Tjedno izvješće o prometu

TRAGEDIJA U KLANI Od posljedica prometne nesreće preminuo vozač Škode

P. N.

Ilustracija / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ilustracija / Snimio Damir ŠKOMRLJ

20-godišnji vozač osobnog vozila marke Ford, riječkih registracijskih oznaka, nije prilagodio vožnju stanju na kolniku te je izgubio nadzor nad vozilom i prešao na suprotnu stranu kolnika. Tako se izravno sudario s osobnim vozilom marke Škoda

 Prošlog  tjedna  na području Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 47 prometnih nesreća, od kojih su tri teže, a 44 lakše.

U ovim nesrećama jedna je osoba nažalost smrtno stradala, dvije su osobe teže, a četiri su lakše ozlijeđene. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 505.100 kuna, javlja PU primorsko-goranska.


Od zadobivenih posljedica u prometnoj nesreći što se dogodila u petak, 17. siječnja na području Klane, dan poslije preminuo je 75-godišnji hrvatski državljanin.


Nesreća se dogodila oko 12 sati kada 20-godišnji vozač osobnog vozila marke Ford, riječkih registracijskih oznaka, nije prilagodio vožnju stanju na kolniku te je izgubio nadzor nad vozilom i prešao na suprotnu stranu kolnika.


Tako se izravno sudario s osobnim vozilom marke Škoda, riječkih registracijskih oznaka, koje se kretalo iz suprotnog smjera i kojim je upravljao spomenuti 75-godišnjak. 

U prometnim nesrećama sudjelovalo je i troje stranih državljana, jedan pješak, kao i šest alkoholiziranih vozača. Tijekom tjedna ukupno je alkotestirano 320 vozača, od kojih je kod njih 32 utvrđena koncentracija alkohola veća od 0,50 g/kg.


 Od alkoholiziranih vozača najviše ih je bilo u dobi iznad 35. godine života, njih 17, u dobi između 25. i 35. godine života osam, dok ih je sedam evidentirano u kategoriji između 18. i 25. godine života. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,20 g/kg izmjerena je u nedjelju,19. siječnja, 29-godišnjem vozaču osobnog vozila u Krku. Riječ je o državljaninu Bosne i Hercegovine kojega je policija zatekla u središtu grada Krka poslije pola noći gdje je pri utjecaju  alkohola upravljao vozilom marke Renault, slovenskih registracijskih oznaka.

Kako ne bi nastavio ugrožavanje prometa, priveden je u službene policijske prostorije. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na Prekršajni odjelu nadležnog izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na području Republike Hrvatske na rok od 3 mjeseca.  Prekršajno je sankcioniran i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te što nije imao upaljena svjetla na vozilu.