaja je pokazala da je Dražović najprije na ulici susreo 92-godišnju ženu i ponudio joj pomoć, da će joj on kući odnijeti torbu koju je nosila. Dopratio ju je do stana, pa zatražio čašu vode. Popivši vodu, napasnik je gurnuo staricu na pod i otrgnuo joj pritom s vrata zlatni lančić. Razbojniku, sudeći po optužbi, to nije bilo dosta, već joj je i iz novčanika, kojeg je pronašao u pretincu njene torbe, uzeo 1.630 kuna.


Ukrao i prodao 


Sljedećeg dana nova žrtva bila mu je također žena. Oko 9.30 sati na botelu »Marina«, vezanom na riječkoj Rivi, ukrao je državljanki Velike Britanije torbicu s novčanikom (u kojem je bilo 400 kuna), ženskim zlatnim satom, bankovnim karticama i vozačkom dozvolom, sve ukupno vrijedno oko 1.500 kuna. Tereti se da je iskoristio okolnost da Britanka nije bila u zajedničkoj spavaonici u kojoj joj je ostala torba.


Romea Dražovića tužiteljstvo tereti i za dvije prijevare, vezane za vozila.



Dražović, koji je sve do nedavno uglavnom živio u zadarskoj županiji, dosad je deset puta pravomoćnom osuđivan. Sudilo mu se na općinskim i županijskim sudovima u Rijeci i Zadru te paškom Općinskom sudu. Osuđivan je zbog slučaja krivotvorenja novca, delikata vezanih za drogu i teških krađa. Najveća izrečena kazna bila mu je ona od godinu i pol dana bezuvjetnog zatvora.



Posebno je zanimljiv slučaj što se zbio 20. srpnja prošle godine, u poslijepodnevnim satima, nakon što je Dražović telefonom razgovarao sa žiteljem Krasice koji je na Njuškalu objavio da prodaje automobil »audi A4«, vrijedan 50 tisuća kuna. Dražović se predstavio kao kupac, dao i svoje osobne podatke, te zamolio može li dobiti auto na probnu vožnju. To se pokazalo kao loša odluka za vlasnika auta, jer se Dražović limuzinom odvezao do Vrbovskog i tamo – prodao auto za 700 eura. Kupcu auta, žitelju Moravica, prije obavljenog posla je rekao kako je on vlasnik auta, ali da »papiri« nisu na njegovo ime jer je još u tijeku ostavinska rasprava nakon smrti njegovog oca.


Riječanin se sumnjiči da je drugo vozilo »posudio« u Crikvenici petaestak dana kasnije, 6. kolovoza prošle godine. Na štandu za iznajmljivanje bicikala u Ulici Petak uzeo je navečer u najam bicikl vrijedan 4.000 kuna. Dan kasnije vratio je taj bicikl i uzeo drugi, te produžio najam za još jedan dan, uvjeravajući vlasnika da će tada vratiti bicikl i platiti najam. Vlasnik bicikla svoje vozilo više nikada nije vidio.


Dražović je u istrazi, na ispitivanju u tužiteljstvu, tvrdio da se inkriminiranih događaja – ne sjeća.