Alarm bez razloga

Terorističkog napada u Ljubljani nije bilo, u sumnjivoj omotnici obično brašno

Hina

Foto: Leon Vidic/Delo

Foto: Leon Vidic/Delo

Uzbunu je izazvala omotnica s bijelim prahom, prenose u utorak slovenski mediji, zaprimljena u ministarstvu gospodarstva, pa je po standardnoj proceduri trebalo ispitati sadrži li nepoznata materija spore antraksa



LJUBLJANA Slovenska uprava za zaštitu i spašavanje u ponedjeljak je nešto prije devet sati na svojoj aplikaciji objavila upozorenje o terorističkom napadu u Ljubljani, ali ga je nakon 30 minuta povukla, nakon što se pokazalo da za alarm prvog stupnja nije bilo ozbiljnih razloga.


Uzbunu je izazvala omotnica s bijelim prahom, prenose u utorak slovenski mediji, zaprimljena u ministarstvu gospodarstva, pa je po standardnoj proceduri trebalo ispitati sadrži li nepoznata materija spore antraksa.


Naknadno testiranje sumnjivog materijala u ovlaštenom laboratoriju pokazalo je se radilo o običnom brašnu i da u koverti nije bilo spora bedrenice.




Svake godine u slovenske državne ustanove, općinska poglavarstva ili na sudove prispije više takvih pošiljaka, za koje se pretpostavlja da ih upućuju neuravnotežene osobe, no policija i sigurnosne službe moraju ih tretirati krajnje ozbiljno.


»Nikada ne možemo biti sasvim sigurni da pošiljka ne sadrži neki materijal koji bi poslužio kao bioteroristički agens«, protumačila je i ovom prilikom uprava za zaštitu i spašavanje, dodavši da u takvim slučajevima šifrant za izvanredne događaje na aplikaciji SPIN reagira automatski, a dežurna operativna osoba u centru mora aktivirati oznaku terorističke prijetnje.


Zato su i ovom prilikom u Kotnikovu ulicu u Ljubljani, gdje je više vladinih ureda i ministarstava, po standardnoj proceduri bile upućene specijalne policijske postrojbe i ekipa tehničara u zaštitnim odijelima, a sedam službenika ministarstva gospodarstva bilo je stavljeno u višesatnu izolaciju, do prispijeća smirujućih nalaza poslije laboratorijskog testa.