Opet odgođen novi ciklus rasprava

Suđenje za “riječku autobombu”: Vještačit će se raspravna sposobnost Ivana Filipovića

Fiore Vežnaver

Filipovićev odvjetnik je u spis priložio liječničku dokumentaciju izdanu u Klinici za psihijatriju riječkog KBC-a, iz koje proizlazi da se Filipović posljednjih mjeseci niz puta ambulantno liječio zbog PTSP-a



RIJEKA Na temelju dostavljene dokumentacije provest će se vještačenje kako bi se rasvijetlilo može li prvoptuženi Ivan Filipović (41) iz Rijeke prisustvovati raspravi. Glavni je to zaključak s ročišta u ponovljenom sudskom procesu Filipoviću i dvojici suoptuženih u slučaju tzv. »riječke autobombe«, pokušaja podmetanja eksploziva pod auto  riječkog redara u listopadu 2008. godine u Ulici Luki u Rijeci. Suđenje je opet odgođeno jer se ovog puta u sudnici nisu pojavili Filipović i trećeoptuženi Vjekoslav Vuković (40) iz Kiseljaka, pomoćnik ministra  sigurnosti BiH. Jedini je na suđenje došao Robert  Dragin (45) iz Rijeke.


Filipovićev odvjetnik je u spis priložio liječničku dokumentaciju izdanu u Klinici za psihijatriju riječkog KBC-a, iz koje proizlazi da se Filipović posljednjih mjeseci niz puta ambulantno liječio zbog PTSP-a. No, »u dokumentaciji se ne navodi da prvooptuženi nije u mogućnosti pristupiti raspravi«, konstatirala je sutkinja riječkog Županijskog suda Jesenka Kovačić, te odlučila da se obavi vještačenje. Odvjetnik Vjekoslava Vukovića obrazložio je  da trećeoptuženi nije mogao doći na raspravu zbog unaprijed predviđenog puta u Strasbourg (pomoćnik bosanskog ministra za sigurnost i prije sedam mjeseci je izostao s rasprave jer je bio na sjednici Vijeća Europe za borbu protiv korupcije, kao šef delegacije BiH).


Tako se nanovo nije uspjelo krenuti u raspravu, a to se u ponovljenom postupku uopće ne uspijeva, nakon što je zbog sitnog proceduralnog propusta Vrhovni sud ukinuo presudu u svibnju 2011. godine. Još u ljeto te godine zakazana je prva rasprava u drugom procesu, no  svih desetak raspravnih ciklusa do danas je odgođeno zbog ovog ili onog razloga (bolest optuženog i odvjetnika, traženje izuzeća sudaca i tužitelja, odluke o tome, nije primljen sudski poziv…). Sljedeća rasprava zakazana je za sredinu prosinca.




Inače, Filipoviću (bivšem  treneru juniorske boksačke reprezentacije Hrvatske i časniku HV-a u Afganistanu) i Vukoviću apsolutna zastara za delikte za koje su optuženi nastupa za godinu dana, u listopadu 2014. Zbog toga, u pravnim krugovima ima onih koji smatraju, podsjećajući i na činjenicu da na prvom suđenju gotovo i nije bilo odgoda, kako je u pozadini ovakve situacije manevar kako bi se usporilo suđenje.


Na prvom suđenju  Dragin je osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora, a Filipović i Vuković na po devet mjeseci zatvora. Filipovića i Vukovića je riječki Županijski sud u lipnju 2010. godine oglasio krivima za upletenost  u  nabavku oružja i eksploziva Draginu, dok je on  osuđen za poticanje na teško ubojstvo. Inkriminacije su se, u biti, dijelom temeljile na iskazu svjedoka-pokajnika koji je po nalogu Dragina trebao postaviti bombu pod auto  konkurentskog redara.