Model poslovanja

Svjedokinja otkriva kako se radilo u aferi Austrograd: ‘Naloge za pozajmice sam dobivala na papiriću…’

Fiore Vežnaver

Od Karla Heinza Preimessa sam izravno dobila nalog za realiziranje ugovora o pozajmici samo tako da bi to napisao na papiriću, konstatirala je svjedokinja, koja je u Austrogradu radila sve do kraha tvrtke i otkaza



RIJEKA Da li sam kada bila u prilici pitati: kada ćete vratiti pozajmicu, kako se pravda pozajmica? Naravno da to nisam mogla. Moje mjesto u tvrki Austrograd bilo je takvo da mi nije palo na pamet voditi takve razgovore, jer znam što bi u konačnici to značilo za mene. Nisam bila u poziciji govoriti kako treba trošiti novac, zašto se on uopće uzima i što se čini s pozajmicama. Znam da je tvrtka, čija je vlasnica bila supruga optuženog Slavka Pilepića, vratila određeni iznos na ime pozajmice, a da li je išta drugo od pozajmica vraćeno, ne znam.


Naredbe na papiriću


Izjavila je to jučer u svom svjedočenju bivša zaposlenica Austrograda, koja je niz godina radila u toj tvrtki na financijsko-računovstvenim poslovima. Riječanka je jedna od svjedoka saslušanih jučer u nastavku suđenja umirovljenom riječkom poduzetniku Slavku Pilepiću (70) i austrijskom gospodarstveniku Karl Heinzu Preimessu (58), optuženima da su kao članovi uprave Austrograda, tvrtke koja je u središtu Rijeke izgradila garaže Stari grad i Zagrad, počinili malverzacije »teške« ukupno oko 22 milijuna kuna.


Tužiteljstvo tvrdi da je bit slučaja u tome da se više godina ilegalno izvlačio novac koji je završavao kod dvojice osobno ili u privatnim tvrtkama Pilepića, Preimessa ili članova njihovih obitelji. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su Pilepić i Preimess iz tvrtki Austrograd, Adria Parking i Proprius, u kojima su bili članovi uprave, isisali 15-ak milijuna kuna samo kroz ugovore o kratkoročnim pozajmicama, a dodatne milijune kroz tobožnje konzultantske usluge, fiktivne stručne analize, ugovor o cesiji i, u konačnici, uz pomoć bjanko mjenice na milijun kuna.





Svi jučerašnji svjedoci saslušani su izvanraspravno, nakon što je, formalno, glavna rasprava odgođena za svibanj zbog izostanka Austrijanca Preimessa. On je preko odvjetnika izvijestio da je bolestan i dostavio liječničku potvrdu o tome. U sudski zapisnik ušlo je i to da je Pilepiću otkazao punomoć jedan odvjetnik, ali ne onaj koji ga je zastupao i na suđenju.



Bivša djelatnica na financijsko-računovodstvenim poslovima kazala je jučer sudu da su u Austrogradu, kada se ona zaposlila, već otprije postojali standardizirani ugovori, obrasci, vezani za pozajmice. Prema njenim riječima, ugovori o pozajmicama su uredno proknjiženi, mada je ona radila samo na pripremi, jer je Austrograd imao vanjske suradnike, financijsko-knjigovodstvene servise kojima je plaćano za to. Sudu je svjedokinja rekla da je ugovore o pozajmicama ispunjavala temeljem usmenog ili pismenog naloga Pilepića ili Preimessa.


– Od Preimessa sam izravno dobila nalog za realiziranje ugovora o pozajmici samo tako da bi to napisao na papiriću, konstatirala je svjedokinja.


Napeto među partnerima


– Da li sam i ja mogla dobiti pozajmicu? Dakako da ne, podvukla je svjedokinja, objašnjavajući da je radila u Austrogradu od 2002. godine pa sve do njegovog kraha, pa i sa stečajnim upraviteljem, sve dok nije postala nezaposlena. Zastupnika optužbe zanimalo je da li je Austrograd završio koju poslovnu godinu s dobiti, no dobio je odgovor da joj to nije poznato, jer su izvješća i bilance radili vanjski financijsko-knjigovodstveni servisi. Ali, naglasila je da je inače banka kontrolirala plaćanje računa, inozemnih i onih u Hrvatskoj koji su vezani za »građevinske situacije« i veće iznose.



– Znam da je Austrograd gradio garaže u Rijeci, ali Grad Senj nije poslovao s tom tvrtkom. Da li je Grad Senj imao dugovanja prema tvrtki Slavka Pilepića? Ne! – napomenuo je Željko Biondić, koji je objasnio da je bio gradočelnik Senja od 1997. do 2001. godine, pa i u vrijeme inkriminacije. Biondić, poznati hrvatski sportski djelatnik, pojasnio je da je Pilepićeva firma imala u najmu prostor u vlasništvu grada i sklopila ugovor oko prodaje strojeva Drvne industrije Nehaj, no oko svega je nastao prijepor. Pilepićeva tvrtka je na kraju otišla u stečaj, a ostavila dug, Grad Senj je ustao tužbom, ali je na koncu ostvarena nagodba. Gradu je uplaćen novac na ime dugovanja, ali se bivši prvi čovjek Senja jučer nije mogao sjetiti je li baš sve plaćeno.



Svjedokinja je objasnila su odnosi Pilepića i Preimessa najprije bili u redu, ali je s vremenom bilo sve više napetosti. Odgovarajući na pitanje kada su trzavice između dvojice čelnih ljudi Austrograda postale vidljive, Riječanka je obrazložila da je to bilo kada je nova tvrtka ušla u poslovni odnos s Austrogradom, kao izvođač radova u trećoj fazi projekta, posao izgradnje stambeno-poslovnih prostora iznad garaže Zagrad.


Porezni savjetnik, kojeg je svojedobno angažirao Karl Heinz Preimess, rekao je jučer u svom svjedočenju da nije bio previše upućen u pozajmice, jer je zatražen njegov angažman oko prodaje imovine tvrtke i poreznog nadzora. No, po njegovim saznanjima, pozajmice su bile uredno evidentirane u poslovnim knjigama. – Sjećam se da je Preimess sastavio neku pisanu izjavu i govorio da će pozajmice vratiti, konstatirao je porezni savjetnik koji nije znao odgovoriti zašto su uopće davane pozajmice i je li išta vraćeno. Svjedoku je u sjećanju da su dvije garaže prodane za svotu od 24 do 27 milijuna eura, dok on sam nije bio angažiran oko prijenosa poslovnih udjela Austrograda u tvrtki Garaže na treću firmu.

Cesija sa Senjom


Porezni savjetnik je obrazložio da je svojedobno suradnja s Preimessom proširena i na računovodstvenu, jer je Austrograd angažirao računovodstveni servis njegove supruge. To je potrajalo do početka 2009. godine, kada je računovodstvena suradnja prekinuta, zbog neplaćanja Austrograda.


U sudnici riječkog Županijskog suda saslušan je jučer kao svjedok i bivši senjski gradočelnik Željko Biondić, vezano za drugu točku optužnice kojom je Slavku Pilepiću također inkriminirana zlouporaba položaja i ovlasti. Tužiteljstvo, naime, smatra da se kazneno djelo nalazi i u činjenici da je u travnju 2001. godine Pilepić sklopio ugovor o cesiji kojim Austrograd preuzima obveze podmirenja dugovanja tvrtke Pilepić, čiji je osnivač i član uprave bio sam Slavko Pilepić, u iznosu od oko 507 tisuća kuna Gradu Senju. Tužiteljstvo naglašava da se to dogodilo, iako Austrograd nije bio u nikakvom poslovnom odnosu ni s tim gradom, ni s tom tvrtkom. Da li je baš cijeli dug prema gradu Senju podmirila Pilepićeva tvrtka upitno je i sada umirovljenoj voditeljici računovodstva u Gradu Senju, koja je svjedočila nakon bivšeg gradonačelnika. Suđenje pred vijećem suca Domagoja Vučkova nastavlja se u svibnju, kada bi se u sudnici trebala pojaviti svjedokinja, bivša djelatnica Austrograda, koja je danas izostala s rasprave.