Višegodišnja tortura

‘Tata, molim te ne tuci mamu’: U pritvoru Riječanin koji je ženi prijetio klanjem i gurnuo joj poplun u usta

Fiore Vežnaver

Riječanin je pod sumnjom da je u posljednje dvije i pol godine intenzivno maltretirao izvanbračnu suprugu. Njena prava kalvarija je, po svemu sudeći, počela još sredinom 2015. godine, otkad ju je učestalo vrijeđao, nazivao pogrdnim nazivima. Onemogućavao joj je druženje s prijateljima, provjeravao njen mobitel i njene profile na društvenim mrežama



RIJEKA Izvanbračnoj supruzi prijetio je da će je ubiti, tukao je udarajući joj glavom o pod te joj onemogućavao druženje s prijateljima i provjeravao njen mobitel. Višegodišnja fizička i psihička maltretiranja izvanbračne supruge znala su se događati i pred njihovim malim djetetom.


Inkriminacije su to pod kojima je proteklog vikenda u riječki zatvor smješten M. V. (34) iz Rijeke, osumnjičen za pet kaznenih djela. Tereti se za nasilje u obitelji, prijetnju, tjelesnu ozljedu, oštećenje tuđe stvari i povredu djetetovih prava.


Prema dosadašnjim sumnjama, pretočenim u policijsku kaznenu prijavu, mladi Riječanin je u proteklih šest godina u niz navrata prijetio svojoj izvanbračnoj supruzi – s kojom ima zajedničko dijete – da će je ubiti, usmrtiti i njenog oca, da će ih sve zaklati. Posljednje zlostavljanje žene i prijetnje ubojstvom dogodile su se u četvrtak navečer u njihovu stanu. Tereti se da je nesretnicu šamarao, hvatao je za vrat te u jednom trenutku stao udarati njenom glavom o podne pločice. Bacao je ženu na krevet, gurao joj poplun u usta… Nesretnica je lakše ozlijeđena, no izazvani strah u nje bio je mnogo veći, sudeći po sumnjama iz dosadašnje istrage.




Nasilnik se tereti da je za posljednjeg maltretiranja žene te večeri uzeo joj mobitel »samsung« koji je zatim bacio u zid. Telefon se razbio i postao neupotrebljiv.


Provjeravanje mobitela


Riječanin je pod sumnjom da je u posljednje dvije i pol godine intenzivno maltretirao izvanbračnu suprugu. Njena prava kalvarija je, po svemu sudeći, počela još sredinom 2015. godine, otkad ju je učestalo vrijeđao, nazivao pogrdnim nazivima. Onemogućavao joj je druženje s prijateljima, provjeravao njen mobitel i njene profile na društvenim mrežama. Fizičko zlostavljanje ogledalo se u šamarima koje joj je zadavao, čupao je za kosu, stiskao za vrat… Tereti se i da je razbijao njenu i zajedničku imovinu.


Obiteljski nasilnik osumnjičen je i za kazneno djelo povrede djetetovih prava, jer je svojim ponašanjem i negativno utjecao na razvoj svog malog djeteta. I pred očima nevinog djeteta se, nažalost, znalo odigravati zlostavljanje majke. I samo dijete ga je u takvim situacijama molilo da ne tuče majku.


Kriv mu alkohol 


Nakon posljednjeg njegovog teškog ispada u četvrtak navečer slučaj je prijavljen policiji, nasilnik je uhićen i podvrgnut kriminalističkom istraživanju. Poslije okončane policijske istrage priveden je na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje je uglavnom poricao inkriminacije.


Na saslušanju je tvrdio da ga izvanbračna supruga lažno prijavljuje. Priznao je ipak da je u četvrtak navečer došlo do svađe i naguravanja, da je moguće da ju je u odgurivanju udario, ali da je tada bio u alkoholiziranom stanju.


M. V. je na koncu predveden pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja mu je odredila istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoka (žrtvu zlostavljanja) i ponoviti kazneno djelo. Službeni podaci govore da je dosad već osuđivan, pa i zbog prijetnji, a i prekršajno procesuiran, zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.