Skratio si život

TRAGEDIJA U VIA ROMI Senjanin koji je čekićem napao suprugu i brata, objesio se o plahtu u ćeliji

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Redovita kontrola u 5.30 utvrdila je da je sve u redu, no pola sata kasnije pritvorenici su alarmirali čuvare, no bilo je kasno. Nesretnik je i prije pritvaranja pokazivao suicidalne namjere



RIJEKA Josip Rončević (70) iz Stolca, mjesta ponad Senja, kojem se u Županijskom sudu u Rijeci sudilo pod optužbom da je udarcem macolom pokušao ubiti suprugu i tim čekićem lakše ozlijedio brata, počinio je samoubojstvo u riječkom zatvoru.


Umirovljenik iz senjskog zaleđa oduzeo si je život samo četiri dana prije no što mu je trebalo biti nastavljeno, te vjerojatno i okončano suđenje zbog dvaju kaznenih djela, napada macolom na suprugu Maricu (64) i brata Božu (69).


Tragičan slučaj u riječkom zatvoru odigrao se u srijedu, a nesretni Rončević počinio je samoubojstvo u svojoj ćeliji, u kojoj je boravio zajedno s još šest pritvorenika. Izvori bliski slučaju navode nam da se objesio upotrijebivši plahtu s kreveta. Neslužbeno se saznaje da je za redovite kontrole i obilaska ćelija u zatvoru u 5.30 sati sve bilo u redu. No, pola sata kasnije, oko šest sati, pritvorenici iz njegove sobe alarmirali su kako su ga upravo vidjeli obješenog. Nažalost, život nesretniku se više nije mogao spasiti.




Za informacije o tragediji u riječkom zatvoru i komentar slučaja obratili smo se i glasnogovorniku Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske te Upravi za zatvorski sustav i probaciju, ali do zaključenja lista nismo dobili nikakav odgovor.


Psihička bolest 


Prva i posljednja rasprava u sudskom procesu Rončeviću održala se prije oko mjesec dana, a tada je odlučeno da se optuženik podvrgne dopunskom psihijatrijskom vještačenju. Senjski umirovljenik je nakon suđenja bio prebačen u zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode, pa smješten u riječki zatvor, gdje je čekao nastavak suđenja uz, po njega procesno bolji, novi psihijatrijski nalaz u kojem se navodilo da je dva delikta počinio u neubrojivom stanju, što znači da ga je presudom očekivao smještaj u psihijatrijskoj ustanovi, a ne u zatvoru. Do dopune ekspertize teretio se da je u vrijeme delikata bio smanjeno ubrojiv.


Suicidalne namjere Josip Rončević je pokazivao i prije tragičnog slučaja u zatvoru. Odmah nakon događaja zbog kojeg mu se sudilo otišao je u štalu kako bi se objesio, ali su ga tada spasili brat, kojeg je prije toga napao, i jedan susjed. Na početku suđenja, pred vijećem sutkinje Ike Šarić, prije mjesec dana je rekao da se događaja slabo sjeća, kroz maglu.


– Bolestan sam na živce. Liječio sam se kod psihijatra još dok sam bio zaposlen u poduzeću, objasnio je tada Rončević, koji je na suđenje doveden iz zatvorske bolnice u Zagrebu. Objasnio je da nekoliko dana prije napada nije mogao spavati noću, te potvrdio da je ranije znao čuti glasove u svojoj glavi.


Sav izgubljen 


Članovi njegove obitelji objašnjavali su na suđenju kako su se borili protiv njegovih suicidalnih namjera.


– Njegova želja da se objesi javila se još mjesec dana prije ovoga. Čuvali smo ga, sakrivali smo konope i sve drugo čime bi si mogao nauditi, rekla je njegova supruga. Jedan njegov sin je u svom svjedočenju konstatirao da je otac desetak dana prije nemilog događaja »bio sav izgubljen«, da ga je namjeravao voditi psihijatru, ali se baš dogodio napad batom.


Slučaj zbog kojeg je Rončević prije osam mjeseci završio u pritvoru zbio se u nedjeljno jutro 4. ožujka ove godine, pored obiteljske kuće Rončevićevih u Stolcu, mjestu udaljenom petnaestak kilometara od Senja. Riječko Županijsko državno odvjetništvo teretilo je Josipa Rončevića da je oko 8.30 sati macolom udario suprugu po glavi, s namjerom da je liši života, te joj zadao tešku ozljedu. Optužba je navodila da ga je u naumu da usmrti ženu spriječio brat Božo koji mu je oduzeo bat, no Josip je pritom i brata udario macolom po licu.


Trebao ići u bolnicu


Tužiteljstvo je u prvotnoj optužnici predlagalo da se izrekne mjera obveznog psihijatrijskog liječenja Josipu Rončeviću. S obzirom na posljednji psihijatrijski nalaz, sve ukazuje na to kako i ne bi bio oglašen krivim i sankcioniran zatvorom, nego bi bilo utvrđeno da je kaznena djela počinio u neubrojivom stanju, pa bi mu bio određen smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. No, na kraju se dogodila tragedija kojom je ugašen i kazneni postupak što je protiv njega pokrenut.