Podignuta optužnica

Tony Cetinski na sud zbog smrti pijanog pješaka: ‘Ako mi dokažu, spreman sam odgovarati’

Mateo Sardelin

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre,

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre,

Naravno da smatramo da napisano u optužnici nije ono što se dogodilo, rekao je Tony Cetinski



ROVINJ Protiv Tonyja Cetinskog (50) iz Rovinja, jednog od najpopularnijih domaćih glazbenika, pulsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnica zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom u studenom 2017. godine u Rovinju, u kojoj je smrtno stradao Ibrahim Kevljanin (62) iz Rovinja.


Cetinskom se na teret stavlja da je, kršeći propise o sigurnosti prometa, nesreću sa smrtnom posljedicom prouzročio iz nehaja. Prema odredbama Kaznenog zakona, u slučaju da mu se pravomoćnom presudom dokaže krivnja, prijeti mu od jedne do osam godina zatvora. 


Vezano uz podizanje optužnice, Tony Cetinski nam je dao kratku izjavu, budući da ni on ni njegov odvjetnik medijskim istupima na ovu temu ne žele utjecati kao ni na pravosuđe.




– Naravno da smatramo da napisano u optužnici nije ono što se dogodilo. Ali ako se u daljnjem postupku dokaže bilo kakva krivnja s moje strane, za svoje sam eventualne pogreške spreman odgovarati, kazao nam je Cetinski.


Što mu se stavlja na teret?


Pulsko tužiteljstvo okrivljenom Cetinskom stavlja na teret da je 3. studenog 2017. oko 13.55 sati, upravljao osobnim vozilom kolnikom Puste ulice u Rovinju iz smjera sjeveroistoka prema jugozapadu protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, dolaskom u dio naseljene jednosmjerne ulice s uslužnim i ugostiteljskim objektima u širem centru grada, gdje je uzak kolnik vertikalno omeđen zidovima zgrada i bez nogostupa, svojim je mercedesom pulske registracije ušao u nepregledan oštar zavoj ulijevo bez da se prethodno uvjerio može li tu radnju poduzeti na siguran način za druge sudionike u prometu.


Pritom ga se tereti da brzinu kretanja svog vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i stanju vozila tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, kao i svjestan da takvom vožnjom u takvim uvjetima može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, a olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći.


Uslijed svega navedenog, Cetinski se optužnicom tereti da nije obratio pažnju na pješaka koji je ležao na kolniku Puste ulice, već je vozilom prešao preko tijela Ibrahima Kevljanina koji je na leđima ležao na kolniku. Kevljanin je bio narušenog zdravlja uslijed srčane bolesti i u teškom akutnom alkoholiziranom stanju. Smrtno je stradao na mjestu događaja.


Neposredno nakon nesreće u Pustoj ulici govorilo se da je stradali Kevljanin prilikom izlaska iz obližnjeg lokala pijan pao na kolnik, a da je Toni automobilom naletio na njega, a da pritom uopće nije uspio reagirati, jer je Kevljanin pao iza ugla, odnosno oštrog zavoja. Radi se o najužem dijelu Puste ulice u kojem nema mogućnosti za manevriranje vozilom, čak ni pri vrlo malim brzinama. Odmah nakon nesreće na mjesto događaja je došao i Tonyjev otac Mirko koji je bio dotučen time da je čovjek poginuo.


Dugotrajna istraga


Istraga u vezi s ovim slučajem trajala je više od godinu dana neposredno nakon nesreće nije se znalo je li Kevljanin stradao dok je hodao, sjedio ili ležao na kolniku, no već tada se spekuliralo da je bio u teškom pijanom stanju. Tony Cetinski je nakon nesreće izjavio da nije vozio brzo jer je u toj ulici to praktički nemoguće zbog njezine širine, pogotovo u kobnom zavoju.


No, u javnosti je odmah osvanula videosnimka nastala za potrebe jedne domaće televizije, a koja prikazuje Cetinskog za volanom kako upravo u toj ulici, u društvu televizijske voditeljice koja je bila suvozačica, vozi velikom brzinom. Snimka je u javnosti izazvala brojne osude na račun Cetinskog, no ispostavilo se da se radilo o režiranom uratku snimanom za potrebe televizije dok u ulici nije bilo nikoga, pa nije prijetila opasnost da će netko stradati.