Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Hici u zrak

Sudi se tipu koji je na Badnjak pucao iz pištolja u centru Rijeke. Snimke kamera otkrivaju sve

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2019. u 9:40 2019-05-27T09:40:01+02:00

Turudić se tereti da je ispalio deset hitaca iz pištolja. Time je, tvrdi tužitelj, počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života osoba koje su se zatekle u u neposrednoj blizini

Ne osjećam se krivim, izjavio je 28-godišnji Josip Turudić jučer pred vijećem sutkinje Vedrane Barbalić Biasiol, koje mu sudi jer je ispred ugostiteljskog lokala u centru Rijeke iz pištolja ispalio najmanje deset metaka u blagdanskoj noći na Božić prošle godine.

Optužnica je podignuta prije nepuna dva mjeseca nakon okončane istrage ovog slučaja koji je nemalo uznemirio goste lokala u prvim trenucima Božića prošle godine na terasama dvaju obližnjih lokala u centru Rijeke, u Ulici Riva.

I dok je tužiteljica Suzana Gracin u uvodnom govoru naglasila da će tijekom dokaznog postupka dokazati inkriminacije optuženom nezaposlenom konobaru, njegov odvjetnik Milenko Škrlec kaže kako u optužnom aktu nije navedeno dovoljno argumenata da bi kritične zgode bilo počinjeno kazneno djelo.

Uskoro na slobodi

- Jer da bi nastupila zabranjena posljedica, za to trebaju postojati preduvjeti, puka činjenica da je netko pucao u zrak ne znači i da je izazvana opasnost po život i tijelo, odnosno nijedno zrno nije bila opasnost i to nije dovoljno da se kvalificira kazneno djelo, kazao je Škrlec te tako otvorio put predstojećem suđenju. To znači da će se u nastavku suđenja saslušavati svjedoci, iznositi materijalni dokazi, a već je u ovoj fazi najavljeno ispitivanje vještaka balističke struke. Inače, Turudić izlazi iz istražnog zatvora potkraj lipnja jer istječe maksimalno vrijeme koliko za ovo djelo može i biti u pritvoru.

Turudić se tereti da je tijekom fizičkog sukoba ispalio najmanje deset hitaca iz pištolja. Time je tvrdi tužitelj, počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i tijela osoba koje su se zatekle u tom trenutku u neposrednoj blizini. Turudić je držao ruku uvis i ne gledajući gdje puca ispaljivao streljivo, pri čemu samo pukim slučajem nitko iz mnoštva nije ozlijeđen

Riječ je o događaju koji se zbio na sam Badnjak. Za sukob nije trebalo puno, iščitava se to iz iskaza svjedoka koji su ispitani u tužilaštvu nakon spornog događaja. U međuvremenu je Turudić prvog dana u novoj godini priveden na Županijski sud kada mu je određen istražni zatvor u kojem se i dalje nalazi. Osim ispitanih svjedoka, jedan od temelja, dokaza optužnice je snimka s video nadzora koji je postavljen na poslovnici »A1« koja je smještena na adresi Riva 4B.

Teleskopska palica

S te video snimke »skinuto« je i vrijeme događaja. Iz video zapisa proizlazi da se okrivljeni Josip Turudić pojavljuje s teleskopskom palicom i pištoljem. Za njim brzim korakom dolazi druga osoba, a potom je snimljen povratak okrivljenog Turudića prema dvama ugostiteljskim objektima i vidi se kako repetira pištolj.

I dok se Turudić branio šutnjom, svjedok koji je i najvažniji u ovom postupku, jer je fizički napadnut, kazao je da je s društvom sjedio na vanjskoj terasi kada je došlo do sukoba njega i gostiju koji su došli iz susjednog lokala. Svjedok je rekao da je zadobio ozljede, ali i da ne zna tko ga je tukao te da je između ostalog dobio udarac teleskopskom palicom.

Drugi svjedok rekao je da je vidio da njegovog prijatelja tuku barem trojica i da je on uočio teleskopsku palicu.

- Ugledao sam nekog mladića kako puca u zrak držeći pištolj visoko u zraku uz riječi »J...m vam svima mater« i potom ispaljuje tri hica. Iako svjestan da je prostor pun gostiju, iz pištolja je u zrak ispalio najmanje deset hitaca. Kod okupljenih gostiju izazvao je strah i paniku uslijed koje su neki legli na pod, a neki su krenuli bježati.

Bijeg u Srbiju

Nakon što je tužitelj prikupio sva saznanja o incidentu, podignuo je optužnicu protiv Josipa Turudića kojem je i počelo suđenje.

Turudić je optužen i za neka druga kaznena djela, protiv njega su u tijeku sudski postupci, ne samo zbog istovrsnog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine, već i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, oštećenja tuđe stvari, nedopuštenog posjedovanja eksplozivnih tvari i prijetnje. Optužen je i da je nekoliko mjeseci prije paleža prvog auta naručio otmicu 25-godišnjeg mladića. U ovom slučaju radilo se o Turudićevoj ljubomori jer je njegova bivša djevojka bila u vezi sa žrtvom.

I djevojka je pretučena. Kad su istražitelji početkom 2015. otkrili da iza paleži auta i bombe postavljene u jednom riječkom kafiću stoje Patrik Lović i Turudić, oni su pobjegli u Srbiju, no, uhvaćeni su i vraćeni u riječki istražni zatvor sredinom 2016. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.