Troje policijskih službenika oštetilo državni proračun za više od 743.000 kuna

Tisuće lažnih prekovremenih sati: Policijskom načelniku Željku Jurkoviću mjesec dana pritvora

Ana Raić Knežević

Jurković je navodno nalagao da mu se kupuju bonovi za mobilne telefone, iako je raspolagao službenim mobitelom, te je od drugoosumnjičenice - njegove tajnice i trećeosumnjičenog voditelja Službe zajedničkih i upravnih poslova, zahtijevao da zadužuju navedene bonove, što su oni i činili



USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv troje policijskih službenika, među kojima je navodno bivši načelnik Policijske uprave ličko-senjske Željko Jurković, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. 


Odlukom suca istrage određen mu je istražni zatvor kako u nastavku postupka ne bi utjecao na svjedoke i eventualno uništio dokaze. Za sada mu je istražni zatvor određen na rok od mjesec dana. 


Naime, kriminalistička  policija Policijske uprave ličko-senjske privela je jučer troje policijskih službenika nad kojima je u tijeku kriminalističko istraživanje.




Među uhićenim djelatnicima su navodno i osobe koje su obnašale čelne funkcije u Policijskoj upravi ličko-senjskoj, a neslužbene informacije govore da je jedan od njih i bivši načelnik Željko Jurković, inače, kum bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovića. 


USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika.


Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni Jurković, kao načelnik jedne policijske uprave, od travnja 2005. do kolovoza 2012., neistinito prikazivao da je obavljao prekovremeni rad, te mu je tako  neosnovano obračunato ukupno 2.398,50 prekovremenih sati.


Nadalje, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni Jurković, od 4. kolovoza 2004. do 6. rujna 2012., nalagao da mu se kupuju bonovi za mobilne telefone, iako je raspolagao službenim mobitelom, te je radi realizacije navedenog, prvoosumnjičenik od drugoosumnjičenice, koja je obavljala poslove njegove tajnice i trećeosumnjičenog voditelja Službe zajedničkih i upravnih poslova u policijskoj upravi, zahtijevao da zadužuju navedene bonove, što su oni i činili.


Na opisani način prvoosumnjičeniku je pribavljena nepripadna imovinska korist od 680.869,92 kune, dok je državni proračun Republike Hrvatske oštećen za iznos od najmanje 743.992,80 kuna.