Ne razumije optužbu

Suđenje Vedrani Spadoni Štefanić za koncertni “jajomet”: Nužno i psihijatrijsko vještačenje pogođene

Slavica Kleva

Vedrana Spadoni Štefanić / Foto Marko GRACIN

Vedrana Spadoni Štefanić / Foto Marko GRACIN

Spadoni Štefanić se sudi za kazneno djelo protiv života i tijela nanošenjem tjelesne ozljede violinistici Svetlani Sušanj Karabdić. Počiniteljica je jaja koja je bacila namijenila Obersnelu i Blaževiću, no precijenila je svoju preciznost



RIJEKA – »Potpuno je nejasna izmjena činjeničnog opisa djela za koje me se tereti i moram priznati da ništa ne razumijem. Ovo je treći puta da je mijenjan činjenični opis djela, sudski vještak je otklonio mogućnost da je kod privatne tužiteljice nastupila tjelesna ozljeda pa ne znam na koji je način došlo do njezina narušenog zdravlja.« Tim riječima obratila se optužena Vedrana Spadoni sutkinji Vedrani Barbalić Biasiol koja joj sudi za kazneno djelo protiv života i tijela nanošenjem tjelesne ozljede koja je uzrokovala oštećenoj bol, strah i uznemirenost. Ne znam uopće što znači da je tužiteljici narušeno zdravlje, više psihički nego fizički, pa iz tog razloga ne razumijem optužbu, inzistirala je nadalje Spadoni Štefanić dodavši da joj uopće nije jasno što znači narušenje duševnog integriteta.


Riječ je o privatnoj tužbi koju je protiv Vedrane Spadoni Štefanić podignula violinistica Svetlana Sušanj Karabdić, članica orkestra HNK Ivana pl. Zajca na koju je optužena tijekom koncerta filmske glazbe na otvaranju Riječkih ljetnih noći 18. lipnja 2015. godine bacila jaje.



Incident se dogodio na koncertu koji se održao na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske. Pred sam kraj koncerta na pozornicu su izišli gradonačelnik Vojko Obesrenel i ravnatelj Opere Marin Blažević te uputili pozdravne riječi okupljenoj publici. U tom trenutku iz gledališta su doletjela dva jaja koje je Vedrana Spadoni Štefanić namijenila govornicima. Precijenivši svoje mogućnosti gađanja jajima, aktivistica nije pogodila gradonačelnika već dugogodišnju članicu orkestra, violinisticu Svetlanu Sušanj Karabdić. Jaje ju je pogodilo u kut oka, tik do sljepoočnice, a razlilo se i po instrumentu





– Vještak je u međuvremenu proveo vještačenje ozljede kojim je utvrđeno da je riječ o površinskoj ozljedi, kazala je odvjetnica Jovanka Barić koja zastupa optuženu riječku aktivisticu Spadoni Štefanić.


Nakon kraćeg izlaska iz sudnice zbog vijećanja, sutkinja je donijela rješenje da se privatna tužiteljica psihijatrijski vještači pa će se znati tijek nastavka sudskog postupka. Vještačenje ćemo provesti na okolnosti da li je predmetnim događajem narušeno psihičko zdravlje i duševni integritet privatne tužiteljice, kratko je obrazložila svoju odluku sutkinja Barbalić Biasiol.