Prometna nesreća

Teško ozlijeđena i zbrinuta u KBC-u: U centru Rijeke Volvom udario stariju ženu na pješačkom prijelazu

P. N.

foto: Roni Brmalj

foto: Roni Brmalj

Sve sudionike u prometu policija podsjeća "da su pješaci su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada je riječ o osobama starije životne dobi, a njihovo stradavanje je izraženije kada su kraći dani i lošiji vremenski uvjeti".



Jučer oko 17.45 sati u Kvaternikovoj ulici u Rijeci teško je ozlijeđena 77-godišnja pješakinja. Pješakinju je na pješačkom prijelazu oborilo osobno vozilo marke Volvo, riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 74-godišnji vozač.


Radi pružanja liječničke pomoći ozlijeđena pješakinja je prevezena u KBC Rijeka, izvijestila je Policijska upšrava primorsko goranska.


Sve sudionike u prometu policija podsjeća “da su pješaci su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada je riječ o osobama starije životne dobi, a njihovo stradavanje je izraženije kada su kraći dani i lošiji vremenski uvjeti”.




Stoga, radi veće sigurnosti pješaka u prometu vozačima i pješacima policija savjetuje:


savjeti vozačima


– pješačkom prijelazu približavajte se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavate pješake, odnosno tako da na vrijeme možete zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz,– zaustavite vozilo i propustite pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i onda kada tek stupaju na kolnik,

– ne parkirajte svoje vozilo na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza.


savjeti pješacima


– ne krećite se i ne zadržavajte na kolniku,– krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka,– na cesti na kojoj ne postoji nogostup krećite se što bliže rubu kolnika,– na cesti izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika,– kolnik prelazite pažljivo i najkraćim putem, i to nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način,– pri prelaženju ceste koristite obilježene pješačke prijelaze,– cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,– noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.