Dark Web

Sve više maloljetnika u Hrvatskoj naručuje drogu iz Kine. Speed zapakiran kao maskica za mobitele

Robert Frank

foto: Pixabay

foto: Pixabay

Pula je preplavljena speedom – kaže jedan naš sugovornik. Podaci o zapljenama takve vrste droge su alarmantni, jer po određenim procjenama čak 91 posto tako nabavljene droge dođe do krajnjih korisnika.



PULA – Vjerovali ili ne, djeca, maloljetnici u dobi već od oko 12 godina iz svoje sobe ili dnevnog boravka mogu naručiti drogu iz Kine. Za takvu nabavku, primopredaju ili bilo koji oblik komuniciranja više nisu bitni ulični i kvartovski dileri. Sasvim suprotno, fizičku silu i strah koji su pratili dilere kod nabavke droga po mračnim ulicama i opskurnim mjestima sada zamjenjuje sofisticiran pristup koji nabavljačima, a to je sve mlađa i informatički obrazovanija populacija, osigurava anonimnost i smanjeni rizik.


Poanta je u tome da se droge koje koriste maloljetnici, a to je u Istri i posebno Puli u ovom trenutku speed, nabavljaju preko interneta. Radi se o novoj vrsti speeda koji je drugačiji od onog s kojim su se konzumenti susretali prije 20 godina. Takav je speed, podsjetimo, u Hrvatsku dolazio klasičnim krijumčarenjem iz zapadnih zemalja, najčešće iz Nizozemske. Danas speed s drugačijim, nepoznatijim i sve češće mijenjanim kemijskim sastavom, koji se kao sirovina proizvodi u Kini, na kućnu adresu maloljetnicima stiže putujući kao pošiljka zapakirana kao nešto bezazleno poput maskice za mobitele.


Takav način trgovanja speedom koristi dio interneta koji se naziva dark web ili podzemni internet. Jedna od poanti ovakve nabavke je u tome da se, s obzirom da paketi stižu na kućnu adresu putem poštanskih dobavljača ili putem dostave na kioske, velikim dijelom ili u potpunosti izbjegava detekcija policije.




Upućeni u ovu problematiku kažu da su društvo i maloljetnici, bez sinergijske suradnje policije, škola, psihologa i prije svega angažiranosti roditelja u praćenju ponašanja svoje djece, izloženi sasvim novom obliku nabavke droga koja podrazumijeva tajnost i toliko zatvorene krugove u koje je teško ili nemoguće prodrijeti. Kažu i da je jedan od najvećih problema što roditelji, ali i društvo uvijek misle da se to događa negdje drugdje te se nepravodobnim, odnosno zakašnjelim ulaskom u već postojeće probleme tek pokušava sanirati šteta. Umjesto sanacije štete, potrebna je prevencija, a toga nema bez angažmana čitavog društva.


Dakle, u Puli se, među maloljetnicima od 14 do 18 godina, uz konstantno prisutnu marihuanu (kanabis), sve više koristi speed, kao vrsta droge amfetaminskog tipa.


– Pula je preplavljena speedom – kaže jedan naš sugovornik. Podaci o zapljenama takve vrste droge su alarmantni, jer po određenim procjenama čak 91 posto tako nabavljene droge dođe do krajnjih korisnika.


Onaj tko se na dark webu pojavljuje kao novi kupac, za što mora imati preporuku već postojećih kupaca, ne može odjednom kupiti veću količinu speeda. Kako bi izbjegli nadzor roditelja, drogu često naručuju na neke druge adrese gdje žive starije osobe, ili na adrese gdje nitko ne živi… 


Druga situacija koja se također oslanja na internet olakšava kupovinu droge kod onih koji posjeduju određena znanja iz kemije i u pravilu se radi o dilerima droge. Popis droga Ministarstva zdravlja je dostupan svima i on definira daljnju kažnjivost kod posjedovanja određenih supstanci, a količine najčešće određuju radi li se o prekršajnoj ili kaznenoj sferi.


Znalci tako putem interneta, vrlo često i legalnih stranica, naručuju određene kemijske supstance koje su deklarirane primjerice kao umjetno gnojivo i koje im služe kao baza za izradu speeda, kao droge amfetaminskog tipa. Radi se o visoko toksičnim spojevima koji izazivaju izrazitu euforiju i snažan poriv za ponovnim uzimanjem. Posljedice za zdravlje konzumenta su izrazite i izrazito loše utječu na središnji živčani sustav.