Glavna sudska rasprava počinje 12. studenog

Suđenje za korupciju: Sto svjedoka Željke Marković na čekanju

Branko Škorić

Zasad će sud pozvati 33 svjedoka među kojima su i riječki slikari koji će sudu objasniti kako su se njihove slike našle kod obitelji Marković



RIJEKA  Predsjednica »uskočkog« vijeća riječkoga Županijskog suda sutkinja Jesenka Kovačić na jučerašnjem nastavku pripremnog ročišta optuženicima za korupciju u Državnom inspektoratu i gradskoj upravi priopćila je svoju odluku glede predloženih dokaznih prijedloga iznesenih na ročištu dan ranije.


Sutkinja je donijela odluku da će glavna rasprava početi 12. studenoga i da će potrajati do 16. studenoga.


Što se tiče dokaznih prijedloga donijela je odluku da će biti ispitana 33 svjedoka. To praktički znači da o prijedlogu Gorana Marjanovića odvjetnika Željke Marković o saslušanju stotinjak svjedoka među kojima su Vojko Obersnel, Gordana Kosić i Doris Hrast nije još donijeta odluka.   

Sklanjaj »crnu« robu!


Među 33 pozvana svjedoka bit će i nekoliko riječkih slikara koji bi trebali objasniti kako su se njihove slike našle u kolekciji obitelji Marković. 




   Optuženici Biserka Gregorović, Nevia Miščak, Marko Gašperov, Bojan Kuprešanin (svi iz Državnog inspektorata), Željka Marković (Gradska uprava) i Klas Grdić (akademski slikar) i jučer su se izjasnili da se ne osjećaju krivima.   


   Krivnju je priznala vlasnica zlatarnice odnosno optike »Vivi« iz Rijeke Vivian Merdita. Zbog protuzakonitog posredovanja nagodila se na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. 


   U svojoj obrani prije podnošenja optužnice ustvrdila je kako poznaje Biserku Gregorović oko devet godina i da je prijateljica s njenom kćeri. Opovrgla je optužbu da je imala nekakav dogovor s inspektoricom Gregorović u smislu da će joj ona javiti za bilo kakav nadzor. 


   Međutim, iz tajno snimljenih razgovora temeljem rješenja suca istrage riječkoga Županijskog suda a što je opisano u potvrđenoj optužnici piše nešto drukčije.    Biserka Gregorović naziva Vivian Merditu i upozorava ju.    – Došao je dopis od krim-policije za kontrole. Ti si među zlatarima, doći će moji iz inspekcije i inspekcije rada. Doći će Marko ili Bojo. To mi je rekla šefica pisarnice, prijava je još kod pročelnika, to još nije podijeljeno. Ako imaš nešto »na crno« miči. Pogledaj deklaracije, baždarene vage, knjige, račune, obavijest, oznake za zlato, srebro… 


Nakon obavljenog kontrole Vivian je poslala SMS poruku Biserki Gregorović: »Bojan je bio super, puno, puno hvala za sve, vidimo se na ručku«, a kasnije u telefonskom razgovoru predlaže da se sretnu. Uz to je ponudila dar za Kuprešanina, za što se Gregorović ponudila da bude posrednik na što Merdita pristaje.    – Dobila sam nove naočale, 60 komada. Imat ćeš svašta za birati. Hoćemo li u 13 sati na ručak? Možemo u Municipij ili Grotu ili Spago, pita Merdita, a Biserka odgovara: »Ja bih jela škampe«.   U konačnici, Kuprešanin je prihvatio dar – zlatni lančić s privjeskom bubamare koji je i pronađen u njegovom stanu, a Vivian je lančić dala Biserki u restoranu Spago 21. travnja 2011. godine. Lančić je procijenjen na 1.200 kuna. Biserka Gregorović je u zlatarnici odnosno optici »Vivi« odabrala sunčane naočale marke Feragamo vrijedne 1.200 kuna kao dar za protuuslugu.


  


Poziv na ručak


Slijedi novi razgovor u kojem Biserka Gregorović upozorava Vivian Medita.     

– Bojan Kuprešanin je dobio tvoj predmet, doći će drugi tjedan. Sve će biti u redu, ali je rekao ako ti nađe bilo koji komad zlata na kojem nemaš žiga HR da će ti ga oteti. Ako nemaš šta žigova, makni ća, pet dana budi bez toga, jeftinije je nego da ti nađu, kaznu ćeš platiti i još ići na sud. 


   Vivian Medita odgovara. 


   – Ja vam ne mogu opisati koliko sam sretna što vas imam u ovim trenucima. Kada ćemo na ručkić? 


   – Dogovorit ćemo se, odgovara Gregorović. 


   – Zovem vas drugi tjedan i vodim vas na ručak. Mogu li Robiju (njezin suprug) dati vaš broj mobitela? 


   – Nema problema, odgovara Gregorović. 


   Slijedi komunikacije Roberta Merdite i Biserke Gregorović 


   – Ne znam je li ti Vivi rekla, dopis je od policije. Koji zlatari su u nadzoru, a na pitanja Roberta Gregorovića što će inspektori gledati slijedi precizan odgovor Gregorović. 


   – Vagu, pečate, dokumente od zlata, čistoću zlata, cjenik popravaka, graviranja, lom-zlato i čisto zlato, računi, posebno popravak, posebno prodaja. O tome nikome ne govori.