Pet smrti

Tragična ljetna statistika: Dječji životi najugroženiji

Vanja Vesić

Foto Duško JARAMAZ/PIXSELL

Foto Duško JARAMAZ/PIXSELL

Snažne i nepredvidive riječne struje i virovi, nagla promjena dubine dna te velike razlike u temperaturi vode, smrtonosne su opasnosti koje krije ljetna razonoda u kopnenim vodama



ZAGREB – U proteklih pet dana u hrvatskim rijekama utopilo se čak pet osoba, od kojih dvoje dječaka, 11-godišnji mališan na jezeru kraj Koprivnice, 15-godišnji tinejdžer na Dravi kraj Belišća, na Krki otac i 21-godišnja kći, turisti iz Koreje te 46-godišnji ribič na Savi blizu Jasenovca. Jezivi je to niz nesreća s mučnim okolnostima stradavanja. U dvjema tragedijama kupači su se utopili dok su spašavali živote svojim bližnjima.


U ponedjeljak navečer krici i vapaji prolomili su na jezeru Čingi-Lingi kod Molvi na koprivničkom području. Majka s četvero djece, dva sina i dvije kćeri doša je na popularno jezero u toplo predvečerje oko 19 sati. Obali su prilazili i labudovi što je posebno veselilo djecu. Prema dostupnim informacijama majka je također bila u vodi na nekoliko metara od obale, a 11-godišnjak, njezino najstarije dijete odjednom je nestalo.


Tog je dana mališan tek naučio plivati. Majka u panici počela ga je tražiti i u jednom trenutku povikala da joj se sin utapa. U pomoć su joj priskočili i ostali kupači. Nažalost, nisu ga uspjeli pronaći. Prema pričanju očevidaca i njegov brat dozivao je u pomoć i s majkom pokazivao točno mjesto gdje ga je zadnji put vidio. Policija je odmah pozvana a spasitelji su krenuli u potragu.




Nažalost, iste večeri u 21 sat, obistinile su se najgore sumnje. Ronionici Interventne jedinice pronašli su dječakovo beživotno tijelo 20 metara od obale na dubini od čak šest metara. Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva Varaždin određena je obdukcija na odjelu patologije Opće bolnice u Koprivnice. Nesretni je mališan živio s obitelji u okolici Bjelovara. Policija dovršava kriminalističku istragu.


Tuga i bol u Belišću


Toplo predvečerje prošlog četvrtka završilo je kobno i za 15-godišnjeg dječaka J.L. koji se kupao s prijateljima na tzv. Bistrinačkoj plaži u rijeci Dravi nedaleko od Belišća. Prema informacijama Glasa Slavonije dječaci su krenuli da se osvježe u hladnoj rijeci. Zajedno su skočili u vodu, no u jednom trenutku netko od njih počeo se utapati i dozivati u pomoć.


Iako građom nije bio najsnažniji, hrabri 15-godišnjak odmah je reagirao i krenuo prvi plivati u pomoć vršnjaku. Prijatelji koji su se nalazili oko njega primijetili su kako im vršnjak J.L. nestaje pod vodom i više ne izranja. Pokušali su zaroniti i tražilii ga pod vodom, dozivati ga u nadi da se uhvatio nekog šiblja koje izviruje u blizini. Nažalost, njihovom prijatelju nije bilo traga u nepredvidljivoj Dravi.


Uplašeni dječaci odmah su pozvali u pomoć i Službu 112 kako bi pronašli njihovog prijatelja. Josip Dinkić, zamjenik pročelnika osječkog HGSS-a potvrdio je da je ekipa spasitelja krenula već oko 19.30 sati s pretragom uže i šire lokacije. S 13 ljudi, četiri vozila i dva čamca, ekipa je pretraživala teren sve do ponoći, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, kiše i grmljavine, pretraga je bila privremeno obustavljena i nastavljena iduće jutro u 7 sati.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



Na obalu Drave stiglo još desetero ljudi uz pomoć potražnog psa i dva čamca, a okolicu je nadlijetao i dron radi boljeg pregledavanja terena. Zajedno s roniocima Specijalne policije, cijelo se jutro pretraživalo i dno Drave od plaže u Bistrincima do belišćanskog mosta. Nažalost, iz policije su stigle loše vijesti. Tijelo 15-godišnjeg dječaka pronađeno je u petak oko 9,25 sati nizvodno na 53. kilometru Drave.


Bio je jedan o petero braće i sestare u obitelji iz naselja Bistrinac u Belišću. Nakon ljetnih praznika, ove jeseni trebao je krenuti u prvi razred srednje škole. Tuga i bol zavladali su Belišćem.


Zajedno u smrti


Istog dana uživanje na rijeci Krki bilo je kobno za mladu studenticu i njezinog oca, turiste iz Koreje koji su se došli diviti prekrasnim prizorima istoimenog nacionalnog parka u Hrvatskoj. Mrtva tijela dvoje korejskih turista 21-godišnje djevojke i njezinog oca u 50-tim godinama života koji su se kupali na slapovima u Nacionalnom parku Krka i iznenada nestali pod vodom spasitelji su u subotu popodne pronašli i izvukli s dna rijeke duboke tri metra.


Pretpostavlja se da je otac pokušao pomoći kćeri koja se utapala – pronađeni su uhvaćeni ruku pod ruku – tužan je detalj s mjesta tragedije o kojoj su izvijestili i korejski mediji. Prema dostupnim podacima otac i kći na proputovanju kroz Hrvatsku kupali su se na lokaciji Skradinski buk najvećem i najposjećeniji slap na rijeci Krki prepun kupača, na kojem je i bilo dopušteno kupanje.


Kako je došlo do utapljanja predmet je istrage koju hrvatska policija vodi u suradnji s korejskim kolegama s bazom u Splitu. Dio stvari i osobnih dokumenata stradale obitelji pronađeni su u neposrednoj blizini kupališta. Policija je u subotu oko 15,40 sati zaprimila dojavu čuvara iz Parka Krka da se na dubini od tri metra nalaze tijela dvije osobe. Na jezivi prizor među prekrasnim slapovima Krke naišao je francuski turist koji je na toj lokaciji ronio na dah.


Zgrožen prizorom odmah je pozvao u pomoć čuvare parka. Korejska ambasada u Zagrebu obavijestila je obitelj smrtno stradalih potvrdivši da je riječ o njihovim državljanima koji su kao turisti boravili u Hrvatskoj.


Tijela žrtava prevezena su na obdukciju patologije Opće bolnice Šibenik kako bi utvrdili točni uzroci i okolnosti utapljanja. Informacije iz NP-a govore da otac i kći studentica nisu bili dio neke veće grupe turista i da su došli individualno u obilazak i razgledavanje Krke. Dovezli su se automobilom iznajmljenim preko jedne rent-a-car agencije i kupili ulaznice za razgledavanje ljepota Krke.


Kobno osvježavanje


Nažalost, izlet u jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj kojeg posjećuju kolone domaćih i stranih turista završio je neobjašnjivom tragedijom. Javna ustanova Nacionalnog parka »NP Krka« uputila je u javnost izraze duboke sućuti obitelji i prijateljima smrtno stradalih korejskih turista.


Smrt je odnijela život i 46-godišnjem ribiču koji se u subotu popodne zatekao na rijeci Savi u mjestu Višnjica kraj Jasenovca. Prema raspoloživim podacima muškarac je bio na obali Save prvenstveno zbog ribolova. No, oko 14 sati poželio se malo okupati.


Ušao je vodu vjerujući da je na sigurnom mjestu za kupanje. Odjednom, nesretni čovjek nestao je pod vodom. U pomoć su pozvani spasioci pripadnici HGSS-a i ronioci-specijalci iz Lučkog, no, 46-godišnjem ribiču nije bilo traga. Satima su pretraživali riječno korito i okolicu. Oko 17, 30 sati uočili su beživotno tijelo. Bilo je to tijelo 46-godišnjaka koji je nekoliko sati ranije bezbrižno lovio ribu iz rijeke.


Plaže na moru sigurnije


Povodom tragičnih nesreća policija je uputila upozorenje kupačima o opasnostima koje vrebaju pogotovo na rijekama i jezerima. Rijeke mogu biti opasne zbog virova, usjeka i promjenjivosti toka. Jezera imaju pak nagle promjene dubine i temperature.


Tzv. šoderice po kontinentalnim krajevima predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. Detalji iz spomenutih tragedija upozoravaju na svu nepredvidljivost kopnenih voda.


Savjeti  


Prema policijskim upozorenjima u svim slučajevima utapanja najčešći je uzrok precjenjivanje vlastitih mogućnosti u plivanju, kronične bolesti ali i višak alkohola u krvi. Liječnici upozoravaju da kupači svakako trebaju paziti da ne ulaze zagrijani u vodu nakon izlaganja suncu.


U uobičajeno hladnoj riječnoj vodi zagrijano tijelo može doživjeti temperaturni šok. Također ulazak u vodu neposredno nakon obroka trebalo bi obavezno izbjegavati. Građanima se preporuča da ne plivaju sami, bez pratnje, pogotovo na improviziranim riječnim kupalištima, na neobilježenim ili zabranjenim lokacijama za kupače.


Plivanje dalje od 100 metara od obale je zabranjeno. Djeca bez nadzora odraslih ne bi se smjela kupati u rijekama i jezerima. Nažalost, tragedije o kojima smo izvijestili dogodile su se pred očima obitelji.