Presuda u srijedu

Suđenje za napad nožem pred opatijskom školom: ‘Htio sam ga poniziti, ali ne i ubiti’

Šarlota Brnčić

Sven Rončević, Foto: I. TOMIĆ

Sven Rončević, Foto: I. TOMIĆ

Nikada ne bih mogao ubiti čovjeka. Nažalost, vrijeme ne mogu vratiti. Žao mi je, kazao je Sven Rončević sucu Saši Cvijetiću



RIJEKA Okončana je glavna rasprava u sudskom postupku koji se u riječkom Županijskom sudu vodio protiv 19-godišnjeg Svena Rončevića iz Opatije pod optužbom da je pred ulaznim vratima Hotelijersko-turističke škole u Opatiji proteklog ljeta nožem pokušao ubiti 16-godišnjeg učenika te škole.


Napad hladnim oružjem zbio se 5. rujna prošle godine na stepenicama, nakon što je završio prvi školski sat i učenik izašao iz učionice. Tijekom suđenja svjedočila je žrtva i niz učenika te škole, a obranu je iznio i sam Rončević. Na jučerašnjem, posljednjem ročištu saslušani su još vještaci sudske medicine te psihijatrijske i psihologijske struke.


– Nalaz i mišljenje temeljio sam na medicinskoj dokumentaciji. Realno, utvrđena je površinska rana na vratu. Jačim zamahom je moglo doći i do ozljede dubljih struktura pa i do ozlijeđivanja velikih krvnih žila pa posljedično i do teških tjelesnih ozljeda. U ovom konkretnom slučaju nije.




Moje mišljenje je da je do ozlijeđivanja došlo zamahom slabijeg intenziteta. Težina ozljede ovisi i o oštrici samog noža, intenzitetu zamaha i međusobne udaljenosti. Izmicanjem žrtve može doći i do samo površinske ozljede pa i pod uvjetom da se radilo o jačem intenzitetu zamaha. S tim nožem moguće je zadati tešku ozljedu, a moguće je i ubiti.


Optuženi nije lagao


Ukoliko se oštećenik izmaknuo tada je mogao zadobiti plitku porezotinu vrhom noža. Da se nije izmaknuo, da je samo stajao, moglo je doći do teške ozljede, pojašnjavao je vještak sudske medicine dr. Dražen Cuculić.


Upitan da li je rezna rana na vratu mogla nastati od nokta ili pak potezanjem majice sa patentom koju je nosio 16-godišnjak, dr. Cuculić je odgovorio da nije.


– Površinska rezna rana nije mogla nastati noktom. Ozljeda nastala noktom mogla bi odgovarati oguljotini ili ogrebotini koja bi zarasla i otpala. Kod posjekotine nastaje ožiljak. Od patenta na majici koji nije oštar također je mogla nastati samo oguljotina ili ogrebotina. Što se tiče rezne rane na ruci, ona konkretno ne bi ugrozila život, ali je mogla dovesti do većih krvarenja u slučaju zahvaćanja nekih od krvnih žila podlaktice, odgovorio je dr. Cuculić na brojna mu postavljena pitanja.


Iz nalaza i mišljenja vještakinja psihijatrijske i psihologijske struke, Klementine Ružić i Helene Sveško Vizintin, proizlazi da je Rončević u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno. Na psihološkim testovima optuženik nije pokazao sklonost laganju u svoju korist.


Naime, na testovima su kontrolne skale bile uredne, odnosno nisu ukazivale na sklonost optuženika da bi iskrivljavao istinu u svoju korist. Navele su i da je optuženik još u fazi psiho-seksualnog razvoja, drugim riječima u kasnijoj adolescenciji što je i bio razlog za njihov argument za zaključak o smanjenoj ubrojivosti.


Samo zastrašivanje?


Rončević je ostao pri obrani koju je iznio na prethodnom ročištu. Dodao je kako nije htio ubiti 16-godišnjaka, niti ga teško ozlijediti, već ga javno poniziti kao što je on bio ponizio njega prije ovog sukoba pred školom. »Nikada ne bih mogao ubiti čovjeka. Nažalost, vrijeme ne mogu vratiti. Žao mi je« kazao je optuženik predsjedniku sudskog vijeća Saši Cvijetiću.


Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika, Tatjana Čarapić, u završnom govoru istaknula je da kada se radi o tolikom broju zamahivanja i to sa ovakvim nožem da se ne radi o zastrašivanju već o pokušaju ubojstva te zatražila osuđujuću presudu. Rončevićeva braniteljica, riječka odvjetnica Goranka Lovrić, navela je kako drži da nema dokaza da bi se radilo o ubojstvu u pokušaju. Istaknula je kako su u pitanju samo rezne rane i ogrebotine, kao i da nema niti jedne ubodne rane koja bi mladića teretila za takvo kazneno djelo. Podsjetila je na mišljenje stručnjaka, da je mladić još u odrastanju i da nije sklon davanju društveno poželjnih odgovora, pa drži da mu treba pokloniti vjeru i ne ga osuditi za ovo kazneno djelo. Što će odlučiti sudsko vijeće biti će poznato sutra kada se u podne očekuje objava presude.