Bivša županica

Suđenje Marini Lovrić Merzel odgođeno do ponedjeljka

Hina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Početak suđenja je odgođen jer je okrivljena tvrtka Popec koja je prodala zgradu Hitne pomoći navodno otišla u stečaj. »Sud o tome nije bio obaviješten službeno pa će se to provjeriti u sudskom registru«, kazao je odvjetnik Čedo Prodanović



Suđenje bivšoj SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel odgođeno je do ponedjeljka, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu gdje bivšu županicu očekuje suđenje za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.


Početak suđenja je odgođen jer je okrivljena tvrtka Popec koja je prodala zgradu Hitne pomoći navodno otišla u stečaj. »Sud o tome nije bio obaviješten službeno pa će se to provjeriti u sudskom registru«, kazao je odvjetnik Čedo Prodanović. Dodao je da će se novo ročište održati u ponedjeljak.


Suđenje je zakazano nakon što je Vrhovni sud u prosincu presudio da sudac Turudić nije mogao odbiti nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.




Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Žužića optužnicom potvrđenom još krajem 2015. optuženi su i ostali akteri ove korupcijske priče – predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, županicin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.


Nakon što je zagrebački sud odbio Žužićevu nagodbu Uskok je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojega je Vrhovni sud usvojio, ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.


Spornu odluku sudac Turudić donio je sredinom prošle godine, a kako Uskok na nju nije imao pravo žalbe posljednja pravna mogućnost bila im je zahtjev za zaštitu zakonitosti, izvanredni pravni lijek o kojemu odlučuje Vrhovni sud.


I dok je Uskok uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima ‘čist slučaj’ ona je tvrdi kako će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.